Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Weer thuiswerken! Hoe houd je dat vol?
Het Nieuwe Werken

Weer thuiswerken! Hoe houd je dat vol?

De een zweert erbij, de ander wil zo snel mogelijk terug naar het ‘oude’ normaal. Nergens zijn we zo verdeeld over als thuiswerken. Maar voorlopig hebben we weinig keuze. Wie het kan, moet thuiswerken. Vinden regering en steeds meer werkgevers en vakbonden. Daarom 5 tips om duurzaam thuis te blijven werken.

Volgens cijfers van het economisch bureau van ING werkte 44 procent van de mensen in april 4 of 5 dagen thuis. ‘Later zakte dat terug naar 28 procent in de zomer’, vertelt ING-econoom Rico Luman. Hij vindt, volgens een artikel in De Telegraaf, dat we best veel thuiswerken. Toch heeft de dringende oproep van het kabinet van begin oktober om zo veel mogelijk thuis te werken amper gezorgd voor meer thuiswerkers. Het percentage staat nu op 32, volgens Luman.

Werkgever heeft grote invloed op mate van thuiswerken

Ook worden er nu meer kaartjes verkocht voor het openbaar vervoer dan tijdens de eerste ‘intelligente’ lockdown in maart. De daling is nu iets minder, 50 procent, dat was dit voorjaar 75 procent. Terwijl de oproep op thuis te blijven werken juist is bedoeld om die vervoersbewegingen zo veel mogelijk te verminderen. Luman denkt niet dat de daling van het voorjaar nu weer mogelijk is. Dat komt volgens hem vooral omdat het onderwijs nog normaal functioneert. ‘Maar werkgevers hebben er wel veel invloed op. Als zij hun personeel opdragen thuis te blijven, dan zijn veel mensen geneigd om dat op te volgen.’

Totale lockdown voorkomen

En inderdaad, vakbonden en werkgevers in de SER roepen bedrijven en werknemers op zo veel mogelijk thuis te werken. Doel is om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En zo een totale lockdown te voorkomen. Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen moet ‘alles uit de kast worden getrokken’ om ‘het tij te keren’. Ze noemt het beperken van de vervoersbewegingen en thuiswerken een ‘effectieve maatregel’ om besmettingen te voorkomen. ‘Minder mensen die elkaar ontmoeten op de werkvloer betekent minder kans op extra besmettingen. Hiermee proberen we overbelasting van de zorg te voorkomen.’ Als thuiswerken echt geen optie is roept voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland ondernemers op te werken volgens de coronaprotocollen voor de sector. Op www.thuiswerkenistopsport.nl en www.mijncoronaprotocol.nl. is hierover meer informatie te vinden.

Begrip

Ook tonen de voorzitters van de werkgeversverenigingen wel begrip voor mensen die thuiswerken zat zijn. ‘Thuiswerken is zeker niet ideaal en voor veel mensen steeds moeilijker, maar waar het kan is het weer de norm. In de strijd tegen het virus en ter voorkoming van een totale lockdown is het een belangrijke richtlijn,’ aldus voorzitter Vonhof van MKB-Nederland. Thijssen voegt eraan toe: ‘We realiseren ons dat dit veel van ondernemers en hun mensen vraagt, maar alleen gezamenlijk kunnen we uit deze crisis komen. Minder mensen die elkaar ontmoeten op de werkvloer betekent minder kans op extra besmettingen.’

De nadelen van dit thuiswerken

Tussen 5 en 20 procent van de gedwongen thuiswerkers heeft er echt de balen van. Die gaan liefst vandaag weer naar de zaak, en blijven daar. Ze hebben daar allerlei redenen voor. Kleine behuizing waardoor thuiswerken praktisch onmogelijk is. Een fanatiek klussende buurman zorgt voor geluidsoverlast. Te weinig echte contacten met de collega’s. Verstoord werk- en dagritme. Onhandelbare kinderen thuis. Dan gaat het meestal om kleine kinderen. Als ze nog naar school kunnen, geeft dat tenminste wat uren overdag rust.

De voordelen van thuiswerken

Ongeveer de helft van de gedwongen thuiswerkers ziet de voordelen van deze werkwijze wel in. Tot heel sterk, soms. Niet vaststaan in de file, niet staan in een overvolle spitstrein of bus: het scheelt veel ongemak en tijd, elke werkdag. Geen collega’s die de concentratietaken onderbreken, kinderen die naar school kunnen. Het maakt dat veel mensen zich thuis beter kunnen concentreren dan in de kantoortuin. Nadeel daarvan is dan weer dat veel mensen toch te lang doorgaan met hun werk. Ook al omdat ze zelf vinden dat ze thuis minstens zoveel uren moeten maken als op kantoor.

Aanslag op de gezondheid?

Hoewel wegblijven uit de spits voor sommigen gezondheidswinst betekent, maken fysiotherapeuten en bedrijfsartsen zich zorgen over de gezondheid van het leger gedwongen thuiswerkers. Het gaat dan vooral om fysieke klachten, veelal aan het bewegingsapparaat omdat mensen verkeerd zitten op minder geschikte werkmeubels. Maar ook om mentale klachten als vermoeidheid en depressiviteit. Dat kan op wat langere termijn leiden tot meer bezoeken aan de internist en zelfs de cardioloog. Denken sommige artsen in een publicatie van de SER.

Het menstype thuiswerker

Mentaal is ook zeker niet iedereen even geschikt voor langdurig thuiswerken. De zelfbewuste zelfstarter die makkelijk contacten legt en onderhoudt en gedisciplineerd zijn eigen werktijd goed kan indelen houdt het makkelijk vol. De minder ervaren, wat onzekere werknemer die graag bij alles eerst overlegt met anderen en liever door de leidinggevende wordt aangestuurd op wat er nu en straks moet gebeuren heeft het zwaar. De meeste mensen zitten ergens tussen beide uitersten in. Maar het vraagt om een heel andere stijl van leidinggeven. Meer toegesneden op de persoon, iets waar veel managers moeite mee hebben. Ook vraagt het om strakker plannen, en vaker bij iedereen polsen hoe het gaat – professioneel en persoonlijk. Ook daar is niet elke leidinggevende van nature even sterk in.

Hybride werken is toekomstmuziek

Hybride werken geldt als ideaal voor de meeste gedwongen thuiswerkers. Maar dan bedoelen ze eigenlijk: enkele dagen op kantoor, enkele dagen thuis. Het werk zelf, en de manier van werken verandert niet. Wie echt hybride werkt, werkt onafhankelijk van tijd en plaats. Meestal werk je op verschillende tijden en plekken toch met elkaar samen aan een klus of project. Elk teamlid levert een bijdrage, maar doet dat op een plaats en tijd die hem of haar het beste uitkomt. Uiteraard binnen een gestelde deadline. Er zijn vaste en spontane ontmoetingen en afstemmomenten. Hoe, wat en waar je werkt en elkaar ontmoet hangt helemaal af van de taken die je moet uitvoeren. Soms ontmoet je wekenlang niemand fysiek, andere weken zit je dagen bij elkaar te brainstormen.

5 Basistips om duurzamer thuis te kunnen werken

Het echte hybride werken is meer iets voor de toekomst. Zoveel is wel duidelijk uit de vele managementstukken en ook ervaringen van thuiswerkers zelf. Voorlopig gaat het erom de nadelen van thuiswerken zo veel mogelijk af te zwakken en de voordelen te benutten. Dus:

1} Zorg voor een echt geschikte werkplek.

Een stevige tafel, van voldoende afmeting om (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke parafenalia goed kwijt te kunnen is essentieel. Het liefst staat de werktafel in een aparte kamer van het huis, met een deur die je kunt dichtdoen. Is dat onhaalbaar, ga dan in een apart, rustig hoekje zitten. Kies een plek uit waar je specifiek naar toe kunt gaan om te werken. En, heel belangrijk: blijf daar werken! Een vaste werkplek ordent ook de geest. Lees meer over de verplichtingen van de werkgever en de vergoedingen voor de thuiswerker in dit artikel.

2} De ICT moet op orde zijn.

Dan bedoelen we concreet: een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding, liefst via een (beveiligd) VPN-protocol. Zodat je vanuit een veilige thuiswerkplek ongehinderd contact kunt maken met het beveiligde bedrijfsnetwerk of het gedeelte van de cloud waar alles staat. Wie dat niet alleen kan regelen, roept de hulp in van de afdeling ICT of helpdesk.

3} Een strakke planning geeft rust.

Maak een goede, strakke en volledige dag- en weekplanning. Met pauzes, en privé-momenten erin, en tijden voor ontmoetingen met gezinsleden. En concentratietijden, waarop je echt niet gestoord mag, kunt en wilt worden. Bespreek deze planning minstens eenmaal per week met je leidinggevende. Bespreek dan ook hoeveel reserveruimte je aanhoudt voor onverwacht en voor piekdrukte, en op welke dagen dat wel en niet kan. Die bespreking geeft rust, omdat bedrijf en medewerker van elkaar weten wat ze mogen verwachten. En de thuiswerker weet beter wanneer hij kan stoppen omdat hij dan ‘genoeg’ heeft gedaan. Uiteraard kunnen teamleden elkaars planningen inzien.

4} Je leidinggevende maakt het mogelijk.

Thuiswerkers managen door te zeggen dat je erop vertrouwt dat iemand ‘het kan’, is juist op afstand, makkelijk. Goed rekening houden met ieders capaciteiten, omstandigheden en uitdagingen is de echte balanceeract. Voldoende autonomie bieden om het werk zelf in te richten, en tegelijkertijd voldoende steun– ook moreel – zodat ze het blijvend aan kunnen. Blijf als leider goed communiceren, zet stippen op de horizon, wees duidelijk over de verwachtingen die je stelt. Let op het goede voorbeeld. En waardeer je mensen tijdens dat hele proces van loslaten, aanmoedigen en kaders aangeven. Hier staan nog meer tips voor leidinggevenden aan thuiswerkers.

5} Werk met vaste eindtijden.

De stoomfluit of de wekker zetten gaat wat ver. Maar het helpt de meeste (gedwongen) thuiswerkers enorm als ze min of meer vaste werktijden aanhouden, of werkende perioden elke werkdag. Wees flexibeler dan ‘negen-tot-vijf en geen seconde later’. Maar hou wel vast aan perioden van down-time die langer zijn dan drie uurtjes slaap ’s nachts. Je hebt echt meer nodig. Ook in de avonduren, als voorbereiding op een goede nachtrust, en in de ochtend speciaal voor avondmensen moeten er tijden zijn waarop je meestal onbereikbaar bent voor de zaak. Met mogelijk nog een periode in de middag, voor de kids.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid