Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Weer terug in de kantoortuin? 3 Tips om die te overleven
Gezonder werken

Weer terug in de kantoortuin? 3 Tips om die te overleven

werkdruk

Een grote, open ruimte met talloze bureaus tegen elkaar aangeschoven. Overal lopen collega’s – pratend, bellend, discussiërend, werkend. Een non-stop kakofonie van overgaande telefoons en ratelende toetsenborden. De meeste mensen vinden het vreselijk, en dan vooral de gedachte dat je daar straks weer in moet zitten. Maar er zijn manieren om de kantoortuin te overleven.

De kantoortuin is oorspronkelijk bedacht vanuit het concept ‘activity based working’. De verzameling uniforme afgesloten werkkamers transformeren tot ruimtes waar je geconcentreerd kan werken, cellen waar je rustig kunt bellen, ronde tafels waar collega’s informeel kunnen brainstormen en zalen waar mensen kunnen vergaderen.

Concept is verwaterd

Elke soort werkrumte vereist een aparte inrichting en aankleding: goed geïsoleerde en geluidsarme concentratieruimtes, en akoestisch stille gezamenlijke ruimtes met verhoogde plafonds waar alleen de mensen aan dezelfde tafel elkaar kunnen verstaan. Anderhalve meter verder zou je niets meer moeten merken van die gesprekken. Dat concept is in veel bedrijven behoorlijk verwaterd, vooral uit kostenoverwegingen. Want al die aanpassingen kosten teveel, zeker omdat het bij elke herinrichting opnieuw moest gebeuren.

3 Tips waarmee je de kantoortuin overleeft

Toch zijn er mensen die floreren in een kantoortuin, die het gezellig vinden en geen last hebben van anderen. Of dat ook voor jou geldt, hangt sterk af van je persoonlijkheid. En van het werk dat je doet, uiteraard. Er zijn wat manieren om de overlast van de kantoortuin te beperken, als je er moet werken.

1} Concentratietijden afspreken.

Spreek met je collega’s ‘concentratie-uren’ af op vaste tijden. Bijvoorbeeld elke werkdag tussen 9 en 11 uur en tussen 14 en 16 uur. Tijdens die uren werkt iedereen geconcentreerd aan een eigen taak. Moet je toch iets bespreken met anderen, doe dat buiten deze tijden of ga in een vergaderzaal zitten.

2} Gebruik een koptelefoon.

Bij voorkeur een dicht on ear type, met noise cancelling eigenschappen. Zet ‘m niet de hele dag op, dat is ook vrij benauwd. Maar alleen wanneer je je echt even moet concentreren op een mail, brief, rapport of ander uitzoekwerk. Het laat zien aan de collega’s dat ze je even niet moeten storen. Dat kan tijdens de concentratie-uren als het toch te druk is. Maar ook op andere tijden als het even nodig is. Zet instrumentale muziek op die je al kent.

3} Laat zien dat je het druk hebt.

In de kantoortuin zoeken mensen elkaar vaak op, voor een informeel praatje. Dat komt niet altijd goed uit, zeker niet als je je even moet concentreren. In plaats van de koptelefoon (of aanvullend) kan je ook uitstralen dat het nu niet uitkomt. Kijk geconcentreerd naar je beeldscherm. En komt er toch een collega aan je bureau, vraag dan niet hoe het met hem of haar gaat. Stel direct de vraag: ‘Wat kan ik voor je doen?’ Je bent dan nog wel vriendelijk en behulpzaam, maar je wilt liever direct ter zake komen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid