Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken ‘We zullen dohohoorga-aa-aan!’
Het Nieuwe Werken

‘We zullen dohohoorga-aa-aan!’

bevlogen en betrokken mensen

Volhouden. Nu bijna iedereen dat roept, inclusief onze premier, dringt de volgende vraag zich op: hoe dan? Gemotiveerd blijven thuiswerken, in je eentje achter een beeldscherm of, nog erger, wachtend tot je weer iets ‘mag’ doen is niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er vele adviezen beschikbaar. Zelfs vanaf grote hoogte.

Een jaar lang verblijven op 250 mijl boven het aardoppervlak. Dan heb je ongetwijfeld veel geleerd over motivatie en eenzaamheid. En dat heeft degene die het betreft, astronaut Scott Kelly dan ook. Hij zat een jaar in het International Space Station en draaide zijn rondjes om de planeet. Met opzet, om de lange termijneffecten van zo’n verblijf op het menselijk lichaam te onderzoeken. (Niet iedereen reageert erop zoals Ramses Shaffy in de titel van dit artikel.)

4 Tips om het langer vol te houden

Kelly is hij niet de enige die wat zinnigs heeft te zeggen over werken in isolatie. Veel management consultants en psychologen komen nu met tips, die meestal dezelfde kant op wijzen. Dit artikel gaat uit van de ervaringen van de astronaut, aangevuld en versterkt met de tips van de ‘mensenkenners’. Speciaal voor de mensen die duurzaam en gemotiveerd willen doorwerken, ook al zitten ze alleen achter een scherm(pje) of raam.

1} Hou een strakke dagplanning aan.

Niet de hele dag achter elkaar doorwerken. Regelmatige pauzes houden in het dagschema, dat is belangrijk en dat weten we. Maar net zo belangrijk is volgens Kelly dat je die pauzes dagelijks op dezelfde tijden houdt. Op vaste tijden werken, eten en slapen is nog belangrijker als dag en nacht in een flits voorbij gaan. Die vaste onderbrekingen kunnen ook dienen als beloning, iets om naar uit te kijken tijdens het werk. Die stipjes op de horizon zijn erg belangrijk om wilskrachtiger door te gaan, zegt Ben Tiggelaar. Voor iedereen geldt: zonder ‘natuurlijke’ onderbrekingen door afspraken, vragen van collega’s, en de druk van anderen ben je geneigd om veel te lang door te gaan. Dus: stoppen met werken op vaste tijden. Datzelfde geldt voor het eind van elke werkdag. Het werk is er de volgende dag ook nog.

2} Ga wat anders doen.

Het leven bestaat uit meer dan werken. Dat geldt net zo goed voor thuiswerkers, en voor mensen in ruimtestations. Dus: cultiveer een hobby. Zoek er een op als je niets hebt, maar dan liefst wel iets dat niets te maken heeft met het werk. Kelly herontdekte zijn liefde voor boeken. Hij heeft er een hoop van gelezen, tijdens zijn verblijf tussen de sterren. De omgeving was erg rustgevend, en een boek lezen wordt nog ontspannender als je tussendoor de apparaten zoveel mogelijk uit zet. Waaronder de smartphone. Geen afleidende piepjes, of de spannende verwachting dat je die zult krijgen. Goed voor de ontspanning, en goed voor de productiviteit als je weer aan het werk gaat. Prettige afleiding geeft veel nieuwe energie.

3} Hou contact met vrienden en familie.

Een tip waar bijna iedereen mee komt: hou regelmatig contact met familie, vrienden en natuurlijk ook geliefden terwijl je in ‘isolatie’ zit. Zeker wanneer je niet fysiek naar ze toe kunt. Goede sociale contacten onderhouden houden je gezond en gemotiveerd, ook op de langere termijn. Dus minstens elke week een videoconferentie houden met de hele familie, elke werkdag videovergaderen met het hele team, een virtuele VrijMiBo, bellen, chatten: het heeft ondanks de (soms) technische beperkingen toch veel sociale opbrengst. Zelfs ervaringen uitwisselen met anderen over een film of boek of event is al een oppepper (of stoomafblazer). Het is iets om naar uit te kijken, waarmee het de andere twee aandachtspunten versterkt. Als je er regelmaat in brengt, versterkt het de motivatie nog meer om dit ‘bestaan’ langer vol te houden.

4} Wees wat toleranter.

Kelly heeft het hier niet over, misschien omdat hij alleen in een ruimteschip zat. Maar veel mensen die nu thuiswerken, zitten niet alleen in een capsule. Ze zitten bij elkaar in een huis, met de kinderen en de partner. Die allemaal zo hun eigen wensen, doelen, verwachtingen en gewoontes hebben. Goed voor jezelf zorgen, en minder streng zijn op jezelf en op de anderen is de beste (enige?) manier om die situatie langer dragelijk te houden. Ruimte geven, goede afspraken maken over de dagindeling en taakverdeling, niet streven naar je normale graad van perfectie. Dit bestaan is niet perfect, het is gericht op overleven. Bij iedereen kookt de soep soms over. Wat doen? Begrip tonen. Het is de stress die je dan ziet bij die ander. Op een rustig moment bespreken hoe het beter kan. Voor de mensen die gek worden van zichzelf een mooie tip van Serena Chen op HBR: schrijf een brief aan jezelf, zoals een goede vrend dat zou doen. We kijken dan meestal anders aan tegen alle ‘tekortkomingen’ die we bij onszelf zien. Begripvoller.

Nudgen werkt beter dan straffen

Nog een bonustip van een ‘echte’ psycholoog. Tijdens een plotselinge crisis raken we ons gevoel van veiligheid kwijt. En daarmee een van onze basisbehoeften. We willen die controle over ons bestaan zo snel mogelijk weer herstellen. Vandaar de behoefte aan leiderschap, liefst sterk en overtuigend. En het grotere gebrek aan tolerantie voor afwijkend gedrag, want dat staat een snelle oplossing maar in de weg. Nu moeten we ‘even’ hard en streng optreden, anders komen we er nooit uit! Zulk gedrag zorgt er juist voor dat meer kikkers uit de bak springen, stelt deze psycholoog in Het Parool. Meer kennis van de mensen, hun behoeften en hun gedragingen leidt tot zinvollere manieren om ze richting het gewenste gedrag te ‘nudgen’ is zijn stelling.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid