Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wat kan jong en oud van elkaar leren?
Achtergrond

Wat kan jong en oud van elkaar leren?

Werken met je opa, of met je kleinzoon in hetzelfde bedrijf, in wisselende teams. Dat is steeds vaker de realiteit in organisaties. Zorgen dat vier generaties goed met elkaar overweg kunnen en ook bedrijfsmatig goed kunnen samenwerken wordt daarmee steeds belangrijker voor HR. Zeker ook in het kader van ieders duurzame inzetbaarheid. Begrip voor de meerwaarde van jong en oud is een belangrijke basis voor die betere samenwerking. Wat kunnen jong en oud leren van elkaar?

Uit onderzoek van Ricoh bleek vorig jaar dat 65 procent van de werkenden denkt dat elke generatie anders werkt, en echt anders denkt over werken. Ook de testimonials van millennials in het trendonderzoek van ORMIT laten dat duidelijk zien. De grootste verschillen zitten in houding, verwachtingen en werkwijzen. Zo is face to face, persoonlijk contact de meest favoriete communicatievorm van elke generatie, maar die voorkeur neemt per generatie wel af. Driekwart (77%) van de babyboomers geeft er de voorkeur aan, maar bij generatie Z is dat nog maar 58 procent.

Structurele verschillen?

Goed, dertig-minners communiceren dus net zo lief via een beeldschermpje, digital natives als ze zijn. En we weten dat ze wars zijn van traditionele, hiërarchische machtsverhoudingen, klassieke aansturing en carrièrepaden die hun opa’s bewandelden. Dat de oudere generaties kritisch zijn bij vernieuwing, technologisch en qua manier van (samen)werken is ook wel bekend. Maar hoe structureel zijn de verschillen tussen de generaties? Welke competenties hebben ze ontwikkeld, en hoe bruikbaar is die opgedane en toegepaste kennis en ervaring voor anderen?

4 Competenties voor jong en oud

Twee onderzoekers aan de London Business School onderzochten het, met een vragenformulier waar 10.000 werknemers op reageerden. Ze trokken de grens tussen ‘jong’ en ‘oud’ bij veertig jaar, en kwamen met vier competenties die mensen jonger en ouder dan 40 onderling kunnen uitwisselen.

1} Ouderen kunnen hun werk beter indelen

Mensen van 40 jaar en ouder hebben zichzelf beter leren kennen. Hierdoor weten ze wat ze zelf moeten doen en wat ze beter aan anderen kunnen overlaten, en ook wanneer ze het echt te druk hebben om het zelf te doen. Ook hebben ze geleerd om creatiever om te gaan met hindernissen, knelpunten en bezwaren. Vaak kan het net wat sneller, beter en efficiënter als je het iets anders doet. Zo kan je veel tijd winnen. Tijd die dertigers nu vaak te kort komen, omdat er teveel tegelijkertijd op ze af komt. Bovendien zijn het vaak zaken die ze lastig kunnen prioriteren. Zoals tientallen berichten die ze tegelijk binnenkrijgen op drie verschillende media. Of dilemma’s als: “Ik wil graag mijn kind zelf van de crêche halen, maar die vergaderafspraak met het hoofd Ontwikkeling is best wel belangrijk.” Afwegingen die veertigplussers veel makkelijker maken, omdat ze weten waar en hoe te beginnen. Dat leidt tot minder begrip tussen de generaties. Als ouderen en jongeren elkaar op dit punt coachen kan dat het onderlinge begrip stimuleren.

2} Ouderen kunnen hun financiën beter plannen

Oudere mensen zitten niet vaak in geldnood. Het cliché van de 60-plusser die er financieel warmpjes bij zit, is niet helemaal onwaar. Hij en zij heeft genoeg tijd gehad om te leren hoe je het beste kunt omgaan met geld. Meestal heeft dat niet geleid tot een bankrekening met zes of negen nullen, maar er is vaak wel genoeg om comfortabel te kunnen leven. Oudere mensen hebben vooral geleerd hoe ze verstandig omgaan met hun financiën. Ze hebben geleerd om hun uitgaven en inkomsten goed op elkaar af te stemmen, zodat ze nog wat overhouden voor de toekomst. Ze hebben dat vaak door schade en schande geleerd. Hierdoor hebben ze zichzelf beter leren kennen, ook op financieel gebied. Die kennis is waardevol voor jongere generaties, zeker omdat die langer op hun pensioen moeten wachten.

3} Jongeren kunnen beter netwerken

Vijftigplussers doen niet veel nieuwe contacten meer op in hun leven. Dat geldt ook voor hun professionele leven. Meestal onderhouden ze alleen de contacten met mensen die ze al tientallen jaren kennen. Dat is niet alleen jammer, het is ook schadelijk wanneer dat werkende leven langer duurt. Makkelijk contact maken met anderen, ook buiten je directe werkkring, en dat netwerk onderhouden zijn cruciale vaardigheden om langer te kunnen doorwerken. Jongeren zijn er vaak beter in dan ouderen, omdat iedereen aan het begin van zijn carrière meer mensen ontmoet, en in meer verschillende omgevingen komt dan later in zijn werkende leven. Maar langer doorwerken betekent ook: meer veranderingen, vaker opnieuw beginnen en dus telkens opnieuw het netwerk uitbreiden. Jongeren kunnen die skills bij ouderen vaak een nieuwe impuls geven.

4} Jongeren werken beter aan hun imago

Zeker onder mensen van 50 jaar en ouder zijn er velen die minstens tien jaar niets hebben gedaan aan hun c.v. Laat staan dat ze in die tijd een sollicitatie hebben gepleegd. Is de vaste baan eenmaal binnen, dan zit men gebeiteld tot aan het pensioen. Dat was de heersende opvatting voor de crisis van ’08, zeker in sommige financiële en non-profitsectoren. Des te groter de schok als je dan toch op straat komt te staan. De tijd van het lineaire solliciteren met brief en c.v. is op zijn retour. Duidelijk laten zien wie je bent en wat je kunt is iets dat iedereen voortdurend moet doen, niet alleen als hij werk zoekt, en zeker ook op social media. Ouderen zijn daar niet zo handig in, omdat die media relatief nieuw zijn voor ze. Jongeren kunnen ze veel tips en trucs geven.



Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Wat kan jong en oud van elkaar leren?

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid