Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken 3 Tips voor warmere banden met de flex-schil
Anders werken

3 Tips voor warmere banden met de flex-schil

Hoe bewaak je de bedrijfscultuur met veel flexwerkers in huis? Online verzekeraar InShared stelde een ‘chief DNA-officer’ aan. Daarnaast nam het bedrijf nog twee belangrijke stappen op weg naar een bedrijfscultuur die gedragen wordt door iedereen die voor, en bij het bedrijf werkt.

Met de groei van het aantal flexwerkers komen bedrijven voor een nieuwe uitdaging te staan. Hoe zorg je ervoor dat de organisatiecultuur ook in de genen terechtkomt van deze ‘beweeglijke’ groep medewerkers? Dat speelt helemaal als er meer flexwerkers dan vaste krachten rondlopen. Neem online verzekeraar Inshared met een kleine kern van vaste medewerkers, zo’n 35, en een flex-schil variërend tussen de 40 en 60 medewerkers. Hoe zorg je dat er dan toch een herkenbare bedrijfscultuur is, die iedereen herkent en uitdraagt?

Uitgesproken bedrijfscultuur

“We zijn vanaf scratch begonnen en hebben de organisatie dus van meet af aan flexibel kunnen inrichten”, zegt Ronald Willemsen, lid van het management van InShared, in het zomernummer van PW De Gids. “InShared heeft gedigitaliseerd wat ze kon digitaliseren. Toch heerst er een uitgesproken bedrijfscultuur in deze organisatie.”

1} Schets de bedrijfsnormen (en laat het ook de flexers lezen!)

Inshared heeft de bedrijfsnormen en -waarden opgeschreven in het ‘roze boekje’. Willemsen: “Daarin staat hoe wij willen dat onze medewerkers omgaan met klanten, hoe we samen willen werken, wat we belangrijk vinden, enzovoorts. Zo staat er bijvoorbeeld in dat wij op onze polisbladen geen kleine lettertjes hebben staan. Alles willen we eerlijk en duidelijk communiceren naar klanten toe. Dat zijn waarden waarvan we willen dat medewerkers, zowel vast als flex, ze in hun DNA hebben zitten. Dat vinden we erg belangrijk.”

2} Behandel flexwerkers en vaste krachten gelijk

Om ervoor te zorgen dat deze waarden ook in het DNA van deze flexwerkers terechtkomen, heeft InShared een aantal maatregelen getroffen. Willemsen: “Om te beginnen, behandelen we onze flexkrachten als vaste medewerkers. We maken geen verschil. Ook zij krijgen opleidingen en het roze boekje.”

3} Stel een DNA-officer aan

In 2013 heeft Inshared deze functie in het leven geroepen. Willemsen: “Met een kleine kern vaste medewerkers is het nog wel te doen om het juiste DNA te bewaken. Veel moeilijker is dat met een grote groep flexwerkers die komt en gaat. Het leek ons dan ook verstandig om iemand aan te nemen die zich uitsluitend focust op het bewaken van de bedrijfscultuur en het overdragen van de bedrijfscultuur op met name de flexwerkers.”

Belangrijkste taak: iedereen scherp houden

De DNA-officer bij InShared heeft een status aparte en valt dus niet onder een bepaalde afdeling. Willemsen: “De eerste taak is om de organisatie scherp te houden. Ze geeft haar mening over besluiten die we nemen, trekt aan de bel als we ook maar enigszins dreigen te werken volgens paarsekrokodillenprotocollen, en waakt ervoor dat we stroperig worden.”

Afwijkend DNA

Daarnaast bewaakt de DNA-officer het InShared-DNA bij de medewerkers, zowel vast als flex. “Bij ieder sollicitatie- of introductiegesprek met een nieuwe medewerker is de DNA-officer aanwezig. Dat geldt dus ook voor de flexwerkers. De DNA-officer beoordeelt tijdens het gesprek vooral of de medewerker in kwestie bij de cultuur van de onderneming past. De expertise en competenties kunnen prima in orde zijn, maar als het DNA te veel afwijkt van het onze, kiezen we alsnog liever voor een ander”, zegt Willemsen.

Meer weten? Lees het volledige artikel in PW De Gids 7/8Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, cases, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid