Stelling
"Taakroulatie binnen een team is de beste manier om duurzaam inzetbaar te blijven."
18
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Wat te doen met de flex-schil?
Achtergrond

Wat te doen met de flex-schil?

Gemotiveerde mensen

Een derde van de werkgevers wil de loonlijst dit jaar korter maken. Bijna 40 procent denkt aan flexkrachten in hun plaats. De tijden zijn al onzeker genoeg, tenslotte. Maar welke gevolgen heeft al die migratie voor het personeelsbestand? Een feuilleton.

Volgens de meeste HR-functionarissen bestaat het ‘ideale’ personeelsbestand uit 30 procent flexwerkers. 1 Flex op 3 vast geldt bij goede verhouding om een sterke, flexibele organisatie neer te zetten. Meer zou duiden op slecht management. Met een verhouding van 1 op 3 staat er een stevige vaste kern, maar is de organisatie flexibel genoeg om in te spelen op veranderende omstandigheden. Flexwerkers alleen bij piek en ziek, en voor specialistische functies.

Snel naar…

Wat gaat u doen met de flexschil?
Hoe maakt u de flexers passend?

Wie zijn het?

De meest voorkomende vorm van flexibel werk is in dienst zijn op een tijdelijk, of flexibel contract. Gemiddeld wordt 2/3 van de flexibele schil gevuld met dit type medewerkers. Daarna volgen in ongeveer gelijke mate het inhuren van medewerkers via een oproepcontract in eigen dienst, detacheren en de inhuur van zzp’ers.

Wat gebruiken we?

Wat de meest geliefde vorm van flexwerk is verschilt behoorlijk per branche. Zo huurt driekwart van de overheidsinstanties graag externe adviseurs in. Maar in het onderwijs, zorg en welzijn en cultuur doet niet veel meer dan een op elke drie bedrijven dat. Binnen zorg en welzijn zijn min-max contracten sterk vertegenwoordigd. De cultuurbranche gebruikt, net zoals de ICT, zakelijke diensten en de bouw steeds vaker zzp’ers.

Wat doen ze?

Als het gaat om de rol die de flexwerken binnen de organisatie vervult, hangt het sterk af hoe de medewerker wordt ingehuurd. Moeten er verbeteringen in de organisatie worden bereikt, dan worden daar bij voorkeur externe flexwerkers voor ingehuurd. Zoals zzp’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden van externe bureaus. Gaat het erom collega’s te vervangen bij ziekte of verlof dan worden de intern flexibelen relatief vaak ingezet. Extern flexibelen worden ingezet op projecten waar specialistische kennis bij nodig is. Bovendien is het ‘afbreukrisico’ van externen minder groot, als ze pijnlijke maatregelen moeten doorvoeren.

Wat bent u van plan met de flex-schil?

Weten al die flexende werkgevers ook wat ze willen met hun flexibele schil op de middellange termijn? Dat valt tegen. Inzetten van flexkrachten blijkt voor veel Nederlandse bedrijven nog steeds een ad-hoc kwestie. Slechts twee op de vijf werkgevers hebben een duidelijke strategie over helder hoe ze hun flexpersoneel in de toekomst in willen zetten. Een op drie is nog bezig met dit vraagstuk, en bijna een kwart (23%) heeft werkelijk geen idee. Zo bleek vorig jaar uit het Nationaal Onderzoek Over Strategische Personeelsplanning 2015.

Opleiden: voor wie?

Dan is er nog de heikele kwestie van het ‘opleiden voor de buren.’ Waarom zou je als werkgever investeren in opleidingen voor tijdelijke mensen? “Door tijdelijke contracten hebben werkgevers waarschijnlijk minder prikkels om te investeren in personeel. De investeringen gaan voor het bedrijf verloren als de werknemer weggaat”, zo verwoorden onderzoekers van het SCP dit dilemma vorig jaar. Alleen als de baanmatch goed is, krijgen flexwerkers dezelfde kansen op scholing als vaste mensen. Dat constateerden de onderzoekers van de School of Economics in Utrecht in het rapport Dynamiek op de arbeidsmarkt, van TNO en het CBS.

Korte termijn

Werkgevers willen deze productieve matches – medewerkers –graag behouden voor de organisatie, onafhankelijk van het soort contract dat de medewerker heeft. Als de baanmatch minder goed wordt, investeren werkgevers al snel niet meer in deze flexkrachten, laat het onderzoek van TNO en CBS zien. En dat kan nadelig zijn voor de Nederlandse kenniseconomie op lange termijn, verklaarde hoogleraar Henk Volberda in het Financieele Dagblad.

Verrijkt

Het gebrek aan scholing zorgt bij deze groep op termijn voor een kwetsbare economische positie. Is dat uw verantwoordelijkheid? Ja, want flexwerkers trekken langs verschillende bedrijven. De kans dat u ze ook ooit weer nodig heeft, is niet denkbeeldig. Misschien wilt u ze wel graag weer terug, want ze hebben zich ondertussen verrijkt met heel uiteenlopende ervaringen. Maar als u ze nooit iets hebt geboden, zullen ze niet overlopen van enthousiasme. Dus wie zegt niet op te willen leiden voor de buren, kan zichzelf daar uiteindelijk toch door benadelen.

Een culturele revolutie

En dan is er nog de culturele kwestie. Behandelt u de flexers nu net zoals uw vaste mensen, of blijven het toch ‘tweederangs burgers’? Online verzekeraar InShared schoof het verst op in de warme richting, en stelde een ‘chief DNA-officer’ aan. De meeste organisaties gaan niet zo ver. Bij gebrek aan een HR-beleid voor flexwerkers ‘doen organisaties eigenlijk maar wat’, constateerde kenniscentrum voor arbeidsverhoudingen CAOP begin dit jaar. Het betekent dat de relatie met leidinggevenden en collega’s bepaalt of zij deelnemen aan het werkoverleg, een bedrijfsopleiding, het bedrijfsuitje, een sporttoernooi of dat zij een kerstpakket krijgen.

Ander HR-beleid is nodig

Het normale HR-beleid past niet op flexwerkers. Bij zzp’ers geldt geen gezagsverhouding en voor tijdelijke mensen hebt u nauwelijks een zorgplicht. Daardoor is beoordelen, belonen en berispen, opleiden en ontwikkelen, motiveren en bevlogen maken niet goed mogelijk. Voor werkgevers ontbreekt de prikkel om bij te dragen aan de gezondheid, het welzijn, scholing en opleiding. Ook vallen flexwerkers meestal buiten de voorzieningen van een cao, zoals scholingsactiviteiten of loopbaanfaciliteiten. Vooral zzp’ers en uitzendkrachten die gemakkelijk vervangbaar zijn, maken zich zorgen over de continuïteit van hun werk en voldoende professionele ontwikkeling. Tijd voor beleid kortom, als u structureel wilt blijven werken met een flexibele schil. Want dan horen ook deze mensen structureel bij de organisatie, en hebben ze blijvend invloed op de resultaten.
Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid