Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Wanneer moet iemand echt weg?
Langer werken

Wanneer moet iemand echt weg?

Rode vlag waarschuwing

Een werknemer op elke drie heeft zo genoeg van de oplopende werkdruk dat ze serieus een andere baan overwegen. En in steeds meer bedrijfstakken ontdekken gestreste werknemers de voordelen van het zelfstandigenbestaan: autonomer kunnen werken, meer met je echte werk bezig zijn. Opvallend genoeg is een totaal andere reden om op- of over te stappen nog veel belangrijker.

Volgens de Amerikaanse managementauteur Gwen Moran is er een heel andere aanleiding waarom wereldwijd de meeste werkenden op zoek gaan naar een andere baan of bestaan: verveling. Ook weleens aangeduid als bore out. Zij haalt onderzoek van Korn Ferry uit 2018 aan. Onderbenutting van aanwezige capaciteiten leidt tot verveling, pestgedrag en tunnelvisie. Hier staat de berucht-klassieke nieuwe uitdaging bovenaan als reden voor een carrièreswitch. Niet de werkdruk in de huidige werkkring.

Echt tijd voor een overstap? Hier zijn 5 rode lampen

Voordat u haar (en ons) artikel terzijde schuift als niet-relevant: Moran noemt 5 criteria om te beoordelen of iemand echt toe is aan een overstap. En die toetsstenen zijn opvallend relevant als iemand om andere redenen dan louter verveling een overstap overweegt. Ten slotte is verveling, of bore out vaak intern op te lossen door te kandideren voor nieuwe projecten of nieuwe functies, of door ze zelf te bedenken en uitgevoerd te krijgen. Ongeacht de aanleiding zijn er 5 signalen dat het volgens de auteur echt tijd wordt om iets anders te doen in het werkende leven.

1} Het sjagrijn slaat over naar andere delen van het leven.

Kwaad en depressief worden van het werk maakt iedereen weleens mee. Het wordt pas echt zorgelijk als de andere mensen en activiteiten in iemands leven hier ook onder lijden. Zoals het gezin, de partner, vrienden en andere relaties. En dat gevaar is allerminst denkbeeldig, zoals in september bleek uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van Zilveren Kruis. Vier op de tien medewerkers wordt veel sneller boos op de kinderen door (over)werk, en ruim een kwart heeft het gevoel tekort te schieten als ouder. En daar voelen ze zich dan schuldig over. Vooral jegens de kinderen. Want die kunnen er ook niks aan doen. Moran is het er helemaal mee eens. Ze haalt een life coach aan in haar artikel. Die wijst erop dat overslaande werkdruk en werkstress een teken is dat er iets echt moet veranderen in iemands leven. Slecht betaalde banen met hoge werkdruk lopen het meeste risico hierop. Welke dat zijn, leest u in het artikel.

2} De werkplek is giftig.

De werksfeer en de collega’s zijn voor veel mensen de belangrijkste redenen om te blijven. Omgekeerd dragen die factoren ook het sterkst bij aan het vertrek bij veel mensen. Moran noemt vele soorten misplaatst gedrag die bijdragen aan een verziekte sfeer. Enkele kent u ongetwijfeld al: afschuiven, hufterigheid, valse beschuldigingen, pesten tot aan beledigingen en bedreigingen toe. Allemaal zaken die de productiviteit direct negatief beïnvloeden. Volgens een Engels onderzoek zijn veel mensen nog liever werkloos dan elke dag hieraan te worden blootgesteld.

3} Het werk sluit niet meer goed aan bij wie je bent.

Toneelspelers zijn we allemaal wel. Sommigen houden dat langer en beter vol dan anderen. Maar uiteindelijk valt iedereen door de mand. Want wie kan er 15 tot 20 jaar lang elke werkdag toneel spelen? Dat doe je volgens Moran als het werk niet goed aansluit bij je persoonlijke waarden. Is dat het geval, dan geeft juist die onvrede de beste aanwijzingen over het soort werk dat beter past. Zo blijkt regelmatig dat mensen met een ‘harde’ functie in de financiële of ICT-wereld zich beter op hun plaats en gemak voelen in een dienstverlenend bestaan in een non- of not-for-profitomgeving. Moran geeft ook adviezen over hoe mensen dat andere bestaan, waar ze zo naar verlangen, kunnen uitproberen.

4} Het gevoel dat je vastzit.

In elke werk zitten pauze-perioden, tijdvakken waarin er weinig persoonlijke ontwikkeling is. Iemand doet ‘gewoon’ zijn werk, en is daar tevreden en redelijk gelukkig mee. Niets mis mee. Het wordt wel een probleem als iemand zich verder wil ontwikkelen, maar daar niet toe komt. Hij of zij blijft dan zitten in de routinehandelingen die eerder zijn opgebouwd of ontstaan, en slaagt er maar niet in om eraan te ontsnappen. Werkdruk, tijdgebrek, deadlines zijn dan veelgehoorde excuses. Maar er is dan iets meer, of iets anders nodig om echt verder te komen. Zoeken naar, en stilstaan bij kleine dagelijkse geluksmomenten is een manier waarop persoonlijke coaches dit vastzitten proberen te doorbreken. Dat zijn aanwijzingen over de meest geschikte manieren en onderwerpen om de persoonlijke ontwikkeling weer op gang te brengen. Moran vertelt er meer over in haar artikel.

5} Je bent de controle kwijt.

Hierbij gaat het om het gevoel dat het werk groter is geworden dan jij zelf bent. Iemand die dit overkomt, heeft het gevoel in een draaimolen of doolhof te zitten en hij heeft geen flauw idee hoe hij eruit moet komen. Wie wel weet waar hij heen wil of moet, voelt zich gelukkiger en gezonder. Zelfs als dat doel lastig te bereiken is. Bij persoonlijke ontwikkeling moet iemand dus altijd een duidelijk doel voor ogen hebben. Zelfs wanneer je het gevoel hebt dat alles maar over je heen rolt, kan je altijd nog zelf de beste manier bepalen hoe jij daarop wilt reageren. Van daar uit is het mogelijk om geleidelijk weer meer controle te krijgen over je eigen leven. Dat advies komt van de persoonlijke coach Allison Task, die Moran in haar artikel steeds citeert. Gelukkig staat er ook een link naar die uitgave in haar artikel…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid