Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Werk jij al aan je gelukscompetenties?
Blog

Werk jij al aan je gelukscompetenties?

enthousiast door werkgeluk en vitaliteit

Bedrijven besteden steeds vaker aandacht aan werkgeluk. Sommige bedrijven hebben zelfs een chief happiness officer in dienst. Waarom is werkgeluk zo belangrijk? Hoe kun je zelf je werkgeluk beïnvloeden? En welke rol kan een chief happiness officer hierin vervullen? dr. Mirjam Baars, MBA geeft antwoorden op al die prangende gelukskwesties op HR-Base.

Volgens Veronique Kilian, werkgelukdeskundige, richten organisaties zich op werkgeluk omdat medewerkers steeds langer door moeten werken. “Het is niet meer: “Ze leven nog lang en gelukkig”. Maar eerder: “Ze werken nog lang en gelukkig”. Doordat medewerkers langer door moeten werken, is het belangrijker geworden dat medewerkers voldoening uit hun werk halen. Ze brengen immers meer tijd op hun werk door dan dat ze vrije tijd hebben.”

Wetenschap

Ook de wetenschap besteedt volgens Kilian veel aandacht aan werkgeluk. “In de wetenschap zie je de opkomst van de positieve psychologie en de neuro-affectieve psychologie. Vanuit deze richtingen zie je dat het steeds belangrijker wordt om positieve emotie te gebruiken als manier om de hersenen en je lichaam optimaler te laten functioneren.

Gelukscompetenties

De voorspelling dat in 2030 ongeveer een kwart van de werkenden burnout-klachten ervaart, maakt volgens Kilian de focus op werkgeluk nog urgenter. “Als medewerker moet je je gelukscompetenties ontwikkelen. Als je dit doet, zul je merken dat geluk niet een tijdelijk gevoel is dat snel weer verdwijnt. Geluk krijgt dan een stabieler karakter. Als zich dan een tegenslag voordoet in het werk, heb je meer reserves opgebouwd om hier effectief mee om te kunnen gaan. Dit kan helpen bij het voorkomen van uitval.”

Je geluksspier trainen

De manier om werkgelukcompetenties te ontwikkelen, is door te trainen. Volgens Kilian heeft iedereen een geluksspier. “Hoe meer je deze traint, hoe vaardiger je wordt.”Een oefening om je geluksspier te trainen is door je te richten op de gelukscompetentie “excelleren met gemak”. “Dit houdt in dat je telkens iets kleins doet dat buiten je comfortzone ligt, maar niet teveel stress geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je collega’s die je niet kent toch opzoekt, of dat je een mooie social media post opmaakt. Belangrijk is dat je hier een kleine succeservaring aan beleeft.”

Even spelen tussendoor

“Een andere oefening om je geluksspier te trainen is door te ‘spelen”. Je onderbreekt dan je werk om even te spelen. Je gaat dan bijvoorbeeld even op de playstation of speelt een potje tafelvoetbal met een collega. Door te spelen maak je het gelukshormoon serotonine aan. Deze stof helpt je om je geluksgevoel te versterken.”

De authentieke dialoog

Manon Kramer, Head of People & Culture bij MediaCT, heeft zich via de opleiding bij Kilian ontwikkeld tot chief happiness officer. In de opleiding tot werkgelukdeskundige heeft Kramer geleerd wat ze zoal kan doen om medewerkers in hun kracht te zetten. “Een belangrijk onderdeel van de opleiding is dat je leert hoe je een team kunt coachen. Ik heb bijvoorbeeld kennisgemaakt met de “authentieke dialoog”. Dit is een methodiek aan de hand waarvan medewerkers leren met meer rust en aandacht met elkaar in gesprek te gaan. Door deze aanpak luisteren medewerkers beter naar elkaar en ontstaat er meer begrip voor elkaar. Dit creëert een gevoel van psychologische veiligheid, wat maakt dat medewerkers beter kunnen presteren.”

Aandacht voor beleving

Ook heeft Kramer tijdens de opleiding kennisgemaakt met manieren waarop organisaties medewerkers helpen om gelukkiger te worden op hun werk. “We zijn bijvoorbeeld op bezoek geweest bij Hutten catering. Wat me hier opviel is dat men hier veel aandacht besteedt aan de beleving van de bezoekers en de wijze waarop ze met elkaar omgaan. Naar mijn idee kunnen veel organisaties hiervan leren. Bij een andere organisatie, een afdeling van de gemeente Rotterdam, voerde de afdelingsmanager geluksgesprekken met alle medewerkers die onder hem vielen. Dit vond ik een mooie manier om medewerkers échte aandacht te geven.”

Happy breakfast op blue monday

Kramer past haar nieuwe inzichten nu toe binnen MediaCT. “Dat is soms een uitdaging. Samen met mijn collega Fenna, die de opleiding ook heeft gevolgd, hebben we het huidige Blue Monday-ontbijt omgedoopt tot happy breakfast. Ook schrijven we bijvoorbeeld waarderingskaarten tijdens de week van de werkstress en organiseert mijn collega Fenna gelukswandelingen met medewerkers. Door dit soort activiteiten hopen we dat medewerkers zich nog meer gehoord voelen, productiever worden en minder werkdruk ervaren. Uiteindelijk streven we ernaar dat medewerkers langer bij ons blijven werken. En dat ze niet tijdelijk, maar duurzaam gelukkig zijn in hun werk.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid