Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
16
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken We kunnen steeds langer doorwerken
Langer doorwerken

We kunnen steeds langer doorwerken

We kunnen nu langer doorwerken dan we zouden willen. Het verschil is maar 6 maanden. Maar het is voor het eerst dat we langer door kunnen werken dan we eigenlijk zouden willen. Dat is een uitkomst van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2020 op het thema duurzame inzetbaarheid.

Werknemers gaven in 2020 aan tot een leeftijd van 62,7 jaar door te willen werken. Dat was een jaar eerder, in 2019 ook al zo. Maar de leeftijd tot waarop we kunnen doorwerken is sindsdien toegenomen naar 63,3 jaar. Deze leeftijd lag in 2019 op 62,7 jaar. Vooral in het onderwijs willen mensen ze langer dan gemiddeld doorwerken, en wel tot 64,5 jaar. In het openbaar bestuur zitten de meeste mensen die denken dat ze langer dan gemiddeld door kunnen werken (tot 65,9 jaar).

Horeca en handel

In de horeca en in de handel willen én kunnen de meeste mensen korter dan gemiddeld doorgaan met werken. In de horeca is de streefleeftijd voor het pensioen gelijk aan de leeftijd waarop mensen moeten stoppen (57,2 jaar). Maar werknemers in de handel kunnen ruim 2 jaar langer doorwerken (tot 61,2 jaar) dan ze zouden willen (59,1 jaar).

Hoge inzetbaarheid

Maar verder zitten we goed op onze werkplek, vinden we zelf. Ongeveer 9 op de 10 gaf in 2020 aan goed te functioneren. Dat aandeel is de afgelopen 5 jaar stabiel gebleven. Deze werknemers presteerden goed, haalden hun doelen en ze konden hun taken goed uitvoeren. In 2020 vond 90 procent van de werknemers dat ze een hoge inzetbaarheid hadden. Dat cijfer was vorig jaar 2 procent hoger dan in 2019.

Jongeren zijn optimistischer

Bijna alle jongeren tussen 15 en 25 jaar denken dat ze gemakkelijk een nieuwe baan kunnen vinden. Zowel bij de huidige werkgever (65%) als bij een nieuwe werkgever (83%) ziet een duidelijke meerderheid genoeg kansen. Van de oudere werknemers tussen 55 en 65 jaar denkt maar iets meer dan 40 procent dat.

Openbaar bestuur stapt makkelijk over

Van alle werknemers is 56 procent positief over hun kansen op een baanwissel. Dat is 2 procent meer dan in 2019, toen er nog geen coronacrisis was. In het openbaar bestuur (68%) gaven werknemers vaker dan gemiddeld aan dat ze makkelijk een nieuwe baan bij hun huidige werkgever konden krijgen. Daarnaast gaven ruim 7 op de 10 werknemers in die sector aan gemakkelijk een nieuwe baan bij een andere werkgever te vinden.

We zijn behoorlijk betrokken!

Van baan kunnen wisselen is niet het zelfde als van baan willen wisselen. Ruim 7 op de 10 werknemers gaf in 2020 aan dat ze zich verbonden voelden met het bedrijf waar ze voor werkten. Oudere werknemers (65 tot 75 jaar) gaven dit vaker aan (84%) dan jongere werknemers (15 tot 25 jaar: 62%). Ruim 8 op de 10 werknemers (82%) zouden bij hun huidige werkgever blijven, ook als ze hetzelfde werk voor hetzelfde salaris ergens anders zouden kunnen doen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

3 reacties op We kunnen steeds langer doorwerken

 1. George

  Welke rol/functie hebben deze oudere werknemers (65 tot 75 jaar) die langer willen doorwerken?

  • Ernst Verrijk

   Beste George,

   de oudere werknemers waar je op doelt willen vaker bij hun huidige werkgever blijven werken dan jongeren. In welke functies is mij niet bekend. Het gaat er in dit artikel om dat alle werknemers vorig jaar gemiddeld een half jaar langer kunnen doorwerken dan ze zouden willen.

   • George

    Beste Ernst,

    ik vroeg me alleen af welke werkgevers/organisaties oudere medewerkers in de leeftijdscategorie tussen 65-75 jaar en speciaal werknemers boven de 67 jaar in dienst hebben die gemiddeld een half jaar langer kunnen doorwerken dan ze zouden willen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid