Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
17
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Wat wil de bevlogen medewerker?
Anders werken

Wat wil de bevlogen medewerker?

De bevlogenheid van medewerkers is wereldwijd met 4 procent toegenomen. Toch blijft het aantal werknemers dat echt passie voor zijn werk voelt steken op een schamele 30 procent. Zo blijkt uit de Global Employee Engagement Index van HR-consultancy Effectory.

Volgens Effectory is er een duidelijk verschil tussen engagement en commitment. Engagement, oftewel bevlogenheid, draait om passie. Werknemers hebben niet het gevoel dat ze aan het werk zijn, de tijd vliegt en werknemers krijgen energie van wat ze doen. Ze zijn enthousiast, geïnspireerd en trots op wat ze doen. Commitment, of betrokkenheid gaat over het idee dat je op je plek bent binnen de organisatie en je kunt vinden in de doelen van het bedrijf.

Bevlogen en betrokken

De heilige graal van personeelsmanagement zijn werknemers die zowel bevlogen als betrokken zijn. Die werknemers zijn nog altijd tamelijk schaars, zo blijkt uit het onderzoek. In Zuid-Amerika vind je ze het meest: 43 procent van de werknemers zegt betrokken en bevlogen te zijn. Daar blijven Nederland en de rest van Europa met 27 procent ver bij achter.

Wat helpt?

Wie medewerkers meer bevolgen en betrokken wil krijgen moet rekening houden met verschillende factoren en omstandigheden. Kleinere organisaties scoren beter dan grote. De werkdruk is van belang. Wanneer mensen te veel of juist te weinig op hun bordje krijgen, nemen bevlogenheid en betrokkenheid af. Hoger opgeleide werknemers zijn vaak meer bevlogen bij het werk dat ze doen. Maar op de betrokkenheid heeft het opleidingsniveau nauwelijks invloed.

Wat wil de bevlogen medewerker?

Werkgevers die de employee engagement willen vergroten moeten aandacht besteden aan de wensen van hun medewerkers. Uit het onderzoek van Effectory blijkt dat werknemers vier dingen heel belangrijk vinden:

  • Een aanstekelijke bedrijfscultuur waar werknemers het gevoel hebben op hun plek te zijn. Werknemers zijn trots op wat de organisatie doet en nastreeft.
  • Een optimale werkomgeving waar werknemers de ruimte krijgen om hun werk te doen en prestaties te leveren en waar ze hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren.
  • Uitmuntende leiders die werknemers inspireren, vertrouwen inboezemen, weten wat er speelt en goed communiceren.
  • Inspirerende direct leidinggevenden die de werknemers motiveren en hun feedback serieus nemen.

Wat leveren bevlogen en betrokken mensen op?

Organisaties waarin werknemers een grote mate van bevlogenheid tonen, zijn over het algemeen winstgevender. Ze presteren 26 procent beter en zien het personeelsverloop met 60 procent dalen, zo blijkt uit het onderzoek. Werknemers die passie voelen voor hun werk, zetten zich meer in, zijn productiever, meer klantgericht en gaan zorgvuldiger om met de middelen van het bedrijf. Ze fungeren als ambassadeur van de organisatie en ervaren een grotere mate van werkgeluk. Ook verzuimen ze minder. Bevlogen werknemers kijken minder vaak naar carrièremogelijkheden buiten de eigen organisatie. In bedrijven waar het werk grote risico’s met zich meebrengt, is er een verband gelegd tussen bevlogenheid en een hoger veiligheidsbewustheid.

Het onderzoek

Effectory deed voor zijn Global Employee Engagement Index onderzoek onder 18.000 werknemers in 56 landen. In de enquête werden vragen gesteld over 21 HR-thema’s, waaronder de bevlogenheid van werknemers (employee engagement), hun betrokkenheid (organisation commitment) en leiderschap.

(Lees het hele artikel op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Competentiemanagement, Nieuws

2 reacties op Wat wil de bevlogen medewerker?

  1. Het lijkt me inderdaad dat een werknemer zich beter voelt als hij of zij de vrijheid heeft om werkzaamheden uit te voeren, bijvoorbeeld in een zelfsturende team. Zo verhoog je ook het enthousiasme lijkt mij. Gr. Felix

  2. Leuk artikel. sinds wij in het nieuwe pand zitten, waarbij we vooral hebben gelet op een mooie omgeving is de productiviteit van de werknemers gigantisch gestegen. Ze kunnen nu op verschillende plaatsen hun werk doen zoals in onze ‘woonkamer’ of ‘stilte ruimte’.

    Mvg,

    Joost

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid