Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Wat de talenten willen: zelfstandig en zeker werken
Langer werken

Wat de talenten willen: zelfstandig en zeker werken

Twee trends zijn door de coronacrisis heel duidelijk geworden: doorzettende digitalisering en de waarde van veerkrachtige medewerkers. Het betekent voor Tim Minahan, vice-president bij automatiseerder Citrix dat veel bedrijven talent management heel anders moeten aanpakken.

Citrix deed in het coronajaar 2020 onderzoek naar talent management bij ondernemingen met minstens 500 werknemers in vaste dienst in de VS. Meer dan 2.000 kenniswerkers en 500 HR-directies werden bevraagd over hun manieren om talent aan te trekken, te behouden en verder te ontwikkelen. De meeste kenniswerkers werkten vanuit huis door de Covid-beperkingen.

3 Prioriteiten volgens de Talent Accelerator

Minahan staat niet stil bij de bijzondere omstandigheden waaronder het onderzoek, wat wijds ‘Talent Accelerator’ gedoopt is gehouden. Hij vindt de uitkomsten net zo relevant voor talent management en personeelsbehoud, ook al moest iedereen vorig jaar bijna volledig vanuit huis werken. Ook is het goed om te onthouden dat alleen kenniswerkers zijn bevraagd. Zonder verder omhaal duikt Minahan in de resultaten van de Talent Accelerator. Hij onderscheidt 3 prioriteiten die uit het onderzoek naar voren kwamen.

1} Bijna iedereen wil flexibeler werken.

Volledige vrijheid in waar en wanneer je werkt is waar 88 procent van de kenniswerkers naar kijkt als het gaat om een nieuwe baan. En 83 procent verwacht nog meer flexibiliteit in werkschema’s van werkgevers die het schaarse talent willen behouden voor hun zaak. Amper 2 van elke 3 HR-managers (66%) denkt dat ook. Maar de kenniswerkers willen nog meer flex van hun werkgever. Zo vindt driekwart de persoonlijke leefstijl, inclusief de werk-privébalans minstens zo belangrijk als de belangen van het werk. En is bereid om te werken bij een bedrijf dat minder betaalt als het meer ruimte biedt voor het private leven van de werknemers. Dichtbij het werk wonen is daarbij van ondergeschikt belang. Een ruime meerderheid van 83 procent gaat de stad uit als het meeste werk op afstand van het bedrijfspand gedaan kan worden.

2} Productiviteit moeten we heel anders vaststellen.

Het idee dat je alleen op de zaak echt productieve arbeid kan verrichten moeten we volledig loslaten, vinden de kenniswerkers. Moderne werkenden willen gewaardeerd worden op de waarde die ze toevoegen aan het bedrijfsresultaat. Niet op de hoeveelheid werk die ze verrichten, of de tijd die ze eraan besteden. Van hun werkgever verwachten ze dat die ze in staat stelt om hun beste resultaten te behalen, onafhankelijk van tijd en plaats. Maar deze focus op toegevoegde waarde kan nog niet 7 van elke 10 ondernemingen nu waar maken. En ongeveer de helft van de HR-managers betwijfelt of de productiviteit van de onderneming zou stijgen als ze het hoe, waar en wanneer van het werk helemaal aan de werkenden zouden overlaten.

3} Diversiteit.

Werknemers en ook de meeste managers willen graag werken voor een bedrijf dat van een divers samengesteld personeelsbestand een prioriteit maakt. Ook denkt een meerderheid van beide groepen dat diversiteit nog belangrijker wordt in de nabije toekomst. Rollen, vaardigheden en professionele vereisten van de ondernemingen zelf vragen om meer diversiteit onder de medewerkers. Vaststellen hoe het staat met de verhouding en ook de houding van de medewerkers bij diversiteit is daarbij heel belangrijk, vinden de meesten.

Leiders, denk om de helicopterview

Uit deze 3 prioriteiten haalt Minahan 2 ‘take aways’ voor managers en vooral voor de leiders van de toekomst in (middel)grote bedrijven. De eerste gaat over de helikopterview bij het hele proces van werving en selectie. Zoek vooral naar werkenden die de creativiteit en productiviteit van de hele onderneming echt kunnen versterken. Zoek naar mensen die vindingrijk zijn, omdat ze een andere achtergrond hebben dan de meeste werknemers. Gebruik minder geijkte bronnen om nieuw personeel te vinden. Zoals herintreders, mensen die hebben gezorgd voor hun kinderen, en mantelzorgers. Kijk ook eens naar de mensen die eigenlijk al met pensioen zijn, de generatie baby boomers die misschien nog wat uren per week productief willen zijn.

Leren en ontwikkelen is topprioriteit

De tweede levensles die Minahan haalt uit dit coronajaar bij thuiswerkende kenniswerkers is: persoonlijke en professionele ontwikkeling is echt een prioriteit. Bestaande vaardigheden actualiseren, uitbouwen en versterken en nieuwe vaardigheden aanleren (upskilling en reskilling) moeten alle professionals minstens eenmaal per jaar doen, willen ze nog mee kunnen komen op de arbeidsmarkt. En dat leren en ontwikkelen kan het beste agile gebeuren, van en met elkaar in kleinere groepen op het moment dat het nodig is. Bedrijven die dat bieden, zijn zeer aantrekkelijk om voor te werken in de ogen van deze talenten.

Zelfstandig combineren met zeker?

Aansluiten bij de topprioriteiten van de talenten is de beste (misschien wel enige) manier om te kunnen blijven groeien als onderneming. Daarvan is Minahan overtuigd. En dat betekent momenteel vooral: zo veel mogelijk zelfstandigheid bieden. Zeker in waar, wanneer en hoe je werkt. Misschien ook wel: met wie. Het is een krachtige, nuchtere boodschap die spreekt uit het artikel ‘What Your Future Employees Want Most’ op HBR. Maar toch blijft bij ons de indruk hangen dat de uitkomsten zijn gekleurd door het gedwongen thuiswerkjaar, en de mensen die hij heeft onderzocht: kenniswerkers. Zeker in ons land klinkt ook de roep om meer zekerheid steeds luider. Is dat goed te combineren met de groeiende behoefte aan zelfstandig werken?Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid