Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Wat voor de Finnen geldt…
Langer doorwerken

Wat voor de Finnen geldt…

Werknemers van 45 tot 65 jaar willen gemiddeld blijven doorwerken tot ze 64,5 jaar zijn. De helft van deze mensen wil best nog langer doorwerken. Liefst wel tegen minder uren of dagen per week. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2019. Hun Finse leeftijdsgenoten denken er net zo over.

Meer dan de helft van de werkende Finnen denkt dat ze langer moeten doorwerken dan hun 65e verjaardag. Twintig procent wil minstens nog een jaar langer doorgaan. Volgens onderzoekers komt die bereidwilligheid vooral door de politiek van de Finse regering. Die verhoogt al sinds 2017 geleidelijk de pensioenleeftijd, van 63 naar 65 jaar. Veel Finse werkenden stellen zich erop in. Ze zijn bereid om net zo lang door te werken.

Pensioen langer houdbaar, niet voor iedereen

Die houding zorgt ervoor dat het pensioenstelsel langer houdbaar is,merken de onderzoekers op. Maar ze constateren ook dat de verschillen groter worden tussen de mensen die langer kunnen doorwerken in prettige arbeidsomstandigheden en de mensen die eerder moeten stoppen omdat ze fysiek zwaar werk hebben. Ook dit is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.

Inkomen uit werk normaal voor 60-plussers

In ons land leeft 2 van elke 3 zestigplussers al sinds 2016 van zijn of haar werk. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Bij de generatie zestigplussers van 20 jaar geleden, de mensen die nu de 75 zijn gepasseerd, gold dat bij maar 39 procent. Toch was dat al veel vaker dan bij de huidige 80-plussers. Daar was bij maar 14 procent werk de voornaamste inkomstenbron toen ze 60’ers waren. Deze mensen hadden veel vaker een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, of ziekte of een pensioenuitkering.

Geen geld om eerder te gaan

Niet alleen willen we langer doorwerken, we zullen ook wel moeten. Van de mensen die nu 55 jaar of ouder zijn, denkt maar 7 procent dat hij met pensioen kan voor zijn 65e jaar. Wereldwijd denkt ruim een kwart dat hij dan al van zijn oude dag kan genieten. Dat bleek al in 2016 uit een studie van het Aegon Center for Longevity en Retirement (ACLR).

Maak het mogelijk!

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over de overheid en werkgevers die te weinig doen om langer doorwerken mogelijk en (financieel) aantrekkelijk te maken. Veel mensen betwijfelen of er wel genoeg werk te vinden is, en of ze sterk genoeg zullen zijn om (nog) langer door te werken, vooral bij lichamelijk zwaar werk. Ook betwjfelen de ondervraagden of ze de nieuwe ontwikkelingen geestelijk nog snel genoeg kunnen bijbenen.

Volwaardig doorwerken

Een flexibele overgang naar het pensioen noemt bijna de helft van de 55-plussers in Nederland een goede oplossing. De meeste 50-plussers willen graag doorwerken tot ze met pensioen mogen. 31 Procent wil daarbij best parttime werken. En ze willen ook (nog) wel een opleiding of andere vorm van bijscholing volgen. Maar 10 procent van de werknemers vanaf 55 jaar krijgt die mogelijkheid.

Loopbaanpaden

Een flexibele overgang naar het pensioen noemt bijna de helft van de 55-plussers in Nederland een goede oplossing. 31 Procent wil daarbij best parttime werken. Werkgevers, de overheid en werknemers moeten samenwerken om de blokkades voor flexibele pensionering op te ruimen. Dat stelt Maarten Edixhoven, pensioendirecteur van Aegon Nederland. ‘Ieder moet vanuit zijn of haar eigen verantwoordelijkheid eraan meewerken dat we flexibeler met pensioen kunnen gaan. We moeten andere loopbaanpaden voor oudere medewerkers mogelijk maken. Maatwerk per werknemer moet bespreekbaar worden. Dat is de beste manier om zo lang en zo gelukkig mogelijk door te werken en midden in de samenleving te staan’, aldus Edixhoven.

4 Tips voor langer doorwerkende ouderen

De grote vraag is vervolgens: hoe dan? Meerdere onderzoekers hebben de afgelopen jaren 4 manieren benoemd waarop werkgevers en beleidsmakers langer doorwerken kunnen stimuleren.

1} Meer aandacht en ruimte geven aan een leven lang leren.

Continu leren en training on the job is erg belangrijk om je te kunnen blijven aanpassen aan (technologische) veranderingen in je taken en in je werkomgeving, speciaal voor oudere werkenden. Juist hun beroepen en functies worden bedreigd door automatisering en robotisering (zie hierna).

2} Oudere werkenden inhuren moet financieel beter lonen.

Werkgevers hebben vaak een negatieve perceptie van de productiviteit van oudere werknemers. Een financiële stimulans om ouderen aan te nemen en in dienst te houden, kan de werkgelegenheid onder ouderen vergroten. Zoals de mobiliteitsbonus van UWV voor wie een werkloze vanaf 56 jaar in dienst neemt.

3} Vooral oudere vrouwen kunnen vaker doorwerken.

Zowel de overheid als werkgevers kunnen meer flexibele manieren van werken inzetten om tegemoet te komen aan de groeiende wens bij vooral vrouwen om werk en zorgtaken te combineren, onder meer in mantelzorg.

4} Flexibeler werken helpt juist ouderen om langer door te werken.

Maatregelen en regelingen zoals parttime werken, flexibele uren of thuiswerken zijn juist ook voor ouderen erg interessant en relevant, omdat ze werken en andere taken dan makkelijker kunnen combineren.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid