Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken We blijven een leergierig volkje…
Langer werken

We blijven een leergierig volkje…

Hoe hoger de (voor)opleiding en hoe langer de werkweek, des te vaker werkende mensen zich laten om-, her- of bijscholen. Zo bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van Eurostat. Maar een vorm van scholing is essentieel voor iedereen die duurzaam inzetbaar op het lijstje van goede voornemens heeft gezet. En dat geldt voor twee van elke drie werkenden. U wilt dus wel. Maar hoe pakt u het aan?

Van de werkenden met een lagere opleiding neemt amper 30 procent deel aan scholing, terwijl twee van elke drie hoger opgeleiden minstens eenmaal per jaar deelneemt aan cursussen voor het werk. Bezien over alle werkenden tussen 25 en 65 jaar volgde 52 procent in 2016 minstens een cursus die te maken had met het werk. Alleen de Zwitsers doen dat met 58 procent net nog iets vaker. Het gaat dan om doorgaans kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. Begeleide training op de werkplek, bijvoorbeeld een inwerktraject voor nieuwe medewerkers, valt hier niet onder. Mensen tussen 45 en 65 jaar scholen zich wat minder vaak dan hun jongere collega’s, en mannen iets minder vaak dan vrouwen.

Buiten de schoolbanken

Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Werkenden, zowel werknemers als zelfstandigen, doen dat vooral buiten de schoolbanken. Hoogopgeleiden worden hiervoor duidelijk vaker gecompenseerd door hun werkgever dan laagopgeleiden. Daarbij geldt ook: hoe korter de werkweek, hoe zeldzamer de scholing. Bij werkweken tot 12 uur schuift amper 30 procent eenmaal per jaar aan bij een opleiding. Wie minstens twee jaar in hun huidige baan zit, schoolt zich 6 procent vaker bij dan mensen die korter binnen zijn. Ook betaalt de werkgever vaker mee aan cursussen als werknemers langer in dienst zijn. Vergeleken met cursisten in andere landen krijgen Nederlanders relatief vaak een vergoeding van hun werkgever voor de scholing.

Beter worden in je werk (het moet)

Acht van elke tien werkenden schoolt zich bij om beter te worden in zijn werk. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing. De helft van de werkenden noemt zo’n verplichting als reden. Dit geldt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en welzijn, en in de financiële dienstverlening. Je carrièrekansen vergroten is 44 procent van onze voor bijscholing. Naast werkgerelateerde redenen noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen. Waaronder: opdoen van interessante of in het dagelijkse leven nuttige kennis en vaardigheden.

Scholing vinden

Meer onderzoeken wijzen momenteel dezelfde kant uit: ongeveer twee van elke drie werknemers wil dit jaar wel ‘wat’ gaan doen aan scholing. De logische vraag direct hierna is: wat? En hoe vind je dat? Het beste opleidingsadvies komt meestal niet van Google, maar van het eigen netwerk. En dan vooral van de mensen die al werken in de richting die jij op wilt. De scholing of opleiding moet dus zijn gericht op de toekomst, en wel de persoonlijke toekomst van elke medewerker. Je moet een plan-B hebben, voor als je niet verder kunt in dit beroep, of bij dit bedrijf. Waar haalt u de inspiratie vandaan? Uit de successen in de afgelopen 3 jaar, en vooral uit de niet-alledaagse resultaten daarbij die u ook ‘leuk’ of ‘interessant’ hebt gevonden. Of ‘verrassend, dat ik dat –ook- kan’. Zo’n vaag-jeukend gevoel geeft vaak de weg aan richting een ‘dakpansgewijze uitbreiding’ van de eigen kennis, vaardigheden en competenties. En die leiden meestal tot de duurzaamste inzetbaarheid.

Het beste opleidingsadvies

Vraag relevante personen in het netwerk wat zij moesten doen om succes te hebben in hun werk, en welke vaardigheden een goede sollicitatiekandidaat volgens hen zou moeten hebben. De meeste mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te praten. Misschien is het wat veel om in een keer te bereiken. Opdelen in stappen die je dichter bij het einddoel brengen is dan een heel motiverende oplossing.

Maak een plan!

Eerst breed oriënteren, vooral in je eigen netwerk, en dan een plan maken dus. Misschien wel een POP, waarbij de middelste O staat voor ‘opleiding en ontwikkeling’. Een van de uitdagingen daarbij is om nieuwe ontwikkeldoelen te formuleren. Vooral ervaren en door de wol geverfde medewerkers moeten dan vaak eerst door flink wat ‘weerstand’ heen. Veranderen zonder prangende noodzaak is vaak behoorlijk lastig. Schuilen achter ‘geen tijd, geen geld’ is comfortabel. Maar uiteindelijk niet houdbaar. Creativiteit is dan vaak essentieel om nieuwe, frisse manieren te vinden om professionele groei aan te moedigen. Die vondsten moeten daarna op papier komen. Belangrijke tip daarbij: maak het formulier niet te ingewikkeld. Hou het bij enkele, liefst open vragen. Laat ruimte voor die creativiteit. Schrijf zo weinig mogelijk voor, duw niet in hokjes. En betrek het pop altijd in de (half)jaarlijkse gesprekkencyclus.

Use it, or…

En dan, direct na de opleiding: Snel ermee aan de gang. Want wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid