Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Werk maken waar je warm van wordt
Anders werken

Werk maken waar je warm van wordt

Zorgen dat een bedrijfsorganisatie echt een lerende organisatie wordt is niet iets dat opleidingskundigen maar moeten regelen. Kennisdelen en kritisch kijken naar je eigen opvattingen over werk moet worden gedragen door de hele organisatie, zegt Mariel Rondeel, ontwerper en consultant bij Kessels & Smit. Zodat iedereen een betere baan kan krijgen, eentje waarin hij langer en beter door kan werken. Horen we een vage echo van het veelbesproken job crafting hierin?

Rondeel is een van de auteurs van het boek Opleidingskunde – Leren in het werk, rond het werk, voor het werk. Samen met co-auteur Erik Deen gaat ze in de volledig vernieuwde editie van het boek uitgebreid in op het vakmanschap dat nodig is om leren in organisaties op een hoger plan te brengen. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Joseph Kessels, grondlegger van het vak opleidingskunde in Nederland.

Impact

Het achtveldenmodel vormt de ruggengraat van het boek. Het model helpt om een logisch verband te leggen tussen organisatiedoelen, werksituatie, bekwaamheden en leerinterventies. En om vast te stellen wanneer betrokkenen tevreden zijn met opbrengsten: zowel de leeropbrengsten als de opbrengsten voor de organisatie. Een van de ontwikkelingen die de auteurs daarbij signaleren is dat evaluaties van resultaten van leeractiviteiten zich niet meer beperken tot de vraag of het traject goed was.

Beter presteren

“De vraag of er merkbare impact is geweest op de organisatie komt vaker ter tafel. Een ontwikkeling in ons vakgebied die daar sterk op aanhaakt, is het denken vanuit performance improvement. Leeractiviteiten staan hier altijd in het teken van verbetering van resultaten die een organisatie wil boeken. Je kunt deze benadering van het vak naast de talentgerichte benadering plaatsen. Die gaat uit van het maximaal inzetten op het ontplooien van de talenten van medewerkers.”

Ondernemen met je eigen talent

Een belangrijk uitgangspunt van Kessels & Smit is dat iedereen ondernemer is van zijn of haar eigen talenten, zegt Rondeel. “Dat kan alleen wanneer je de vrijheid hebt om dat ondernemerschap zelf in te richten. En er ook de verantwoordelijkheid voor draagt. Maar dat betekent allerminst dat performance op de achtergrond staat. Juist door te werken aan klussen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt, haal je de beste resultaten. Dat ervaren wij bij Kessels & Smit dagelijks en daarom proberen we organisaties daar ook juist in te stimuleren. Talentontwikkeling en performance sluiten juist bijzonder goed op elkaar aan.”

Bakker blijft brood bakken

Kessels & Smit is een echte kennisorganisatie, waar talentontwikkeling wellicht voor de hand ligt. Maar ook een productiebedrijf kan ervoor kiezen om mensen te laten doen waar ze écht warm voor lopen, zegt Rondeel. “Ik las een heel interessant artikel in het NRC over een ambachtelijke bakkerij die de organisatiestructuur helemaal heeft omgegooid en vol heeft ingezet op zelfsturing. Mensen hebben geen functies meer maar taken. Ze kijken naar wat mensen graag willen doen en verdelen op basis daarvan de taken. Dus ze bakken nog steeds brood, maar de deegmaker regelt nu de bestellingen van de grondstoffen. In elke organisatie kun je kijken naar waar mensen warm voor lopen en het werk zo organiseren dat het betekenisvol voor hen is.”

Visie van de organisatie

Het heeft volgens Rondeel allemaal te maken met de visie van een organisatie. “Zie je mensen als human resources die je moet inzetten, of zie je hen als collega’s die zelf ook wensen hebben en werk willen doen waarvoor ze gemotiveerd zijn? Uit onderzoek blijkt dat als mensen werk doen waar ze energie van krijgen, dat beter is voor hun welbevinden en ze vaak ook productiever en innovatiever zijn.”

Relationele benadering

Ook de relationele benadering bij het ontwerpen van een leertraject neemt een belangrijke plaats in: het gaat hier om het vergroten van de inzet, deelname en steun van direct betrokkenen en toewerken naar een gedeelde visie en aanpak. Hiermee kan de effectiviteit van een leertraject aanzienlijk worden vergroot. Het boek gaat in op de adviesbekwaamheden die voor relationeel ontwerpen nodig zijn, maar biedt ook handvatten voor de systematische ontwerpkant van het vak.

(Lees het hele artikel op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid