Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Wat een verademing!
Blog

Wat een verademing!

rust, relax, yoga, adem

Ziekteverzuim door werkstress is de afgelopen 5 jaar acht keer zo hoog geworden, zo blijkt uit onderzoek van ArboNed. Het komt vooral door psychische oorzaken. Evert Heintz ziet op HR-Base een directe relatie met stress. En met uw ademhaling.

Kort frequent verzuim is een belangrijke aanwijzing van stress en leidt bij maar liefst de helft van alle ziekteverzuim na een periode van 4 jaar tot langdurig verzuim, zoals burnout en depressie. Iemand die hiermee langdurig thuiszit is gemiddeld 180 dagen niet inzetbaar. Dat kost een bedrijf al gauw 45.000 euro, exclusief de kosten voor het inzetten van vervangend personeel.

Ademhaling als indicator

Vorige week heb ik tijdens het bergklimmen en skiën in de Alpen weer ervaren hoe belangrijk een gezonde ademhaling is om optimaal te functioneren. Door mij te focussen op de neusademhaling stem ik mijn tempo hierop af, waardoor ik het snelste acclimatiseer. Hierdoor is de kooldioxideverhouding optimaal, wat zorgt voor een efficiënte opname van zuurstof in mijn lichaam.

Aanslag op uw lichaam

In rust ligt een gezonde ademfrequentie tussen de 4 en 8 keer per minuut. Veel werknemers zitten op een ademfrequentie van 15 per minuut en bij een burnout ligt het getal zelfs vaak boven de 20. Als je in rust 15 keer per minuut ademhaalt, dan is dit te vergelijken met iemand die 20 km/ uur fietst tegen de wind in. Een aanslag op je lichaam als dit je normale manier van ademhalen is.

Een slechte gewoonte

Stress zorgt direct voor het versnellen van de ademhaling, en als dit langdurig aanhoudt zorgt dit voor een versnelde ademhaling als negatieve gewoonte. Vaak denken we dat we een gezonde ademhaling hebben, omdat we niet anders gewend zijn.

Gezond ademen vermindert stress

Ademhaling wordt ook wel de motor van vitaliteit genoemd, omdat we hier heel veel energie uit kunnen halen. Helaas is de praktijk vaak anders en verspillen we onbewust heel veel energie door een te oppervlakkige en te snelle ademhaling. Het positieve is dat we ademhaling kunnen beïnvloeden, waardoor we ons direct fitter en energieker gaan voelen. Op het moment dat je regelmatig bewust je ademhaling toepast gedurende de dag creëer je direct een ontspanningsmoment voor jezelf. Door de toegenomen zuurstof in je lichaam en ontspanning kun je weer helder denken en handelen.

Adem je stress weg…

Daarom wat praktische tips om met beter adem halen stress te verminderen op de werkvloer:

  •  Stimuleer mensen om regelmatig te bewegen en zo mogelijk te gaan sporten, fietsen of wandelen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Beweging is een belangrijke manier om te ont-stressen en een gezonde ademhaling te bevorderen.
  •  Inspireer mensen om in de pauze even een rondje buiten te gaan wandelen en frisse lucht te scheppen. Dit zorgt voor nieuwe energie en het samen buiten lopen kan tevens zorgen voor nieuwe ideeën en een betere helikopter view.
  •  Neem even regelmatig een time out om een paar minuten bewust je ademhaling toe te passen. Voor meer achtergrondinformatie en oefeningen over ademhaling adviseer ik je het boek van psychiater Bram Bakker te lezen met de titel Verademing.
  •  Inzetten van een vitaliteitscoach, die werkt met ontspanningsoefeningen zoals gezond leren ademhalen, stoelmassage, mindset en bewust leren ontspannen. Het kenbaar maken aan het personeel dat hier gebruik van gemaakt kan worden om preventief met je gezondheid bezig te zijn en om de drempel zo laag mogelijk te maken. Het is juist goed om met je gezondheid bezig te zijn in plaats van het als een taboe te zien.
  •  Een gezondheidsblog of platform maken in samenwerking met de werknemers met als doel te inspireren en mee te denken om meer in beweging te komen en met elkaar een gezondere workflow te creëren. Het delen van ervaringen werkt vaak al stimulerend naar collega’s toe om bewuster met gezondheid bezig te zijn.

Lees Evert’s complete blog, inclusief zijn bijna-doodervaring (en wat u daaraan kunt hebben) op HR-BasePrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid