Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Waarom job hoppers wel een kans verdienen
Anders werken

Waarom job hoppers wel een kans verdienen

Ze worden ook wel ‘eeuwige kandidaten’ genoemd. Job hoppers. Mensen die altijd op zoek zijn naar dat groene plekje aan de andere kant van de heuvel. Hun reputatie heeft er vaak onder te lijden. Maar in tijden van schaarste zien steeds meer HR- professionals hun meerwaarde. Nood breekt wet, of zit er echt meer in de beweeglijke carrièristen?

Vier op elke tien medewerkers blijft altijd op zoek. Naar andere mogelijkheden, naar betere vooruitzichten. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van ManpowerGroup. Nu de arbeidsmarkt ruimer is dan in jaren, is de kans ook groter dat er tussen het kleinere aantal sollicitanten meer ‘continuous candidates’ zitten, zoals de job hoppers in de VS wel worden genoemd. Andere adviseurs noemen ze liever ‘job havers’, mensen die tenminste weten hoe ze aan het werk kunnen blijven. HR-platform TLNT interviewde professor Caitlin Faas van Mount St. Mary’s University, die ook werkt als loopbaancoach. Zij ziet vooral de voordelen van de hoppers.

Zoek de echte motieven

Faas pleit ervoor om de motieven van de hoppers vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Misschien hebben ze het bedrijf waar ze het beste bij passen gewoon nog niet gevonden, en zijn ze daarom nog zoekend. En misschien is uw organisatie nou net wel die perfecte match. De hoppende sollicitant sluit dat in elk geval niet uit, anders had hij (en zij) niet bij u gesolliciteerd. Het kan ook dat iemand zijn partner is gevolgd naar een andere regio, en daarom op zoek is naar een andere baan. In elk geval is het gesprek aangaan ook bij een versnipperd c.v. vaak de moeite waard, omdat deze beweeglijke kandidaat redelijk zeker is van zijn zaak, en vaak vol met nieuwe ideeën, plannen, wensen en initiatieven zit.

Doorvragen

Belangrijk bij het onderscheid maken tussen de oprechte sollicitant en de opportunist is doorvragen. Vraag dus altijd waarom hij zoveel banen en functies heeft gehad in relatief korte tijd. En bij vage of ontwijkende antwoorden geldt hetzelfde devies: doorvragen tot u iets specifieks te pakken heeft. Wie niet erg gelukkig was of zich niet op zijn plaats voelde, moet aangeven wat hem of haar hier dan wel gelukkig zou maken. Maar let ook goed op de inbreng van de sollicitant zelf. Iemand die veel wil weten van de strategie, de cultuur en de plannen voor de nabije toekomst is waarschijnlijk op zoek naar een beter passende plek, en niet naar ‘zomaar’ een volgende baan.

Assertieve ontwikkelaars

Bovendien willen deze mensen zich kennelijk graag ontwikkelen, zeker als komen uit andere functies of een andere bedrijfstak. Die blik-van-buitenaf, van een nieuwkomer in uw bedrijf en uw branche kan erg waardevol zijn, aldus Faas. En ook de werknemer zelf kan van grote waarde zijn voor uw organisatie. Want dit zijn de kandidaten die laten zien dat ze zich graag blijven ontwikkelen. Persoonlijk, en professioneel.

Intern talent moet u zoeken

Maar HR kan meer doen dan alleen scherper letten op de motieven van de gretige of assertieve kandidaten van buiten. Kijk ook eens wat vaker en beter naar binnen bij een vacature, stelt Faas. Interne kandidaten, of medewerkers die toe zijn aan iets nieuws, lopen daar meestal niet direct mee te koop. Uit angst bedolven te worden onder nog meer werk, of uit vrees voor het verwijt dat ze hun huidige werk niet goed aankunnen. Faas pleit voor ontwikkelgesprekken in een veilige setting, waarin medewerkers kunnen aangeven welke groeimogelijkheden ze zelf zien in deze organisatie. Inclusief de vaardigheden en competenties die ze bij zichzelf willen ontwikkelen.

Binnenhouden is goedkoper

Juist de medewerkers die een redelijk goed beeld hebben van hun eigen talenten en ontwikkelmogelijkheden zouden meer ruimte moeten krijgen om dat te laten zien. Ook al omdat iemand laten doorstromen vele malen goedkoper is dan extern werven. En omdat de talenten anders ‘maar’ naar buiten gaan om bij een ander bedrijf een betere bestemming te zoeken voor hun vaardigheden. En dat zou jammer zijn, net nu u zelf elke goede kandidaat kunt gebruiken.

Optimistisch

De opvattingen van professor Faas over job hoppers, zoals blijkt uit dit artikel gebaseerd op een interview komen misschien wat erg optimistisch over. Hoe groot is de kans dat uw bedrijf perfect past bij iemand die kennelijk vrij kieskeurig is wat betreft werkgevers? Ook de manieren om het ‘kaf’ van het ‘koren’ te scheiden tijdens de wervings- en selectieprocedure zijn wat summier belicht in het artikel. Maar het zijn wel interessante invalshoeken om job hoppers ook van een wat positievere kant te benaderen. Dat geldt zeker voor haar pleidooi voor meer aandacht voor interne kandidaten. Mits u weet wat uw organisatie de talenten echt heeft te bieden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsmarkt, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid