Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Waarom maken mijn collega’s zoveel lawaai?
Achtergrond

Waarom maken mijn collega’s zoveel lawaai?

Zo ziet stress eruit

Het leukst aan werk? Dat zijn de collega’s. Tegelijk kun je ook gek van ze worden. Samenwerken met ze in open kantoortuinen zorgt voor veel lawaai en afleiding. Al dat lawaai heeft een negatieve invloed op het welzijn, de productiviteit en prestaties. Slechts 1 procent van hen zegt zich ervoor te kunnen afsluiten.

Dat blijkt uit onderzoek van Oxford Economics, in opdracht van Plantronics, Geluidsoverlast in het open kantoor bereikt epidemische niveaus, zeggen de onderzoekers. Sinds 2015 is dat dramatisch toegenomen op de werkvloer.

Continu lawaai

De meerderheid van de leidinggevenden en medewerkers zegt dat er bijna constant geluid is op de werkvloer, en dat een stilteruimte ontbreekt voor vergaderingen en het uitvoeren van geconcentreerd werk. In vergelijking met drie jaar geleden zijn de omstandigheden sterk verslechterd, zeggen ze. Slechts 1 procent van de werknemers zegt dat ze zich kunnen afschermen van afleidingen op kantoor en zich kunnen concentreren zonder extra maatregelen te nemen. Drie jaar geleden was dat nog 20 procent.

Dat managers een andere perceptie hebben dan werknemers is bekend. Ook als het gaat om geluidsoverlast. Ruim de helft van de managers denkt dat hun medewerkers over de middelen beschikken die ze nodig hebben om lawaai en afleiding op kantoor te verminderen, maar slechts 29 procent van de werknemers is het daarmee eens.

Dan maar naar buiten

Werknemers zien zich genoodzaakt het heft in eigen handen door hun omgeving te verlaten of door omgevingsgeluid uit de schakelen om te kunnen werken. Driekwart van hen zegt dat ze naar buiten moeten lopen om zich te kunnen concentreren en 32 procent gebruikt een headset om afleiding tegen te gaan. Diegenen die in de meeste luidruchtige kantooromgevingen werken, zullen naar alle waarschijnlijkheid hun baan in de komende zes maanden opzeggen.

Het onderzoek laat verder zien dat lawaai en afleiding van invloed zijn op het welzijn, de productiviteit en zelfs de financiële prestatie van werknemers. De inspanningen van managers zijn niet voldoende om het probleem aan te pakken. Dat er geen stilteruimten zijn gecreëerd heeft een negatief effect op de productiviteit, tevredenheid en gezondheid zegt bijna tweederde van de werknemers. Slechts 6 procent van de leidinggevenden geeft aan dat ze hun kantoor hebben uitgerust met zaken die het geluid verminderen.

Millennials

Maar millennials zouden er toch wel tegen moeten kunnen? Deze werknemers tussen 22 tot 36 jaar zijn immers meer gewend aan werken in een open kantoor dan oudere collega’s omdat ze hun carrière in zo’n omgeving zijn gestart. Toch zijn zij juist de eersten die de problemen erkennen die samengaan met deze omgevingen en de neiging hebben anders om te gaan met deze uitdagingen dan hun oudere collega’s, aldus de onderzoekers.

Ze zijn minder tevreden met de kantoorinrichting dan oudere werknemers en zullen minder snel zeggen dat ze een werkomgeving met veel lawaai energiek vinden. Het is waarschijnlijker dat millennials zeggen dat hun organisatie lawaai, afleiding en een overload aan informatie moet oplossen. Millennials zeggen eerder naar buiten te gaan om zich te concentreren (84 procent tegen 63 procent van de oudere werknemers) en zullen minder snel een pauze- of stilteruimte gebruiken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid