Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Uncategorized Waarom we niet meer om de verrijkte werkplek heen kunnen
Uncategorized

Waarom we niet meer om de verrijkte werkplek heen kunnen

Werkplek

Witte muren, TL-balken en grijs meubilair horen niet meer thuis in de werkplek anno 2018. Er zijn talloze middelen voorhanden om de werkplek te verrijken en daarmee de productiviteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren.

John van Hooft van Office Athletes geeft vijf redenen waarom werkgevers daar energie in moeten steken. “Als je meer prikkels toevoegt aan de werkomgeving, krijg je blijere en betere medewerkers.”

1. De verrijkte werkplek stimuleert het brein

Neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat je op de werkplek veel kunt doen om het brein van je werknemers te stimuleren. “Je kunt die omgeving verrijken met zintuiglijke prikkels, zoals kleur, geur en geluid. Afhankelijk van hoe je die toepast, kun je werknemers stimuleren om meer te bewegen of meer interactie te zoeken met collega’s. Het is minder saai én goed voor de productiviteit”, zegt Van Hooft.

Door nieuwe, prikkelende activiteiten te ondernemen kunnen de hersenen nieuwe cellen en verbindingen genereren, wat onder meer het geheugen kan verbeteren en stress kan verminderen. “Een verrijkte omgeving kan ons verouderingsproces vertragen en ons leergedrag bevorderen. Bovendien heeft ons brein baat bij vernieuwing en uitdaging. Daar past een grijze kantooromgeving die jaar in, jaar uit hetzelfde blijft, niet bij. Ook de werkomgeving moet een dosis onzekerheid bieden, waardoor het spannend wordt en een beroep gedaan wordt op iemands cognitieve flexibiliteit, zo is gebleken uit onderzoek van de VU.

2. Een verrijkte werkplek is goed voor het lichaam

Verrijking van de werkplek nodigt uit tot beweging. De werkruimte moet worden ingericht op uitnodigend, divers dynamisch gebruik. “Een bekend voorbeeld daarvan is het zit-stabureau”, zegt Van Hooft. “Door zitten en staan af te wisselen veranderen we onze visuele stimuli en krijgen we tegelijkertijd meer ruimte voor andere typen houding en beweging. Maar er zijn bijvoorbeeld ook dynamische zitoplossingen, die zorgen voor meer variatie in houding, zonder te tornen aan het werkcomfort. Ook met software kunnen medewerkers worden uitgenodigd hun gedrag te veranderen. Door af en toe een korte wandeling te maken of even de zinnen te verzetten.”

3. Een verrijkte werkplek zorgt voor meer comfort

Meer variatie in de werkomgeving kun je bieden door werkplekken te creëren die aansluiten op de activiteit die een medewerker op dat moment wil gaan doen. Belangrijk is dat de werkplek het comfort biedt dat daarvoor nodig is. “Zo kun je werkplekken maken met muziek op de achtergrond, of juist een stiltecabine als meer concentratie vereist is. Op het gebied van muziek zijn we aan het onderzoeken hoe je comfort en prestatie kunt verbeteren. Je zou een bedrijfsversie van Spotify kunnen introduceren waarbij iedereen zijn favoriete muziek kan opzetten. De vraag is dan of je die muziek via luidsprekers in de ruimte laat afspelen of dat je mensen met oortjes laat werken. En tot welk geluidsniveau is dat dan aanvaardbaar? Met oortjes in is het lastiger om even iets naar een collega te roepen. Je zult dus in beweging moeten komen. Dat is mogelijk weer een voordeel ervan.”

4. Een verrijkte werkplek biedt interactie én privacy

In veel werkomgevingen is de laatste jaren de kantoortuin geïmplementeerd. Maar daarin slaat de balans vaak te ver door in het nadeel van de privacy, zegt Van Hooft. “Een kantoortuin kan werken, maar dan moet de auditieve en visuele privacy van de medewerker gewaarborgd worden. Het is lastig als je continu wordt blootgesteld aan prikkels, zoals collega’s die de voetbalresultaten bespreken. Dat maakt het moeilijk om taken succesvol en tijdig af te maken.”

Volgens Van Hooft is er een betere optie, die het midden houdt tussen de open werkruimte en een kantoor met allemaal afgesloten ruimtes: “Het salonkantoor is nu in opkomst. Dat is gebaseerd op de herenhuizen uit de 17e eeuw, die vaak een opkamer hadden en een open keuken. Het idee is dat je geen afgesloten kantoortjes hebt, maar ook geen open ruimte, met een kantoorruimte die door wanden in verschillende ruimtes is verdeeld. Daarmee is de privacy gewaarborgd. Tegelijkertijd zijn er geen deuren, waardoor het makkelijk is om bij elkaar langs te lopen. Als je dat combineert met sensortechnische prikkels, kom je tot de ideale werkomgeving. Je kunt je werknemers dan meerdere opties bieden.”

5. Kijk niet naar de kosten, maar naar de winst

Werkgevers zullen wel moeten investeren om die verrijkte werkomgeving te kunnen realiseren. Maar de kosten vallen mee, zegt Van Hooft. “Natuurlijk speelt de factor geld altijd een rol voor werkgevers. Die moeten nadenken over wat een investering oplevert. Maar ik ben ervan overtuigd dat een goede berekening van de return on investment werkgevers sneller over de streep trekt. Een salonkantoor vergt bouwkundig geen grote inspanning. Je kunt een kantoor bijvoorbeeld relatief snel en voordelig aanpassen met mobiele wanden die een salonachtige omgeving creëren.”

HR kan verbinden

En wat kan HR met de verrijkte werkplek? Volgens Van Hooft heel veel: “De werkplek is van oudsher het domein van Facility en van ICT. Maar die vakgebieden moeten met HR gecombineerd worden in een ‘golden triangle’. HR is belangrijk in de coachende rol, bijvoorbeeld door medewerkers te stimuleren om staan en zitten met elkaar af te wisselen. Of door mentale inspanning af te wisselen met ontspanning. HR kan juist die focus op de menselijke kant inbrengen. En dat draagt bij aan het comfort en de prestatie van individu én van organisatie.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Office Athletes.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid