Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Werk samen aan duurzame inzet!
Anders werken

Werk samen aan duurzame inzet!

HR heeft veel meer met ICT dan nu vaak zichtbaar is. Beide disciplines zouden veel meer de krachten moeten bundelen om aanjager te zijn van vernieuwing en transformatie. Die toekomstvisie houdt Albert Goldsteen u voor tijdens zijn keynote op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei. Wat bedoelt hij?

Digitale Transformatie staat in veel boardrooms in de top 3 van meest besproken thema’s. In veel van die gesprekken gaat het over de technologische kant van digitale transformatie, maar moet er niet veel meer aandacht zijn voor de menselijke kant? Welke rol vervult de professional eigenlijk in deze transformatie?

Digitale transformatie

HR en ICT moeten veel intensiever samenwerken aan nieuwe werkwijzen die de voordelen benutten van de digitale transformatie die zich nu razendsnel voltrekt. Zo stellen ze samen de medewerkers in staat om langer, anders en beter door te werken en dus duurzaam inzetbaar te zijn. Dat vindt Albert Goldsteen, oprichter van adviesbureau Goudsteen & Company, gespecialiseerd in het Hoe van veranderen. Want: “Technologische innovaties gaan nu zò snel dat bedrijven hun digitale mogelijkheden verbazingwekkend snel hebben versterkt”, zo staat het te lezen op de congreswebsite.

Gaat het echt zo razendsnel allemaal?

“Als je kijkt naar het aantal mensen dat een burn-out krijgt van altijd online zijn, en als je bedenkt dat er de afgelopen 10 jaar meer is veranderd dan in de 100 jaar ervoor, dan is moeilijk te ontkennen dat de veranderingen inderdaad erg snel gaan, lijkt me. Ik ben geen digitale expert, maar ik ben als veranderprofessional vooral gefascineerd door het thema! Ik heb de laatste jaren gezien dat de technologische ontwikkeling aanjager is van versnelde veranderprocessen in veel organisaties. Gezonde scepsis is overigens altijd goed, maar je kunt denk ik niet meer ontkennen dat veranderingen op steeds meer werkplekken steeds sneller gaan. De uitdaging zit ‘m in de juiste manier van ermee omgaan, op een manier die past bij jou, het bedrijf waar je werkt en de professionele vaardigheden die je er uitoefent.”

Jouw bedrijf, adviesbureau Goudsteen & Company is specialist in het Hoe van veranderen. Hoe voorkomen jullie dat een organisatie de techniek (teveel) leidend laat zijn bij herinrichting van bedrijfsprocessen?

“Wij helpen onze klanten om anders te kijken naar het leerproces dat hoort bij zo’n transformatie. Want je kunt alleen hard rennen, als je ook regelmatig stilstaat om te kijken wat wel en wat niet werkt. We helpen mensen met reflecteren op hun gedrag, zodat ze verder denken dan alleen de techniek of het programma. Het gaat erom dat ze een flexibelere, sneller wendbare mindset ontwikkelen, zodat ze nieuwsgierig blijven en vanuit die houding makkelijker kunnen veranderen, op een manier die beter bij het werk, de organisatie maar vooral beter bij henzelf past.”

Hoe ‘bouw je aan een cultuur waarin digitaal werken ook echt werkt’, een van de thema’s uit jouw keynote?

Dat is een grote vraag waar ik op 31 mei graag meer over vertel. Wat ik nu veel zie is dat organisaties methodieken en aanpakken implementeren. Ze selecteren bijvoorbeeld een digitaal curriculum dat iedere professional moet volgen, en denken dan dat ze hun mensen voldoende hebben meegenomen in het digitale tijdperk. Ik geloof dat nieuwsgierigheid een belangrijk en essentieel kenmerk van ons mensen is, maar ook van wendbare en innovatieve organisatieculturen. Dus probeer plekken en aanpakken te creëren waarin nieuwsgierigheid alle ruimte krijgt. En focus je niet op het uitrollen van methodieken. Blijf nieuwsgierig naar hoe je je bestaande manier van werken kan verbeteren met digitale technieken. Uiteindelijk gaat het niet om die technieken, maar om wat je ermee kunt bereiken: werkplekken waarin allerlei perspectieven samenkomen om met elkaar samen te werken aan beter, sneller, maar ook leuker, prettiger, veiliger en comfortabeler werken.”

Waarom denk je dat HR en ICT hun krachten meer moeten bundelen?

“HR kijkt als discipline naar mijn smaak nog teveel toe en is vaak nog te passief betrokken bij digitale transformatie, terwijl de mens en de organisatiecultuur juist de sleutel is! En digitale transformatie is juist sterk verbonden met duurzame inzetbaarheid, omdat het gaat over de toekomst van werk en raakt aan competenties en eigenschappen die hierin belangrijk zijn. Ik denk echt dat er mooie beweging ontstaat waar HR en ICT hun krachten bundelen en samen bouwen aan de menselijke en technologische kant van digitale transformatie.”

Hier wil je meer van weten!

Wil je weten waarom er voor ‘de mens’ in digitale transformatie geen kant-en-klaar stappenplan is en hoe je in digitale transformatie kunt blijven bouwen aan het lerend vermogen en de duurzame inzetbaarheid van professionals? Albert Goldsteen vertelt er alles over tijdens zijn keynote op het het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 31 mei aanstaande. Klik hier voor alle informatie en inschrijfmogelijkheden.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid