Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé Welzijn neemt toe tijdens de crisis
Balans werk-privé

Welzijn neemt toe tijdens de crisis

‘Hoe voelen wij ons?’ Die klassiek-flauwe vraag staat dit jaar in een heel nieuw licht. Want we voelen ons gemiddeld genomen best goed! 12 Procent beter dan vorig jaar, om precies te zijn. Zo blijkt uit de eerste editie van de ‘Sectorale Welzijnsmonitor‘ van ABN AMRO. En dat tijdens een crisis.

Na vijf jaar waarin het welzijn van de werknemers op een stabiel lager niveau lag, schoot het waarderingscijfer vorig jaar ineens met 12 procent omhoog. De economen van de bank hebben niet eerder zo’n stijging gezien. Ze bekijken daarvoor openbare data van de afgelopen zes jaar van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. Ze bekeken daarbij vooral het welzijn van werknemers in 17 sectoren – van bankmedewerkers tot bouwvakkers.

Evenwichtiger werken

Door het vele thuiswerken is vooral de werk-privébalans verbeterd. De werkdruk kan evenwichtiger worden verspreid over de hele dag, er is meer tijd voor de privésituatie en we hoeven minder uren over te werken. Ook droegen minder burn-outs en intimidaties op de werkvloer bij aan een hoger gevoel van welzijn. Blijkt uit dit onderzoek.

Betere balans werk-privé?

Andere onderzoekers zagen juist wel een toename van het aantal burn-outs door thuiswerken. Vooral beginnende thuiswerkers hadden het gevoel dat ze altijd moesten werken zodra het werk daarom vraagt. Ondertussen blijft het gezinsleven doorgaan en ligt het sociale leven grotendeels plat. Bij de frustraties en schuldgevoelens die dat geeft komt de angst om het virus zelf op te lopen, en de onzekerheden over werk en inkomen. Misschien hebben meer mensen nu een betere werk-privébalans gevonden?

Onthaasting en meer waardering

Er zijn ook minder voor de hand liggende conclusies in het onderzoek te vinden. Zo is het gevoel van welzijn het sterkst toegenomen bij mensen die werken in de zorg, de landbouw en de bouw. Precies de bedrijfstakken waar je het minst kunt thuiswerken. In de bouw is wel een logische verklaring voor het toegenomen welzijnsgevoel. Bouwvakkers voelden zich veel veiliger dan in voorafgaande jaren, de bouw werkte door, maar op anderhalve meter en daardoor werd de kans op ongelukken kleiner. Er waren ook minder haastklussen. En in de zorg hadden werknemers vorig jaar minder last van intimidatie door patiënten en bezoekers. Vorig jaar had 32 procent van de zorgmedewerkers daar last van, in 2019 was dat 42 procent. Komt deels door de toegenomen waardering voor de zorg tijdens de coronacrisis, denken de onderzoekers. Maar hoe zit het dan met de toegenomen agressie later in het jaar?

Algemeen beeld

De onderzoekers van ABN AMRO benadrukken dat ze een algemeen beeld geven over het welzijn per bedrijfstak. ‘Dat wil niet zeggen dat er geen jonge werknemers waren die thuis zaten te vereenzamen of dat sommige werknemers met kinderen knettergek werden van thuisles geven én thuiswerken,’ zegt Anne van der Put, een van de onderzoekers in Trouw.

Lessen trekken

Volgens onderzoekster Franka Rolvink Couzy is het belangrijk dat werkgevers lessen trekken uit de positieve effecten van de coronacrisis en zo ook op langere termijn het welzijn van medewerkers verbeteren. ‘Nu de economie van het slot gaat, staan werkgevers voor de keuze welke goede elementen zij willen behouden’, aldus Rolvink Couzy. Verbeterpunten liggen volgens de onderzoekers bij gelijke kansen voor medewerkers, bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen en laag- en hoogopgeleiden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid