Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Weer thuiswerken! Hoe houd je dat vol?
Anders werken

Weer thuiswerken! Hoe houd je dat vol?

De een zweert erbij, de ander wil zo snel mogelijk terug naar het ‘oude’ normaal. Nergens zijn we zo verdeeld over als thuiswerken. Maar voorlopig hebben we weinig keuze. Wie het kan, moet thuiswerken. Vinden regering en steeds meer werkgevers en vakbonden. Daarom 5 tips om duurzaam thuis te blijven werken.

Tussen 5 en 20 procent van de gedwongen thuiswerkers heeft er echt de balen van. Die gaan liefst vandaag weer naar de zaak, en blijven daar. Ze hebben daar allerlei redenen voor. Kleine behuizing waardoor thuiswerken praktisch onmogelijk is. Een fanatiek klussende buurman. Te weinig echte contacten met de collega’s. Verstoord werk- en dagritme. Onhandelbare kleine kinderen thuis. Vooral mensen in beroepen waar je veel contacten met anderen moet hebben functioneren thuiswerkend vaak niet goed. Creativiteit neemt af, net zoals enthousiasme voor het werk en de gretigheid om iets voor of met een virtuele collega te doen.

De voordelen van thuiswerken

Ongeveer de helft van de gedwongen thuiswerkers ziet de voordelen van thuiswerken wel in. Tot heel sterk, soms. Niet vaststaan in de file, niet staan in een overvolle spitstrein of bus: het scheelt veel ongemak en tijd, elke werkdag. Thuiswerken is dan ook zeer geschikt voor mensen met min of meer vastomlijnde taken. Geen collega’s die de concentratietaken onderbreken, kinderen die naar school kunnen. Het maakt dat veel mensen zich thuis beter kunnen concentreren dan in de kantoortuin. Nadeel daarvan is dan weer dat veel mensen toch te lang doorgaan met hun werk. Ook al omdat ze zelf vinden dat ze thuis minstens zoveel uren moeten maken als op kantoor.

Een totale lockdown voorkomen

Vakbonden en werkgevers in de SER roepen bedrijven en werknemers op zo veel mogelijk thuis te werken. Doel is om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En zo een totale lockdown te voorkomen. Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen is het beperken van de vervoersbewegingen en thuiswerken een ‘effectieve maatregel’ om besmettingen te voorkomen. ‘Minder mensen die elkaar ontmoeten op de werkvloer betekent minder kans op extra besmettingen. Hiermee proberen we overbelasting van de zorg te voorkomen.’ Als thuiswerken echt geen optie is roept voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland ondernemers op te werken volgens de coronaprotocollen voor de sector. Op www.thuiswerkenistopsport.nl en www.mijncoronaprotocol.nl. is hierover meer informatie te vinden.

Begrip voor onvrede met langdurig thuiswerken

Ook tonen de voorzitters van de werkgeversverenigingen wel begrip voor mensen die thuiswerken zat zijn. ‘Thuiswerken is zeker niet ideaal en voor veel mensen steeds moeilijker, maar waar het kan is het weer de norm. In de strijd tegen het virus en ter voorkoming van een totale lockdown is het een belangrijke richtlijn,’ aldus voorzitter Vonhof van MKB-Nederland. Thijssen voegt eraan toe: ‘We realiseren ons dat dit veel van ondernemers en hun mensen vraagt, maar alleen gezamenlijk kunnen we uit deze crisis komen. Minder mensen die elkaar ontmoeten op de werkvloer betekent minder kans op extra besmettingen.’

Thuiswerken aanslag op de gezondheid?

Hoewel wegblijven uit de spits voor sommigen gezondheidswinst betekent, maken fysiotherapeuten en bedrijfsartsen zich zorgen over de gezondheid van het leger gedwongen thuiswerkers. Het gaat dan vooral om fysieke klachten, meestal aan pijn aan de nek, rug, arm en schouder. De oorzaak? Mensen zitten te lang in een verkeerde houding op minder geschikte werkmeubels. Maar ook mentale klachten als vermoeidheid en depressiviteit nemen toe. Zeker bij mensen met ‘interactieberoepen’. Dat kan op wat langere termijn leiden tot meer bezoeken aan de internist en zelfs de cardioloog. Denken sommige artsen in een publicatie van de SER. Het CNV bepleit een ‘fitpakket‘ voor alle thuiswerkers, met allerlei fysieke en mentale steun. Te betalen uit de hogere productiviteit van de thuiswerkers. Of check onze tips voor vitale thuiswerkers (gratis!)

Het menstype thuiswerker

Mentaal is ook zeker niet iedereen even geschikt voor langdurig thuiswerken. De zelfbewuste zelfstarter die makkelijk contacten legt en onderhoudt en gedisciplineerd zijn eigen werktijd goed kan indelen houdt het makkelijk vol. De minder ervaren, wat onzekere werknemer die graag bij alles eerst overlegt met anderen en liever door de leidinggevende wordt aangestuurd op wat er nu en straks moet gebeuren heeft het zwaar. De meeste mensen zitten ergens tussen beide uitersten in. Maar het vraagt om een heel andere stijl van leidinggeven. Meer toegesneden op de persoon, iets waar veel managers moeite mee hebben. Ook vraagt het om strakker plannen, en vaker bij iedereen polsen hoe het gaat – professioneel en persoonlijk. Ook daar is niet elke leidinggevende van nature even sterk in.

Hybride werken is toekomstmuziek

Hybride werken geldt als ideaal voor de meeste gedwongen thuiswerkers. Maar dan bedoelen ze eigenlijk: enkele dagen op kantoor, enkele dagen thuis. Het werk zelf, en de manier van werken verandert niet. Wie echt hybride werkt, werkt onafhankelijk van tijd en plaats. Meestal werk je op verschillende tijden en plekken toch met elkaar samen aan een klus of project. Elk teamlid levert een bijdrage, maar doet dat op een plaats en tijd die hem of haar het beste uitkomt. Uiteraard binnen een gestelde deadline. Er zijn vaste en spontane ontmoetingen en afstemmomenten. Hoe, wat en waar je werkt en elkaar ontmoet hangt helemaal af van de taken die je moet uitvoeren. Soms ontmoet je wekenlang niemand fysiek, andere weken zit je dagen bij elkaar te brainstormen.

5 Basistips voor duurzamer thuiswerken

Het echte hybride werken is meer iets voor de toekomst. Zoveel is wel duidelijk uit de vele managementstukken en ook ervaringen van thuiswerkers zelf. Voorlopig gaat het erom de nadelen van thuiswerken zo veel mogelijk af te zwakken en de voordelen te benutten. Dus:

1} Zorg voor een echt geschikte werkplek.

Een goede bureaustoel en een stevige werktafel van voldoende afmeting is wel het minste.  Desnoods komt de stoel van de zaak naar huis. Helemaal leuk als de leidinggevende het persoonlijk even komt brengen. Dat spreek je elkaar weer even in het echt. Een stevige tafel, van voldoende afmeting om (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke parafenalia goed kwijt te kunnen is essentieel. Het liefst werk je in een aparte kamer van het huis, met een deur die je kunt dichtdoen. Is dat onhaalbaar, ga dan in een apart, rustig hoekje zitten. En, heel belangrijk: blijf daar werken! Een vaste werkplek ordent ook de geest. Lees hier meer over de verplichtingen van de werkgever bij thuiswerkers. Dit artikel gaat dieper in op de vergoedingen voor de thuiswerker.

2} De ICT moet op orde zijn.

Dan bedoelen we concreet: een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding, liefst via een (beveiligd) VPN-protocol. Zodat je vanuit een veilige thuiswerkplek ongehinderd contact kunt maken met het beveiligde bedrijfsnetwerk of het gedeelte van de cloud waar alles staat. Wie dat niet alleen kan regelen, roept de hulp in van de afdeling ICT of helpdesk. Wie werkt op eigen computers: zorg voor state-of-the-art beveiliging, eventueel via je internetprovider.

3} Een strakke planning geeft rust.

Maak een goede, strakke en volledige dag- en weekplanning. Met pauzes, en privé-momenten erin, en tijden voor ontmoetingen met gezinsleden. En concentratietijden, enkele uren per dag waarop je echt niet gestoord mag, kunt en wilt worden. Bespreek deze planning minstens eenmaal per week met je leidinggevende. Bespreek dan ook hoeveel reserveruimte je aanhoudt voor onverwacht en voor piekdrukte, en op welke dagen dat wel en niet kan. Die bespreking geeft rust, omdat bedrijf en medewerker van elkaar weten wat ze mogen verwachten. En de thuiswerker weet beter wanneer hij kan stoppen omdat hij dan ‘genoeg’ heeft gedaan. Uiteraard kunnen teamleden elkaars planningen inzien.

4} Je leidinggevende maakt het mogelijk.

Thuiswerkers managen door te zeggen dat je erop vertrouwt dat iemand ‘het kan’, is juist op afstand, makkelijk. Goed rekening houden met ieders capaciteiten, omstandigheden en uitdagingen is de echte balanceeract. Voldoende autonomie bieden om het werk zelf in te richten, en tegelijkertijd voldoende steun– ook moreel – zodat ze het blijvend aan kunnen. Blijf als leider goed communiceren, zet stippen op de horizon, wees duidelijk over de verwachtingen die je stelt. Let op het goede voorbeeld. En waardeer je mensen tijdens dat hele proces van loslaten, aanmoedigen en kaders aangeven. Hier staan nog meer tips voor leidinggevenden aan thuiswerkers.

5} Werk met vaste eindtijden.

De stoomfluit of de wekker zetten gaat wat ver. Wees flexibeler dan ‘negen-tot-vijf en geen seconde later’. Maar het helpt de meeste (gedwongen) thuiswerkers enorm als ze min of meer vaste werktijden aanhouden, of werkende perioden elke werkdag. Hou ook vast aan perioden van down-time die langer zijn dan drie uurtjes slaap ’s nachts. Je hebt echt meer nodig. Ook in de avonduren, als voorbereiding op een goede nachtrust. En in de ochtend speciaal voor avondmensen moeten er tijden zijn waarop je meestal onbereikbaar bent voor de zaak. Met mogelijk nog een periode in de middag, voor de kids.

Meer tips over thuiswerken voor fijnproevers of doorzetters vind je in dit artikel op onze site.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Tools
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid