Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Wat moet HR met langer doorwerkende ouderen?
Langer doorwerken

Wat moet HR met langer doorwerkende ouderen?

Keuzes in personeelsbeleid

Bekend staan als goede werkgever helpt tegen reputatieschade, een van de grootste risico’s voor het bedrijfsleven. Het is dan vooral zinvol om je te richten op 50-plussers. Mits u dat niet al te opvallend doet! Zo blijkt uit een nieuwe analyse van het Global Benefits Attitudes Survey 2015 van Willis Towers Watson. Stephan Vollenboek en Wim Jurg schreven erover in 2 artikelen op PW. Dit is een verkorte versie.

Een goede werkgever zijn staat nog niet erg hoog op de agenda bij veel bedrijven. Vooral bij werknemers van 50 jaar en ouder biedt dat bedrijven kansen. Al was het maar omdat die groep in omvang steeds groter wordt, de komende jaren. In de praktijk is er al veel aandacht voor ‘goed werkgeverschap’, vooral als PR-instrument. Dit blijkt uit de vele vakprijzen en verkiezingen die op dit gebied bestaan, zoals MT 500 en de Best Workplaces van Nederland.

Pre-offboarding

Er zijn drie redenen waarom goed werkgeverschap juist voor 50-plussers steeds belangrijker wordt. De eerste is het ontstaan van een nieuwe fase in de employee journey. Het aantal werknemers van 50 jaar en ouder groeit snel; er komen er dus ook meer van in uw bedrijf. Deze mensen krijgen later AOW, en dus meestal ook later hun bedrijfspensioen. Wat werkgevers daarbij vaak nog over het hoofd zien, is dat deze oudere werknemers veel langer moeten doorwerken dan vorige generaties. Er is dus een nieuwe fase aan het ontstaan in de employee journey: de pre-offboardingfase. Het gaat dan om begeleiden van oudere werknemers in hun huidige werk naar ander werk, ontslag of (deeltijd)pensioen. Een concrete invulling hiervan levert (reputatie)kansen op.

Aparte maatregelen tegen verzuim ouderen nodig

Ook moeten de 50-plussers van nu (veel) langer doorwerken dan vroeger. Voor oudere werknemers in de ‘zware’ beroepen lijkt de latere pensioendatum zelfs nauwelijks haalbaar. Hier komt bovenop dat ze meer moeite hebben om het hoge veranderingstempo door bijvoorbeeld de snelle technologische ontwikkelingen bij te benen. Langer doorwerken lijkt bij ongewijzigd beleid te gaan leiden tot langduriger arbeidsverzuim. Dit wordt bevestigd door recente cijfers van het UWV: het aantal werknemers van zestig jaar en ouder dat langdurig ziek thuiszit, is in vier jaar tijd verdubbeld. Dit heeft hoge extra kosten voor de werkgever als gevolg.

Meer complexe ‘levensloop’vragen van 50-plussers

Volgens Wijzer in Geldzaken hebben meer dan zes op de tien werkgevers inmiddels te maken met personeel met complexe financiële problemen; vragen waarvoor bij hun HR-afdeling vaak expertise ontbreekt om te kunnen helpen. Bij werknemers met financiële problemen is aangetoond dat die nadelig van invloed zijn op hun werkprestaties. Ook oudere werknemers  hebben in toenemende mate behoefte aan individuele financiële hulp en pensioencoaching, die wordt gefaciliteerd door hun werkgevers. Hulp die in de praktijk nog maar mondjesmaat wordt ingevuld en waarop veel reputatiewinst is te behalen.

Niet exclusief voor 50-plus

Een werkgever die hulp aanbiedt om oudere werknemers langer, maar ook beter te laten doorwerken kan rekenen op veel waardering. Vooral bij de oudere werknemers zelf uiteraard, maar het is ook niet slecht voor de reputatie van het bedrijf als goede werkgever. 50-Plussers waarderen het vooral als de werkgever deze work-life benefits aanbiedt. Maar de voorzieningen moeten niet specifiek zijn gericht op oudere werknemers! Alle werknemers moeten ze kunnen gebruiken.

Aandacht wordt gewaardeerd

Een gericht onderzoek onder werknemers is van belang als eerste stap richting besluitvorming over een vernieuwing van het huidige work-lifebenefitpakket van een bedrijf. Alleen al het houden van het onderzoek zal naar verwachting de duurzame betrokkenheid van werknemers positief beïnvloeden en de reputatie bevorderen. Voor het succes van de volgende stappen is het cruciaal dat ze goed aansluiten op de acties die een bedrijf nu al neemt om bekend te staan als goede werkgever. Want de volgende stappen moeten geloofwaardig zijn. Acties die in het ene bedrijf prima werken, kunnen in een ander bedrijf helemaal niet aanslaan.

Concrete acties

Waar kunt u als werkgever concreet aan denken als het gaat om bedrijfshulp en work-life benefits? Dat kunnen goede voorzieningen en verzekeringen zijn, zoals een goede collectieve ongevallenverzekering. Ook onafhankelijke financiële hulp, bijvoorbeeld een online financieel planningsinstrument in combinatie met online advies door een onafhankelijk financiële planner is een aanrader. Een gezondere leefstijl mogelijk maken, inclusief betere werk-privébalans en maatregelen om stress en burn-outs tegen te gaan is een onmisbaar onderdeel van gezondheidsmanagement. En dat is weer een niet te missen onderdeel van een modern work-lifebenefitpakket gericht op langer laten doorwerken van alle werknemers. Inclusief die grotere groep ouderen. Goed communiceren over de mogelijkheden die het bedrijf aanbiedt helpt vooral de oudere werknemers.

Meer informatie

In de twee artikelen van Stephan Vollenbroek MA FFP en Wim Jurg vindt u meer details over het onderzoek van Willis Towers Watson, de uitkomsten en de argumenten om meer te doen aan work-life benefits.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid