Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken We willen autonomer werken
Anders werken

We willen autonomer werken

tevreden met het werk

Net iets meer dan de helft van de werknemers wil meer autonomie op zijn of haar werk. Dat concludeert HR-consultancy Effectory na eigen onderzoek. Wie autonomer kan werken, is bevlogen voor dat werk. En houdt het (veel) langer en leuker vol.

Mannen ervaren met 56 procent duidelijk meer autonomie bij hun werkzaamheden dan vrouwen: 44 procent. Ook is er een groot verschil tussen grote organisaties vanaf 500 medewerkers, en het midden- en kleinbedrijf tot 100 medewerkers. Bij grote werkgevers voelt 34 procent van de medewerkers zich autonoom, bij kleine werkgevers hebben ruim tweemaal zoveel mensen dat gevoel bij hun werk (79%). Zo blijkt uit het onderzoek onder 23.000 werknemers.

ICT werkt lekker autonoom

Wie prijs stelt op autonoom werken kan het beste terecht in de ICT. Hier is ruim 75 procent van de medewerkers tevreden over de mate van autonomie. Zelfstandig werken kan ook goed bij industriële organisaties, importeurs, energiebedrijven en onderzoeksinstellingen. In al deze bedrijfstakken vindt minstens twee van elke drie medewerkers dat hij zijn dagelijkse werk voldoende autonoom kan uitvoeren. Dat autonoom werken gebruikelijker is in de ICT, kan blijken uit deze bekende uitspraak van Steve Jobs, voormalig topman van Apple: “It doesn’t make sense to hire smart people and tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.”

Autonomer werkt gelukkiger

Effectory omschrijft autonomie als de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk. Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, werken productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever.

Zonder autonomie geen bevlogenheid

“In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met zelforganiseren. Ook werken we behoorlijk informeel met elkaar samen”, vertelt Baran Metin, data analist bij Effectory. “En toch ervaart de meerderheid van de medewerkers verrassend genoeg niet voldoende vrijheid om hun functie zelfstandig in te vullen. Dat is zonde, want autonomie maakt werken veel leuker en interessanter. Binnen de vastgestelde kaders is een zekere mate van vrijheid essentieel om je eigenaar te voelen van je baan. 79 Procent van de autonome medewerkers is bevlogen, dat is ver boven het landelijk gemiddelde ( 56%). Autonome medewerkers ervaren meer rolduidelijkheid en ze functioneren stukken beter.“Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid