Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Wel willen, maar niet kunnen stoppen met werken?
Langer doorwerken

Wel willen, maar niet kunnen stoppen met werken?

Evenwichtig en vitaal

We willen het wel, maar we kunnen het niet. De meeste werkende Nederlanders willen graag stoppen met werken voordat ze AOW krijgen. Maar ze denken niet dat ze er het geld voor hebben. Dat concludeert het overheidsplatform Wijzer in Geldzaken in haar Pensioenmonitor 2018. Is langer doorwerken inderdaad een moetje voor velen, of kunnen we (ook) qua werken en geld meer dan we zelf denken?

Bijna driekwart (72%) van de duizend ondervraagden wil niet wachten op de AOW-leeftijd voordat ze stoppen met werken. Maar 57 procent van hen verwacht niet dat ze er genoeg geld voor zullen hebben. Wel wil een ruime meerderheid in de jaren voor de AOW-leeftijd minder gaan werken. Om dit mogelijk te maken, denken ze vooral aan sparen en extra aflossen op de hypotheek. Toch heeft de helft van de mensen die eerder willen stoppen hiervoor nog geen financiële maatregelen getroffen. Eén op de vijf mensen wil juist langer doorwerken dan de AOW-leeftijd.

We doen wel iets

Toch heeft ruim driekwart (76%) van alle werkende Nederlanders minstens één maatregel getroffen om na pensionering te kunnen blijven leven zoals nu. Meestal gaat het om sparen via een spaarrekening of deposito, of vermogen opbouwen via de eigen woning/aflossen van de hypotheek. Ook willen mensen hun uitgaven beperken tegen de tijd dat zij met pensioen gaan.

Zo lang mogelijk fit blijven

Veel mensen schatten de leeftijd waarop ze AOW krijgen nog steeds te laag in, blijkt ook uit het onderzoek. Toch zeggen nu wat meer mensen dan twee jaar geleden dat ze weten hoe de pensioenen in Nederland zijn geregeld. Om langer door te kunnen blijven werken tot de verhoogde AOW-leeftijd vinden werkenden ‘zo lang mogelijk fit blijven’ het belangrijkste dat ze zelf kunnen doen. Dat wil 84 procent doen met een gezondere leefstijl. Maar ook werkgerelateerde maatregelen zoals bijscholen en minder uren werken zijn belangrijk. Een ander vak, functie of werkgever zoeken vinden de meesten geen oplossing om langer door te kunnen werken.

Ondernemer weet het beter

Veel ondernemers willen langer doorwerken dan mensen in loondienst. Mensen met een eigen bedrijf(je) zeggen vaker te weten hoe pensioenen geregeld zijn, ze kennen de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen en ze weten goed hoe veel inkomen zij na hun pensioen nodig hebben. Ondernemers hebben naar eigen zeggen vaker nagedacht over hun inkomsten en uitgaven na hun pensionering. Ook maken ze relatief vaak gebruik van een financieel adviseur als informatiebron over hun pensioen.

5 Tips om toch langer door te kunnen werken

Ook dit jaar lijken oudere werknemers (nog) niet veel zin te hebben in om-, her- of bijscholing om langer door te kunnen werken. Eerder met pensioen, desnoods door werken in deeltijd lijkt de meest favoriete (of minst slechte) oplossing waar de oudere werknemers zelf aan denken om hun pensioen te halen. Welke andere mogelijkheden zijn er om werkend toch je AOW te halen?

1} Een gezondere leefstijl, en meer werkplezier.

Gezondheid en werkplezier zijn volgens werknemers de sleutels voor langere inzetbaarheid. Maar de concrete acties zijn meestal alleen gericht op fysiek fit blijven. Zoeken naar ander, passender werk op latere leeftijd doen veel mensen niet uit zichzelf, of ze beginnen er veel te laat mee. En als er scholing bij nodig is haken nog meer mensen af. Toch kan ander werk de kans op langer doorwerken groter maken. En met meer werkplezier, omdat een andere functie vaak beter past bij de veranderende wensen en voorkeuren van mensen die ouder worden. Begin op tijd met de oriëntatie.

2} Ga met deeltijdpensioen.

De ingangsdatum van het bedrijfspensioen enkele jaren vervroegen kan vaker dan menige werknemer beseft. Het bedrijfs(tak)pensioen wordt dan ‘uitgesmeerd’ over meer jaren. Gevolg is dat de jaarlijkse pensioenuitkering lager is. Toch is het deeltijdpensioen steeds meer in trek, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Financieele Dagblad bij de grotere pensioenfondsen. Vooral de flexibele pensioenregelingen zijn in trek, waarbij werknemers gedeeltelijk met pensioen gaan of een pensioenuitkering krijgen die lager wordt als ze recht krijgen op AOW. Het geeft meer mogelijkheden om langer door te werken, want werknemers met deeltijdpensioen kunnen makkelijker in deeltijd werken, in een lager betaalde functie, of demotie accepteren.

3} Overweeg demotie.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven heeft demotie als instrument in de HR-gereedschapskist zitten. Inleveren van verantwoordelijkheid ten koste van salaris bleek twee jaar geleden al een manier om voor werknemers een functie te vinden die beter past bij hun levensfase of individuele behoefte. “Uit ons onderzoek blijkt dat het meer geaccepteerd raakt dat werkgever en werknemer de dialoog aangaan over demotie,” aldus directeur Beloningsonderzoek bij Hay Group Anne Branger. Maar als demotie ook minder salaris betekent, haakt driekwart van de geïnteresserden af, bleek uit de Pensioen3daagse van vorig jaar. Een demotie met financiële gevolgen moet erg zorgvuldig worden aangepakt, zo blijkt uit dit veelgelezen artikel op onze website. Deeltijdpensioen (tip 2) kan erbij helpen.

4} (Toch en op tijd) In gesprek gaan met de werkgever over ander werk, of minder uren werken.

Uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken van vorig jaar bleek dat driekwart van de werknemers (77%) verwacht dat de werkgever het mogelijk maakt om door te werken tot de pensioenleeftijd. Een klein deel van de oudere werknemers praat er zelf over met zijn werkgever. Meestal komt dat gesprek te laat, in de laatste jaren voor het pensioen. Werkgevers hebben dan niet veel zin meer om te investeren in deze m/v. Vooral bij werknemers die hun werk als fysiek belastend ervaren moet de werkgever het gesprek aanzwengelen. De werknemers vinden het belangrijk dat de werkgever aangepast werk biedt, en de mogelijkheid om minder uren te werken. Werkgevers denken dan vaak een andere functie, minder belastend werk, of de inzet van hulpmiddelen.

5} Scholing, scholing, scholing.

Het is nog steeds geen populaire maatregel bij oudere werknemers, maar langzaam groeit het besef dat er niet aan valt te ontkomen. Vooral door de ontwikkelingen bij digitalisering, automation en robotisering moet iedere werkende zich steeds vaker laten scholen om ‘bij’ te blijven in zijn of haar vak. Laat staan inzetbaar. Wij bevelen dakpansgewijs ontwikkelen aan, uitbreiden van de kennis en vaardigheden met taken uit aanpalende functies. Zoals de trambestuurder die kaartjes gaat controleren, of een bus gaat besturen. Zo ontstaat bredere inzetbaarheid, los van een specifieke functie of taak. Werkgevers zoeken steeds minder vaak mensen die specifieke kennis hebben van een onderwerp of vakgebied. Ze zoeken mensen die zich die kennis snel, en goed eigen kunnen maken. Omdat ze de systematiek erachter snappen. Wie blijft doen wat hij al goed kan, wordt daar niet sterker van.

Nog meer over langer doorwerken?

Hoe blijf je duurzaam inzetbaar als je aan de tweede helft van je loopbaan bent begonnen? En wat kun je als werkgever/HR-manager doen om je ervaren medewerker optimaal inzetbaar te houden, binnen en buiten je organisatie? Anne-Marije Buckens (50 Company) schreef er een boek over: ‘In 10 stappen duurzaam inzetbaar’. En tijdens Hét event duurzame inzetbaarheid, volgende week dinsdag 20 november in Utrecht, deelt zij die tien stappen met u. Nog geen kaartje? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid