Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Welk talent verlaat straks de tent?
Achtergrond

Welk talent verlaat straks de tent?

Op basis van personeelsdata in de organisatie kan HR goed voorspellen welke talenten mogelijk binnen enkele maanden hun heil elders zoeken. Daar kunt u tijdig op inspelen, stelt Amy Wilson, vice-president Human Capital Management Product Strategy van Workday.

Ondernemingen kunnen dat doen door verzamelde personeelsinformatie van de afgelopen twee of drie jaar in een uniform systeem te stoppen dat automatisch de gegevens classificeert en opschoont en de juiste algoritmes toepast om belangrijke vragen te beantwoorden. HR kan hieruit allerlei relevante gegevens halen om betere besluiten te nemen. Analyse van de data levert bijvoorbeeld antwoord op de vraag hoe snel vacatures in de onderneming worden opgevuld.

Beeld krijgen van personeelsverloop
Maar ook kan HR kijken wat het natuurlijk verloop is en welke talenten er in het verleden zijn vertrokken. Wilson: “Je kunt aan de hand van alle voorhanden interne en externe data een beeld krijgen wat het risico is dat talenten op korte termijn de organisatie gaat verlaten. Dat geldt zeker voor mensen die op een kruispunt in hun carrière staan. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen waarom iemand mogelijk een baan elders zal vinden. Bijvoorbeeld een gunstige arbeidsmarkt of hogere salarissen. Doordat je vanuit de data de mogelijke redenen of factoren boven tafel krijgt, kun je ook bekijken hoe je ervoor kunt zorgen dat iemand blijft.”

Salarisverschillen
Om als onderneming goede voorspellingen te kunnen doen is het nodig de interne data te verrijken met externe data. Die externe data bestaat bijvoorbeeld uit werkgelegenheidscijfers en vacatures, hoe gewild de kennis en vaardigheden van iemand zijn en mogelijke (regionale) salarisverschillen voor een functie. Uiteindelijk komt hier een risicoprofiel uit en kan HR gefundeerd oplossingen bedenken.

Data zijn objectiever
Toch is het nog niet zo gebruikelijk dat HR op basis van data beslissingen neemt. “Het is gebruikelijk om beslissingen te nemen op basis van wie je kent en wat je weet, niet op basis van data. Maar daar zit veel vooringenomenheid bij,” zegt Wilson. “Wie zich baseert op data, dus de feitelijke situatie in een organisatie, heeft een veel objectiever beeld en kan betere besluiten nemen.”

Vele ogen dwingen
Werken met een applicatie als Insight Applications, waarbij dat mogelijk is, is niet al te ingewikkeld, meent Amy Wilson. Een organisatie kan gegevens bijvoorbeeld ook gemakkelijk opslaan in de cloud. Het voordeel daarvan is dat het daar meteen voor iedereen toegankelijk is. Wilson: “Doordat het relatief eenvoudig is om ermee te werken zien meer mensen de data en dat vergroot de juistheid van de gegevens. Het is een transparant systeem, het is ook altijd mogelijk om te achterhalen wie welke data heeft ingevoerd.”

Begin het gesprek
Uit de data komt een voorspelling en worden mogelijke oplossingen geboden. Maar het gaat natuurlijk altijd om mensen. “Daarom zeggen wij: gebruik de analyse en de voorspellingen als een beginpunt voor een gesprek. De data zetten je aan het denken en bieden je inzicht in wat er speelt in je organisatie. Maar het gaat erom dat leidinggevenden en HR in gesprek gaan met het team en andere collega’s.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Competentiemanagement, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid