Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
32
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wat doen we aan die alledaagse stressoren?
Anders werken

Wat doen we aan die alledaagse stressoren?

Herken je dit? Je valt ’s avonds uitgeput in bed, slaapt vrij snel in en je krijgt dan allerlei verwarde, benauwde dromen. Misschien was het te warm in de slaapkamer denk je de volgende dag. Maar de volgende nachten gebeurt hetzelfde. Ondertussen worden je ogen steeds roder, en je vage hoofdpijn neemt toe. Is het werkstress of ‘gewoon’ vermoeidheid? Ben je toe aan vakantie of moet je het met een korreltje zout nemen?

Stress slaat meestal niet in een keer toe, als er iets ergs of ingrijpends gebeurt. Veel vaker zijn het allerlei kleinere zaken, waar je elke werkdag opnieuw weer mee wordt geconfronteerd. Je moet iets doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt, anderen houden zich niet aan hun afspraken, een slecht-nieuwsgesprek, informatie die te laat komt of onduidelijk is, je verliest de controle over een project of proces, je gaat je onzeker voelen door anderen die zich ‘vreemd’ gedragen.

Micro-stressoren

Dit zijn allemaal micro-stressoren, volgens Rob Cross, Jean Singer en Karen Dillon in het artikel ‘Don’t Let Micro-Stresses Burn You Out’ op managementplatform HBR. Kleine, vervelende zaken die een werkend mens uit zijn dip, flow of ritme halen. Zaken waarvan je op het eerste gezicht denkt: ‘niet zeuren, tanden op elkaar en doorgaan’. En zo reageren de meeste anderen ook, als ze ontdekken dat je hieraan ‘lijdt’. Vaak zijn dat juist de mensen die het (mede) veroorzaken! Want dat zijn vaak je directe collega’s op het werk, je beste vrienden en zelfs familieleden, stellen de onderzoekers.

Belangrijke bron van burn-out

Ontkom daar maar eens aan. Zeker in ons huidige drukke leven, met veel wisselende contacten elke dag stel je je bloot aan allerlei ‘gedragingen’ van anderen die jouw plannen doorkruisen. Het is vrijwel onvermijdelijk, geven ook Cross, Singer en Dillon toe. Maar de druk van al die ‘dagelijkse ergernissen’ kan wel leiden tot ziekteverzuim en langduriger uitval wegens stress, uitputting en uiteindelijk zelfs een burn-out. Dus zijn ook de micro-stressoren belangrijke oorzaken van afnemende inzetbaarheid. Vooral bij de goede presteerders gebeurt dat vaak: de bevlogen talenten die (te)veel hooi op hun vork laden.

3 Categorieën alledaagse ergernissen

Cross, Singer en Dillon hebben micro-stressoren onderzocht bij honderden bedrijven, groot en klein in verschillende branches. Hierop kwamen ze met een onderverdeling van micro-stressoren in drie categorieën: aanslagen op je persoonlijke werkvermogens, emotionele uitputtingen en ondermijners van je eigenwaarde. Van elk van deze drie categorieën geven ze verschillende veel voorkomende voorbeelden, en je kunt er in een matrix bij aankruisen wie de belangrijkste veroorzakers zijn: direct leidinggevende, hoger management, collega’s, klanten, teamleden en dierbaren.

Vul de matrix in!

Het lijkt misschien wat overdreven, zo nauwgezet bijhouden waar al die kleine, dagelijkse ergernisjes vandaan komen waar je toch weinig aan kunt doen. Maar meten is ook hier: meer weten. Je kunt er de belangrijkste bronnen van micro-stress mee opsporen: de kolommen waarin je de meeste kruisjes zet. Dat zijn de mensen waarmee je het vaakst problemen hebt. En dat is ook inderdaad een van de drie coping strategieën die Cross, Singer en Dillon aanraden.

3 Manieren om iets te doen aan micro-stressoren

Maar die matrix in hun artikel is om meerdere reden handig om bij te houden. Want je kunt er ook de micro-stressoren mee opsporen die je de meeste problemen geven. Dat zijn de horizontale rijen in de matrix. Erger je je opvallend vaak aan geschonden afspraken met iedereen? Word je vaak gestresst van mensen die zich overal druk om maken? Of voel je je vaak uitgeput na een confronterend gesprek met een directe relatie? De onderzoekers adviseren dan om niet direct te zoeken naar een oorzaak. En al helemaal niet om die oorzaak bij jezelf te zoeken. Wat wel?

1} Druk op de pauze-knop.

Nadat je de belangrijkste oorzaken van micro-stress in beeld hebt, is het beste: even niets doen. Neem wat afstand van de situatie (letterlijk), en probeer om het van je af te laten vallen. Kijk er een tijdje later nogmaals naar. Praat erover, met wat goede collega’s en vrienden. En ga dan de confrontatie gepast aan met je grootste twee tot drie micro-duiveltjes. Bijvoorbeeld door die druktemaker of lapzwans rechtstreeks te vertellen waarom je zo’n last heb van zijn of haar gedrag. Of verzamel eerst alle goede argumenten waarom die werkdruk echt te hoog is. Of zoek meer energiegevers waardoor je de moeilijke momenten op het werk beter doorkomt.

2} Verhoog je weerstand.

Er zijn allerlei manieren om beter tegen micro-stressoren opgewassen te zijn, geven de onderzoekers toe. De bekendste zijn momenteel je fysieke en mentale weerbaarheid verhogen, door meer te sporten en mindfulness. Maar het helpt vaak ook om contacten te leggen met andere mensen, groepen of bewegingen waarmee je je leefwereld en dus ook je blikveld verruimt, stellen Cross, Singer en Dillon voor. Het relativeert het belang van micro-stressoren in je dagelijks leven. “Er is nog zoveel méér” is een bekend motto. Zoals? Vrijwilligerswerk, familieleven, reizen. Belangrijk is om je horizon te verbreden met zaken die je hele leven meer betekenis en doelmatigheid geven, benadrukken de onderzoekers.

3} Beheers, begrens en beperk.

Hier gaat het om de kolom(men) waarin je de meeste kruisjes hebt gezet: de mensen die je het vaakst stress bezorgen. Daar kan en wil je niet altijd direct afscheid van nemen, zeker niet als het je familie of direct leidinggevende is. Vaak zijn het je vrienden en goede collega’s waar je ook veel plezier aan beleeft. Maar juist die mensen veroorzaken vaak ook stress. Meestal komt dat door geschonden verwachtingen. Zij leggen op verkeerde momenten ongepaste claims op je, waardoor andere verplichtingen in de knel komen. “Dat werk kan morgenochtend wel later beginnen, we gaan nu eerst naar dat nieuwe restaurant of dat feestje.” Of: “Ik red het weer niet, maar als jij me nu even helpt…” Trek je grenzen om deze energieslurpers heen, raden Cross, Singer en Dillon je aan.

Tot hier en niet verder!

Waar het in het kort op neerkomt? Meer beheersing (terug)krijgen over je eigen leven. Dat is de rode lijn in de aanpak van alledaagse micro-stressoren. En daarmee verschilt het toch niet veel van de betere manieren om met alle stress om te gaan in het dagelijks werk- en privéleven. Hoewel de auteurs dat wel suggereren. Het verschil zit in de afstand die je bijna niet kunt nemen van de meeste micro-stressoren. Het beste wat je er wel mee kunt doen is piketpaaltjes slaan. Tot hier en niet verder laat ik jouw invloed komen. Wij wensen je veel succes en wijsheid bij het zoeken van die persoonlijke grenzen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Nieuws, weinig fut
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid