Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wanneer is de werkomgeving optimaal gezond?
Achtergrond

Wanneer is de werkomgeving optimaal gezond?

Gezondheid is een breed begrip, met voor iedereen een andere betekenis en invulling. Hoe moet een optimaal gezonde werkomgeving voor een afdeling of heel bedrijf er dan uit zien? Facto vroeg het aan diverse experts.

De optimale werkomgeving blijkt voor iedereen heel verschillend te zijn. Daarom moet de focus altijd op de gebruikers liggen. Het gaat daarbij om diversiteit en keuzemogelijkheden, maar ook om eigen inbreng. “Belangrijk is dat medewerkers zelf de regie nemen en hun best doen om te organiseren wat voor hen belangrijk is”, stelt Suzanne de Jong.

Begin bij de basis

Gerda Stelpstra geeft aan dat de basis wel goed moet zijn voordat je kan bouwen aan de gezondheid van medewerkers. “Je kunt gaan sleutelen aan het individu, maar als de werkplek en het gebouw geen goede basis bieden, bereik je minder dan mogelijk is. Je moet dus eerst kijken naar het gebouw, dan naar de werkplek en vervolgens naar het individu.”

Passende werkomgeving is in balans

De werkomgeving moet passend zijn voor de gebruiker, vindt Hester Sprang; “Dat vraagt allereerst om goed inzicht in de gebruiker en de bronnen van welbevinden en stress. De ideale werkomgeving is afgestemd op gebruik en gebruikers en biedt flexibiliteit, zodat wijzigingen in gebruikers of gebruik soepel zijn op te vangen met behoud van kwaliteit.”

De 4 B’s

Daarnaast benoemen meerdere experts het belang van de balans tussen de verschillende facetten van een gezonde werkomgeving. “Alles moet in balans zijn. Alleen door een volledig gezond gebouw met de juiste werkomstandigheden realiseer je een optimaal gezonde werkomgeving”, aldus Rob Grevenstette. Ook Nadine Wiskamp benadrukt dat er balans moet zijn: “Bij een ideale gezonde en vitale werkomgeving zijn 4 B’s belangrijk: building, body, behaviour en brain. Deze overlappen elkaar niet alleen, bij een ideale gezonde werkomgeving moet je juist zorgen dat ze in balans zijn.”

Thuis voelen en energie krijgen

In een optimaal gezonde werkomgeving voelen medewerkers zich thuis en krijgen ze energie. “Thuis ga je ook je (buiten)omgeving ontdekken door te wandelen en kook je niet in de slaapkamer. Waarom sluiten we ons dan toch de hele dag op in kantoren of gaan we dagen werken op een werkplek die niet past bij de activiteit die we doen?” vraagt Daniël Mestebeld zich af.

Energie-gevende werkomgeving?

Melissa Jongerius geeft aan: “In een ideale situatie gaan medewerkers aan het eind van de dag met meer energie naar huis, dan toen ze hun werkdag begonnen. Er wordt voorzien in de groene, vitale en comfortabele behoeften van alle typen gebruikers.” Nadine Nugter vult aan; “Het in beeld brengen van gebruikersbehoefte is het meest belangrijk. Daarmee weet je ten alle tijden wat je doelen zijn en of de werkomgeving aansluit bij de verwachtingen van de gebruikers.”

4 Pijlers van een gezonde werkomgeving

Juliëtte van Hessen noemt een aantal ruimtes waar een gezonde werkomgeving eigenlijk over zou moeten beschikken. “Een ideale gezonde werkomgeving dient alle vier de pijlers (fysieke training, voeding, persoonlijke groei en mentale fitheid) te coveren. Denk aan een ruimte waar gesport kan worden, een stilteruimte voor rustig werken, een restaurant waar een gezonde lunch wordt aangeboden en een trainingsruimte voor workshops over vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.”

Niet zichtbaar

Toch  blijft de vraag ‘Hoe ziet een ideale gezonde werkomgeving eruit?’ lastig te beantwoorden. Want, zo geven Myrthe Heijnen en Bart van Roekel aan, het is niet altijd zichtbaar of een werkplek wel of niet gezond is. “Het is bekend dat zachte aspecten veel bepalender zijn voor het ervaren van een gezonde werkomgeving. Neem bijvoorbeeld de cultuur rondom pauzes en energie: is het geaccepteerd om tijdens de werkdag micropauzes te pakken? De cultuur is niet altijd zichtbaar, maar superbelangrijk en je voelt het wel.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, cases, Gezonder werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid