Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Waarvoor mogen wij u om 3 uur ’s nachts wakker maken?
Gezonder werken

Waarvoor mogen wij u om 3 uur ’s nachts wakker maken?

enthousiast van werkgeluk

Ben ik over 5 jaar nog nodig? Drie van elke tien werknemers weet dat niet zeker. Dat geldt voor alle beroepen en opleidingsniveaus, volgens onderzoek in opdracht van consultancy FYNCH. De oplossing? Werk doen waar je bevlogen voor bent, waar je helemaal in op kunt gaan. Zo blijven mensen gemotiveerder, en langer inzetbaar.

De Nederlandse werknemer is steeds minder zeker van zijn werk. Ongeveer de helft ziet dat werk steeds sneller veranderen. Een op drie werknemers heeft moeite om die ontwikkelingen bij te houden. Twintig procent van de werknemers weet niet hoe dat zou moeten. En, als ‘hoogtepunt’ van de onzekerheden: een op de tien werknemers weet niet zeker of de vaardigheden die hij nu bezit wel nodig zijn op het werk.

Aanval als beste verdediging

Lijdzaam verzet plegen of hopen dat de bui vanzelf weer overwaait werken niet erg goed tegen de stormachtige ontwikkelingen buiten. “Ze vreten energie en veroorzaken stress, waardoor we mentaal en fysiek onder druk komen te staan”, aldus Edwin Hansma, medeoprichter van FYNCH. Werkgevers doen er volgens hem goed aan om te streven naar mensen die echt bevlogen zijn voor hun werk. Echt bevlogen professionals zijn van nature gemotiveerd voor het werk dat ze doen. Hansma: “Bevlogen professionals zijn eerder geneigd om de vaardigheden op te doen die nodig zijn.”

Echte passie om drie uur ‘s nachts

Hansma komt met een driestappenplan om de mensen in de organisatie meer bevlogen te krijgen. De eerste stap gaat (denken wij) net iets anders dan het vaker gehoorde: uitzoeken waar je energie van krijgt. Het gaat om het ‘iets’ waar iemand echt gepassioneerd van raakt. Wij denken aan een van de (weinige) zaken waar men u om drie uur ’s nachts voor wakker mag maken. Misschien is dat nog niet eens een concrete taak of vaardigheid, die verbindt u daarna aan die passie. Een vertaalslag die overigens niet altijd en zeker ook niet altijd direct tot het optimale resultaat zal leiden. Maar de zoektocht begint dan wel op de juiste plek.

Loslaten is tweerichtingverkeer

De tweede factor in het driestappenplan naar echt bevlogen mensen is meer vrijheid bieden, en meer ruimte om echt zelfstandig te werken. Hier moet de werkgever aan sleutelen, de leidinggevende moet zijn koudwatervrees voor teveel loslaten… loslaten, inderdaad. Maar de gepassioneerde werknemer moet zelf ook die ruimte claimen, door met goede ideeën te komen en te laten zien dat hij en zij die verantwoordelijkheid voor goede resultaten aankan.

Netwerken voor kennis en inspiratie

De derde bouwsteen op weg naar echt bevlogen mensen is volgens Hansma professionals de ruimte geven om een goed netwerk op te bouwen. Een netwerk waar ze kennis en inspiratie uit kunnen halen. Goede voorbeelden zorgen voor een ambitie om te groeien. Die verantwoordelijkheid ligt grotendeels de werknemers zelf, stelt Hansma. “Zij moeten in staat zijn om te reflecteren, een netwerk om zich heen bouwen en dat netwerk onderhouden. Ook dienen ze open te zijn over hun blokkades, verwachtingen en uitdagingen.”

Lees ook onze 6 nuchtere tips voor meer bevlogen medewerkers in organisatiecontext!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid