Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wat brengt mensen in beweging?
Achtergrond

Wat brengt mensen in beweging?

1b4c31863c7c5a5df8530f19267f88bdProactief loopbaangedrag is onontbeerlijk voor duurzame inzetbaarheid. Wat motiveert mensen om in beweging te komen, welke spelregels mogen niet ontbreken, wat versnelt mobiliteit en wat remt het juist af?

Vaak houden mensen bij onzekerheid vast aan vertrouwde gewoonten en patronen en wachten ze af hoe zaken lopen. Het is in zulke situaties lastig om op eigen initiatief in beweging te komen, terwijl dat juist dan zo belangrijk is om duurzaam inzetbaar te blijven.

Om tot meer mobiliteit te komen, is het van belang dat medewerkers een duidelijk beeld hebben van waar ze met hun loopbaan naartoe kunnen en hoe ze daar moeten komen. Een zelf geformuleerd plan met specifieke en uitdagende doelen, reflectie op de voortgang en het nodige doorzettingsvermogen zijn onmisbaar.

Wat motiveert mensen om in beweging te komen?
In het algemeen raken medewerkers gemotiveerd wanneer ze:

  • het belang van arbeidsmobiliteit inzien: wat levert het mij op?
  • beschikken over voldoende zelfvertrouwen: kan ik het?
  • gedreven zijn om te veranderen: ben ik enthousiast?

Wat levert het mij op? Het belang van mobiliteit inzien.
Medewerkers komen eerder in beweging als zij zicht hebben op plezierig werk, intrinsiek worden gemotiveerd en worden uitgedaagd. En ook als ze zich competent voelen, autonomie hebben en zich verbonden voelen.

Maar ook minder aantrekkelijke vooruitzichten kunnen motiveren. Voorwaarde hierbij is dat medewerkers zich realiseren wat de noodzaak ervan is. Actuele en volledige informatie over de stand van zaken is onmisbaar. Mensen willen duidelijkheid over wat hen te wachten staat en welke acties nodig zijn om controle en invloed te houden over hun huidige en toekomstige werk.

Daarnaast moet het hen iets opleveren en moeten de risico’s of kosten die in beweging komen met zich meebrengt niet te hoog zijn. Mensen zijn niet snel geneigd om in beweging te komen als dit meer tijd, energie en geld kost dan het oplevert of wanneer de kans van slagen te klein is.

Kan ik het? Vertrouwen in eigen kunnen.
Vertrouwen in eigen kunnen speelt een grote rol omdat elke verandering onzekerheden met zich mee brengt. Daarom is het belangrijk dat mensen het vertrouwen hebben dat zijzelf met hun kwaliteiten en vaardigheden in staat zijn om veranderingen tot stand te brengen.

Naast het vertrouwen in het eigen kunnen maken mensen gemakkelijker stappen binnen hun loopbaan wanneer zij het gevoel hebben controle uit te kunnen oefenen. Zij voelen zich dan meer verantwoordelijk voor de uitkomst, beschikken over meer doorzettingsvermogen en zoeken actiever naar mogelijke oplossingen. Het is daarom van belang dat mensen hun kracht kennen en daarop vertrouwen.

Ben ik enthousiast? Gedreven om te veranderen.
Naast het besef van de noodzaak van arbeidsmobiliteit en zelfvertrouwen is het van belang dat mensen een zekere gedrevenheid hebben om te willen veranderen.

Wanneer mensen enthousiast zijn over een mogelijke verandering met betrekking tot hun loopbaan, is de kans vele malen groter dat zij actie ondernemen dan wanneer ze veel negatieve emoties hebben bij de situatie. De richting die ze kiezen, moet dus bij hun wensen passen.

Welke spelregels mogen niet ontbreken?
Een voorwaarde om tot actie over te gaan, is dat mensen vertrouwen hebben dat de procedures open en eerlijk zijn. Wanneer een organisatie duidelijk laat zien dat de spelregels die tijdens bijvoorbeeld een reorganisatie worden gevolgd, eerlijk en rechtvaardig zijn, is het voor medewerkers mogelijk om kansen en risico’s in te schatten.

Een tweede belangrijke voorwaarde is dat zij controle ervaren over de gang van zaken. Wanneer mensen ervaren dat zij weinig controle hebben, zijn zij geneigd een slachtofferrol te kiezen. Wanneer mensen autonoom kunnen handelen binnen hun functie of loopbaan, zijn ze eerder gemotiveerd om proactief gedrag en eigen initiatief te laten zien en in beweging te komen.

Wat versnelt of remt af?
Het in beweging komen vindt niet los van de bestaande context of persoonlijke situatie plaats. We lichten graag vier belangrijke factoren toe die kunnen versnellen of kunnen afremmen.

  • Tevredenheid. Mensen die tevreden zijn met hun huidige situatie komen niet snel in beweging. Proactief gedrag ontstaat vaak door de stress of onbehagen die het verschil tussen de gewenste en huidige situatie met zich meebrengt.
  • Leiderschap. Het geven van een heldere richting en sturen op normen en waarden in plaats van op ‘hoe’ dingen moeten gebeuren, bevordert het eigen initiatief van mensen. Mensen ervaren een groter vertrouwen in het eigen kunnen. Tegelijkertijd wordt proactief gedrag gestimuleerd wanneer leidinggevenden of begeleiders een duidelijke visie uitspreken die gericht is op de toekomst. Dan zijn mensen eerder geneigd om hun persoonlijke doelen hierop af te stemmen.
  • Steun van collega’s. Steun van collega’s, vrienden en familie bij het in beweging komen, heeft een positief effect op het belang dat men ziet en het vertrouwen in het eigen kunnen. Sociale onveiligheid vergroot de risico’s bij het in beweging komen.
  • Werk. Werk dat autonomie, uitdaging en betekenis geeft, versterkt het gevoel van controle en het vertrouwen in jezelf om taken op te pakken die buiten je vertrouwde functie liggen. Mensen die dit ervaren, doen suggesties tot verbetering, brengen ideeën in de praktijk en nemen eigen initiatief. Het brengt mensen letterlijk in beweging.

Bron: Sharon K. Parker, Uta K. Bindl en Karoline Strauss, ‘Making Things Happen. A Model of Proactive Motivation’. Journal of Management 2010, 36: 827.

Bert Bloem is als adviseur en consultant betrokken bij de implementatie van de slimme ePortfolio’s van Meurs HRM. Ook doet hij e-coaching en begeleidt hij het Anders werken binnen Meurs HRM. In de workshops en trainingen die hij daarnaast geeft, daagt hij mensen graag uit om bestaande structuren en vertrouwde oplossingen in de kast te laten en heilige huisjes ter discussie te stellen.

Quint Dozel adviseert organisaties hoe zij succesvol met duurzame inzetbaarheid aan de slag kunnen gaan. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het uitdragen van de visie van Meurs HRM en is hij een van de initiatoren van Anders werken binnen zijn organisatie.

Anna van der Horst is onderzoeker bij Meurs HRM. Momenteel doet zij in samenwerking met een onderzoeksteam van de Justus Liebig Universität Gießen onderzoek naar proactief loopbaangedrag. Hierover vertelt zij in een filmpje op www.meurshrm.nl/transparantie.

(Dit artikel verscheen in 2012 ook op deze website.)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Competentiemanagement, Leiderschap, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid