Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Wat werkt beter: Zachte dwang of harde hand?
Langer werken

Wat werkt beter: Zachte dwang of harde hand?

U kunt het dui-zend-malen zeggen en herhalen. Duurzame inzet is in je eigen belang, dus volg die opleiding nou maar. Weinig kans dat die weerbarstige medewerker het ook doet. Beter is om zelf het goede voorbeeld te geven. Laat een leerambassadeur vertellen over de leukere nieuwe functie die ze hebben gekregen na die opleiding. Nudging, subtiel de goede kant op wijzen werkt veel beter dan dwingende voorschriften en sancties. Leuk concept. Nu de praktijk nog.

Een kleurige lijn trekken op de vloer, van de ingang naar de trappen, in plaats van naar de lift. Op elke etage doet u hetzelfde, voorbij de lift gaat die pijl naar het trappenhuis in plaats van naar de liften. Voor wie twijfelt aan zijn gezonde verstand: doe er een opschrift bij op de vloermatten: Neem vaker de trap. Zijn er dan nog mensen die geen voet op de trap willen zetten? Laat elke trede oplichten als je erop gaat staan. Of laat er dan een muziekje klinken.

Laat het gewenste zien

Deze verleiders om vaker de trap te nemen winnen het overduidelijk van de meer dwingende, voorschrijvende manieren om die gedragsverandering te bereiken. Zoals voorschriften op posters en borden, of de artikelen in het personeelsblad of het videojournaal waarin de directie het belang van meer bewegen benadrukt terwijl ze de eerste parkeerplaats bij de voordeur voor zichzelf reserveren.

Sturing vanuit de omgeving

We laten ons graag aanpraten dat we meer zouden moeten bewegen, maar we hebben een broertje dood aan voorschriften hoe we dat moeten doen. De meeste mensen laten zich liever sturen door hun omgeving. Die collega, die het ook doet. Dat principe gaat op voor bijna alle gedrag binnen de bedrijfsmuren. Van gezondere keuzes in het bedrijfsrestaurant: leg ze duidelijk zichtbaar helemaal vooraan in de vitrine, tot en met het dragen van persoonlijke beveiligingsmiddelen of agressiepreventie aan de balie. Laat de goede voorbeelden duidelijk zien, en je ziet dat velen het snel nadoen.

Maak het makkelijk(er)

Zeker als u het de mensen (nog) wat makkelijker maakt om het zo te doen. U wilt dat meer mensen met de fiets naar hun werk komen? Denk dan vooral aan een makkelijk bereikbare, ruime en overdekte fietsenstalling in, op vlakbij het bedrijfsgebouw. Met een douche- en omkleedruimte voor dames en heren. Een fietspomp en bandenplakservice maakt de verleiding echt onweerstaanbaar, zeker op dagen met mooi weer. En wie wil dat mensen vaker opstaan tijdens een lange werkdag, zet overal alternatief meubilair neer: zitzakken, massagestoelen, bureaufietsen, zitballen.

Wat werkt voor u?

Mogelijkheden genoeg om het gedrag van de medewerkers de gewenste kant op te bewegen. Maar hoe vindt u de juiste voor uw organisatie? Joost Baalbergen komt tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande met een scala aan ideeën, tips en trucs. Geen idee is te gek, dus laat vooral ook uw eigen creatieve adertje los. In zijn interactieve sessie krijgt u antwoord op de vraag wanneer u beter kunt kiezen voor aanpassing in de omgeving (nudges) dan voor meer traditionele manieren zoals belonen, of overtuigen met argumenten. Hoe voorkomt u weerstand bij management en medewerkers? Na een bezoek aan de workshop van Joost weet u het. Lees het volledige programma en schrijf u in.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid