Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Employability, wat betekent dat?
Achtergrond

Employability, wat betekent dat?

dakpansgewijs ontwikkelen geeft betere inzetbaarheid

In de nabije toekomst werk kunnen doen dat er toe doet, voor jezelf, voor de werkgever en voor de maatschappij. Dat betekent employability in het kort. Bredere inzetbaarheid dus, en dat gaat allerminst vanzelf.

Mensen die duurzaam inzetbaar zijn, doen werk dat bij hen past, voelen zich er verbonden mee, werken samen en netwerken. Ze hebben geen moeite met veranderingen in hun werk en op de arbeidsmarkt en passen zich gemakkelijk aan. Ook kunnen ze vanuit eigen beweging of als het noodzakelijk is een succesvolle overstap naar een andere functie maken, in de eigen organisatie of daarbuiten.

5 tips om employability betekenis te geven

Hieronder geven we praktische handvatten om employability te bevorderen bij zo veel mogelijk medewerkers in uw organisatie. Waarbij we nadrukkelijk focussen op de blik vooruit, naar de nabije toekomst over drie tot vijf jaar. Wat is ervoor nodig om medewerkers op die termijn ook nog optimaal inzetbaar te laten zijn?

1} Vakkennis bijhouden, en waar relevant ook uitbreiden.

Kijk naar de ontwikkelingen in de functie, en wat breder in het vak waar die functie uit is voortgekomen. Zo krijgen artsen binnen enkele jaren waarschijnlijk te maken met andere behandelmethoden, die minder ingrijpend zijn en meer voorspellende waarde hebben. Verpleegkundigen krijgen te maken met robots die zware en saaie onderdelen van het werk kunnen overnemen. En journalisten moeten leren hoe ze goede video’s kunnen opnemen met hun smartphone.

Wat komt er aan?

In elk beroep zijn ontwikkelingen aan te wijzen die ‘er aan komen’. Je kunt alleen employable zijn wanneer je daar tijdig op inspeelt. Niet door klakkeloos overnemen, maar door de vaardigheden te integreren in je huidige manier van werken. Aansluitend, of stoots. Een beetje zoals een dakdekker een dak voorziet van pannen of panelen.

2} Regelmatig even de blik vooruit werpen.

Wie een beeld heeft van de ontwikkelingen in zijn vak in de nabije toekomst, doet er goed aan om daarover te blijven. Met collega’s, maar ook met de leidinggevende. Spiegel de eigen verwachtingen en ambities aan die van anderen. Twee weten altijd meer dan een. Zo gaan medewerkers op weg naar hun persoonlijk inzetbaarheidsplan. Wat komt eraan, in de nabije toekomst? En ben ik daarvoor voldoende uitgerust, qua opleiding en ervaring? Het gaat erom dat elke medewerker zich bewust is van de noodzaak om soms even stil te staan bij zijn eigen inzetbaarheid. Zowel persoonlijk als professioneel. Hoe blijf je voldoende productief en gemotiveerd voor je werk. Maar ook in het persoonlijke leven.

U bent alleen als geheel employable (of niet)

Werk en privé is een geheel, bespreek dat het liefst in samenhang. Is er dit jaar minder ruimte voor een grote stap vooruit omdat er privé van alles gebeurt, of omdat de ontwikkelingen niet zo snel gaan als sommigen denken, maak dat duidelijk. Dat voorkomt scheve verwachtingen. Denk ook aan de snelheid waarmee de organisatie zich kan aanpassen op nieuwe ontwikkelingen. Meestal aangeduid met agility. In een agile cultuur gaat het niet om werken volgens vastgelegde bedrijfsprocessen. Bij agile is de manier van werken flexibel, om veranderende omstandigheden op te kunnen vangen.

3} Proef aan het andere werk.

Job crafting, job carving, snuffelstages, taak- en functieroulatie, themaprojecten: de manieren om op een andere manier naar je oude werk te kijken breiden steeds meer uit. Voorkom dat mensen langdurig hetzelfde werk doen laat ze makkelijker veranderen. Het maakt ze echt agile. Regelmatig een ander perspectief opzoeken geeft ook makkelijker ideeën voor andere soorten werk. Maar wel het soort werk dat iets te maken heeft met het huidige werk. Het zijn allemaal manieren om de eigen talenten en vaardigheden te leren gebruiken in andere omgevingen, en op andere manieren. Zo kunnen mensen  ‘dakpansgewijs’ breder inzetbaar worden. Naast training, scholing en opleiding om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen is het een onmisbare manier om praktijkervaring in de breedte op te doen.

4} Blijf kijken hoe het anders kan.

Vaste functies met strak omlijnde profielen en daaraan gekoppelde loopbaanpaden zijn echt niet meer van deze tijd. Vaker aanpassen en sneller aanpassen zijn de competenties waarop organisaties hun mensen moeten werven en selecteren. Kijk bij sollicitaties dus niet alleen naar de taken en functievereisten van de huidige functie. Let ook alvast op de functies in de organistie over drie tot vijf jaar. Zoek naar de vaardigheden en competenties die op meerdere terreinen zijn te gebruiken. Probeer een brug te slaan tussen wat deze m/v nu te bieden heeft, en wat je daarvan straks goed kan gebruiken.

U heeft de ideale kandidaat al!

En: kijk als HR / management bij vacatures ook eerst of er intern niet een kandidaat is te vinden die het werk goed aan zou kunnen, misschien met wat scholing. Vaak is die er wel, en goede kans dat deze vaste kracht snakt naar een nieuwe ‘uitdaging’. Het gaat er steeds minder om wat je kunt, veel belangrijker is hoe snel je het kunt leren. Zo kan een PR-professional vaak goed overweg met content marketing. En een buschauffeur vindt het vaak leuk om ook eens (begeleid) op de tram te rijden. Steeds meer ondernemingen laten hun mensen kijken bij de buren. Medewerkers die daaraan mee doen, zijn veel loyaler aan het bedrijf dan de ‘one trick ponies’ of specialisten die zijn ingehuurd voor een specifieke klus. Die moeten zich, net als de vaste mensen, steeds vaker en sneller bijscholen op ‘alweer’ iets nieuws.

5} Maak het mogelijk.

Papier (en ook een beeldscherm) is eindeloos geduldig. Dus een beleid maken voor ontwikkeling, inzetbaarheid, vitaliteit of employability en dan de armen over elkaar, dat helpt niet. Opleidingen, trainingen en andere scholingsactiviteiten kosten geld, dus dat moet er voldoende zijn. Ook moeten ieders ontwikkelmogelijkheden en wensen regelmatig opnieuw in kaart worden gebracht. Natuurlijk geldt hierbij een haal- en brengplicht. Werknemers zullen daar zelf ook mee moeten komen. Maar de werkgever moet eerst duidelijk uitdragen dat hij wensen, plannen en initiatieven van medewerkers graag ziet komen en ze ook echt mogelijk wil maken. Gelukkig willen veel werkgevers niets liever, gezien de Arbeidsvoorwaardennota 2019 van VNO-NCW en AWVN.

Gezond is ook de basis voor employability

Vooral jongere werknemers vinden gezond kunnen werken steeds belangrijker als ze een (nieuwe) werkgever kiezen. Het zorgt voor employability, juist ook op de langere termijn. Daarom is een gezonde levensstijl mogelijk maken een belangrijk argument, als het erom gaat het juiste talent aan te trekken voor het bedrijf. Vooral jongere in (para)medische beroepen letten er goed op. En bij ICT’ers en onderwijzers moet de werkgever zelf goed letten op een gezonde leefstijl en de de werk-privébalans. Ook al omdat jongeren steeds langer moeten doorwerken, en dat steeds korter bij een en dezelfde bedrijfsorganisatie kunnen doen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Basics van DI, Talentontwikkeling, Whitepaper
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid