Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Weg met die algemene opleidingenpot!
Langer werken

Weg met die algemene opleidingenpot!

Een duidelijke strategie om je mensen te ontwikkelen hebben de meeste Nederlandse bedrijven niet. Wie dat wel heeft, verdient de kosten makkelijk terug: het bedrijf kan makkelijker innoveren en kan zijn medewerkers breder inzetten op meerdere functies, rollen en taken. Dat blijkt keer op keer uit onderzoeken van bedrijfsopleiders.

Duidelijk gevalletje WC-eend, zou je zeggen. Maar toch: je zou als bedrijf wat onrustig kunnen worden van die aanhoudende geluiden. Meer dan 2 van elke 3 (middel)grote ondernemingen heeft geen leerstrategie, of geen duidelijk beleid om medewerkers te ontwikkelen. Kunnen zij nog wel meekomen met de ontwikkelingen in de branche, die steeds sneller gaan? Kunnen zij steeds opnieuw de producten en diensten maken die hun klanten van ze verwachten? En kunnen ze de talenten die daarvoor nodig zijn aantrekken en blijven behouden?

Vooral goed voor behoud van jonge talenten

Zelf denkt ongeveer de helft van de HR-professionals in bedrijven zonder leerstrategie niet dat de organisatie zal kunnen bijblijven de komende 5 jaar. Vooral de steeds versnellende digitalisering van al het werk vraagt om voortdurend innoveren en experimenteren. En om duidelijk beleid om je mensen te ontwikkelen. Zo’n duidelijk en persoonlijk ontwikkelbeleid is voor 2 van elke 3 jonge talenten tussen 18 en 35 de belangrijkste reden om te blijven werken bij dit bedrijf. Die cijfers kwamen eind vorig jaar uit de Studytube Learning & Development Monitor 2021.

‘Meestal duwtje in de rug nodig’

Een van de belangrijkste faalfactoren bij organisaties zonder duidelijke leerstrategie is het persoonlijk ontwikkelbudget. Veel van die ondernemingen hebben een algemeen budget voor opleiding en ontwikkeling waar iedereen uit kan putten. En op is dan meestal inderdaad: op. ‘Veel mensen hebben juist even een duwtje nodig om aan de slag te gaan met leren en ontwikkelen en dan helpt een algemeen leerbudget daar niet bij. Dat vraagt heel veel intrinsieke motivatie van de medewerker. Het helpt als de werkgever zelf meer stimuleert’. Zo verklaart marketingdirecteur Kees Henniphof van Studytube op PW. waarom een persoonlijk ontwikkelbudget beter werkt bij de ontwikkeling van een leerstrategie, die uiteindelijk moet leiden tot een heuse leercultuur in de organisatie.

Tips voor een echte leercultuur

Henniphof en zijn collega’s bij Studytube herhalen in diverse artikelen nogmaals het belang van een pro-actieve en persoonlijke leerstrategie. Afgestemd op de maat van elke leergierige en talentvolle medewerker, zonder algemene budgetten. Met makkelijk bereikbare ontwikkelpaden, opleidingen en cursussen bij elkaar gebracht op een centraal leerplatform. Dat is één van de 7 tips die wij geven voor de ontwikkeling van een heuse leercultuur in je organisatie. Checken, om weer een goed voornemen dit jaar af te strepen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid