Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Wat doet u tegen de vakantiedip?
Blog

Wat doet u tegen de vakantiedip?

“Na de vakantie ga ik het helemaal anders doen”. Wie denkt dat niet eens tijdens de vakantie? Na een weekje werken bent u het waarschijnlijk al weer vergeten. Maar wat als dat niet zo is? Rob van Loenen gaf vorig jaar op HR-Base wat korte en krachtige aanwijzingen om de meesten weer bij de les te krijgen …

Eenmaal thuis of op het werk, vervalt een groot deel van deze mensen waarschijnlijk weer in oude gewoontes. Toch is de vakantietijd heerlijk om even te ontspannen en met iets anders dan werk bezig te zijn. Ook heb je eindelijk de tijd om stil te staan bij de vraag hoe het gaat en of je huidige werk is wat je werkelijk wilt.

Grote overgang

Natuurlijk balen velen wel weer als ze na de vakantie naar hun werk moeten, maar dat is een normaal verschijnsel. De overgang van vakantie met op het strand liggen of doen waar je zin in hebt en weer stressen op kantoor, vergaderen en planningen maken, is nogal groot.

Praten helpt (ook hier)

Het is daarom geruststellend om te weten dat dit gevoel van ongemak op het werk, meestal in de eerste week overgaat. En als dit niet overgaat, dan is er misschien wel echt iets mis. Soms helpt het om dergelijke ervaringen of gevoelens met collega’s te delen. Zij herkennen waarschijnlijk de gevoelens.

Naar de volgende vakantie!

Er zijn wel manieren om sneller over die vakantiedip te komen. Zo kun je (meer) gaan sporten, want dat kan helpen om stress van het werk te verdrijven en bovendien is het lekker vanwege de ontspanning door inspanning.

Wat ook helpt om weer snel positief aan het werk te gaan, is om alvast te gaan uitkijken naar een volgende vakantie of kort uitje. Want het is goed voor werknemers om al hun vakantiedagen en -uren op te nemen.

Hou op met dagdromen

Als dat niet helpt en je wilt echt iets anders met je carrière, maak dan concrete plannen en voorkom dat het bij dagdromen blijft. Bespreek je plannen desnoods met een HR-medewerker binnen je organisatie omdat er mogelijk meer aan de hand is dan een gewone ‘vakantieblues’.

Let op uw motivatie

Zo kunnen er meerdere factoren op het werk zijn die de motivatie van de werknemer om te gaan werken permanent de kop indrukken. Het werk kan saai of eentonig worden gevonden, de persoon krijgt geen of onvoldoende waardering van collega’s of leidinggevenden, hij vindt dat hij te weinig betaald krijgt, of een combinatie daarvan. Kortom: allemaal zaken die de leidinggevende en de HR-afdeling aangaan.

Het is allemaal prima, zolang er maar iets gebeurt en de motivatie van de werknemer niet verdwijnt. Want laconieke ongemotiveerde werknemers zijn als gif voor de organisatie.

(HR-Base, Rob van Loenen, 20 augustus 2015)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Wat doet u tegen de vakantiedip?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid