Stelling
"Door het thuiswerken neem ik geestelijk te weinig afstand van mijn werk."
24
35
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wat is werkgeluk echt?
Gezonder werken

Wat is werkgeluk echt?

gezond en gelukkig gevoel

Acht van elke tien Nederlanders noemt zichzelf gelukkig. Werk hebben, en goed verdienen zijn twee van de drie oorzaken, blijkt uit een onderzoek van het CBS. Maar word je daar nu echt gelukkig van? En blijf je het dan ook? Wat is, kortom, echt werkgeluk?

Echt werkgeluk is gericht op telkens meer en betere betekenis toevoegen. Aan je eigen (professionele) leven, en aan dat van anderen. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk. Consultant Josh Bersin legt op LinkedIn Pulse uit hoe je dat het beste kunt bereiken.

Voorbeelden van echt werkgeluk

Voorbeelden van echt werkgeluk zijn er te over: een medisch analist die een betere behandelmethode ontdekt voor een nare ziekte, een ambulancerijder (of bezorger) die de wegopbrekingen en files in zijn werkgebied nog beter leert omzeilen. En wat dacht u van een onderhoudsmonteur die storingen verhelpt nog voordat ze ontstaan, of een servicemedewerker die korte video’s opneemt van veelgestelde vragen?

Echte waarde toevoegen

Allemaal gericht op meer waarde toevoegen aan het leven van anderen, door meer betekenis te stoppen in je eigen werk. Wie op deze manier doelgericht bezig is met de kwaliteitsverbetering van zijn eigen werk krijgt daar een gelukkig en tevreden gevoel van. Dat komt dicht bij echt werkgeluk, waardoor je fluitend naar je werk blijft gaan elke dag.

4 Dimensies van echt werkgeluk

Maar dat ‘echte’ gevoel van werkgeluk ontstaat hopelijk ook aan het eind van elke werkdag. Dan zou je het gevoel moeten hebben dat je echt vooruitgang hebt geboekt vandaag. Dat je bent opgeschoten richting het doel: meer betekenis geven aan je werk, door meer waarde te creëren voor anderen. En als werkgeluk zo’n doelgerichte activiteit is, kan je er bewust naar toewerken. Bersin onderscheidt vier factoren die helpen om doelgerichter te werken aan werkgeluk.

1} Autonoom werken

Het komt er kort en simpel op neer dat mensen meer van zichzelf kwijt moeten kunnen in hun werk. Persoonlijke accenten zetten in de manier waarop ze het doen, geeft veel meer voldoening dan simpelweg doen wat de manager of leidinggevende van ze vraagt. Zoals een verkoper in een kledingzaak die zich bewust-opvallend of flamboyant kleedt, of een monteur die een verwarmingsketel zodanig afstelt dat het toestel optimaal rendement geeft in de woning.

Bersin verwijst hierbij naar een andere modeterm: job crafting, waarbij mensen de accenten zetten in hun werk waardoor ze komen tot optimale prestaties. Daar hoort loslaten bij, een concept waar veel managers nog moeite mee hebben. Maar ook doelgericht werken aan een invulling met meer betekenis voor jezelf en voor de klanten, denken wij. Ook wel I-deals genoemd. Vinden de klanten de flamboyante kleding van de verkoper prettig? Helpt het ze sneller en beter vinden wat ze zoeken? Of komt deze verkoper uit zichzelf tot betere prestaties in deze kledij? Die afweging noemt Bersin niet.

2} Passend werken

Het gaat er in deze dimensie om dat mensen het werk doen dat het meest bij ze past. Begrijpen managers waarom sommige medewerkers beter slagen in bepaalde functies dan anderen? Zo moeten mensen die in grote, algemene warenhuizen werken over andere eigenschappen beschikken dan winkelpersoneel in speciaalzaken. Dergelijk onderscheid is vaak lastig te maken, maar de juiste mensen aannemen is essentieel voor slagen van het hele bedrijf, stelt Bersin. Vaak helpt alleen goed kijken naar de persoonskenmerken van mensen die goed presteren in bepaalde functies, en net zo goed kijken naar de karaktereigenschappen van mensen die geen topper worden in dezelfde functie. Er blijven vaak maar enkele competenties over die letterlijk het verschil maken. Zo hoeft een cosmeticaverkoopster er niet per se goed uit te zien. Snel met alternatieven komen die beter passen bij de klant bleek veel belangrijker, weet Bersin uit eigen onderzoek.

3} Werken in kleine teams

Mensen gedijen het beste in kleine teams van gelijkgestemden. Van mensen die elkaar kennen, en veel tijd in elkaars nabijheid doorbrengen. Ondanks alle social media en digitale tools om op afstand samen te werken is fysieke nabijheid de effectiefste manier om te werken aan ‘echt’ werkgeluk. Alleen dan ontstaat onderling vertrouwen, respect voor kwaliteit en prestaties, geborgenheid en veiligheid, waardoor mensen elkaar via feedback tot hogere of betere prestaties brengen.

4} Tijd om functioneel te niksen

Managers die een team zien dat een tijdje niet aan het werk is, zijn geneigd erop af te springen, om op z’n minst te informeren naar de hoeveelheid werk die kennelijk niet toereikend is. Een grote fout volgens Bersin. Juist dat niksen, dat wil zeggen even tijd hebben voor iets anders dan nuttige ‘productie’ is erg belangrijk om later nog effectiever te kunnen doorwerken. In die ‘downtime’ pleegt het team onderhoud, op de geleverde prestaties, de manier van werken onderling en op elkaar. Mensen wisselen ervaringen uit, ze leren nieuwe of andere werkwijzen van elkaar, om zo weer verder te kunnen.
Bersin haalt onderzoek uit Duitsland aan, waaruit zou blijken dat werkgevers die hun mensen 55 tot 60 uur per week laten werken slechtere resultaten behalen dan werkgevers die niet meer laten werken dan 45 tot 50 uur. Langer werken is niet productief, omdat die extra tijd nodig is om de fouten te herstellen die mensen juist maken wanneer ze langer doorgaan. Voor onderhoud is dan helemaal geen tijd meer, en dat leidt tot … precies, nog meer fouten, nog minder tijd en minder werkgeluk.

Werkgeluk is ook werkgeversgeluk?

Dit artikel op LinkedIn is het eerste in een serie van vijf artikelen waarmee Bersin werkgevers aantrekkelijker (onweerstaanbaar zelfs) wil maken door ze werk aan te laten bieden met meer zingeving of betekenis. Werk met meer betekenis aanbieden ziet hij als het belangrijkste aspect van aantrekkelijker worden als werkgever. Zeker voor de jongere talenten, die meer nog dan de oudere generaties zoeken naar werk met een duidelijk doel en liefst ook betekenis. Voor henzelf, en voor de maatschappij. De enige kritische noot die wij hierbij kunnen plaatsen, is dat de koppeling met nut en toegevoegde waarde voor het bedrijf soms wel erg ver weg is in dit artikel. Maar wie gelooft dat meer, en beter werkgeluk zich vroeger of later altijd uitbetaalt in meer rendement voor de bedrijfsorganisatie is met de tips in dit artikel goed op weg.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid