Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Werkdruk? Blijf zoeken naar oplossingen
Achtergrond

Werkdruk? Blijf zoeken naar oplossingen

Drukke mulittaskster-werkdruk

Werkdruk is niet voor iedereen hetzelfde. Waar de een fluitend nog een taak oppakt, heeft een ander moeite met de alsmaar groeiende stapel werk. Wat te doen als werkdruk je te veel dreigt te worden?
 
Er is niet zoiets als dé werkdruk, zegt ook Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij ArboNed. “Het gaat altijd om de verhouding tussen wat jou plezier geeft en wat je energie kost. En dan hebben we het niet over even een piekje op het werk; dat heeft iedereen wel eens. Bij werkdruk en werkstress hebben we het over de lange termijn. Het wordt heel spannend als je steeds langer nodig hebt om bij te komen na het werk. Heel vaak hoor ik van werknemers die bij mij komen dat ze dachten dat het nog wel ging en dat ze dus niet hebben ingegrepen.”
 
De gemene deler
Hoewel werkdruk dus voor iedereen anders is, herkent Hoedeman een gemene deler in de verhalen die hij in zijn spreekkamer hoort als mensen zijn geveld door overspannenheid of een burn-out. “Ik kreeg minder energie van mijn werk, ik vond het minder leuk, ik was wat kribbig…” Als dat een week of twee duurt, is dat allemaal nog niet zo erg, zegt Hoedeman. Wie merkt dat het een beetje te veel wordt op het werk, kan het tij vaak nog keren. Maar het zijn meestal niet de mensen die de signalen van werkstress goed oppakken die zichzelf terugvinden in de spreekkamer van de bedrijfsarts. Even twee weken vakantie opnemen om bij te tanken kán in die eerste fase nog een oplossing zijn als sprake is geweest van een tijdelijke piekdrukte. Hoedeman: “Ik vind het heel gezond als je durft te zeggen ‘Ik heb het een half jaar razend druk gehad, nu doe ik twee weken even helemaal niets.’ Maar vaker zie ik mensen in oktober die dachten dat ze het wel zouden redden met twee weken zomervakantie.”

Rust helpt niet
Je grenzen bewaken en op tijd je rust pakken is goed wanneer je merkt dat de werkdruk leidt tot werkstress. Maar Hoedeman raadt niemand aan om werkstress te lijf te gaan door niets te doen. “Het is bedenkelijk als je allerlei dingen niet meer gaat doen omdat je zo moe bent van je werk. Als je verjaardagen, je avondje dansen of het sporten overslaat. Je moet juist kijken naar de dingen die je energie geven. Het kan best zijn dat je na een heel drukke dag het echt niet kunt opbrengen om te gaan sporten. Maar dan moet je de souplesse hebben om te zeggen: ‘Vanavond ga ik even niet, maar volgende week ga ik weer naar de sportschool.’”

Drijfveren
Juist wie gestrest is, moet proberen tijd te nemen om oplossingen te zoeken. Hoedeman: “Stress maakt dat je je maar op één doel richt. Je bent in een soort overlevingsstand. En je komt er niet meer aan toe om je af te vragen: ‘Waar ben ik mee bezig, wat geeft mij energie?’” Het eerste wat Hoedeman iemand met werkstress vraagt, is: ‘Sta eens stil bij hoe het was toen het nog wel goed ging. Waar kreeg jij je energie van? Was dat het sociale aspect van werk of de intellectuele uitdaging?’ En dan kom je er vaak achter dat die drijfveren, of de hulpbronnen zoals we die ook wel noemen, ongemerkt zijn verdwenen.”

Stop energie in nuttige zaken
Optimisme is voor ongeveer 40 procent aangeboren en zie het meest je terug bij mensen die altijd geneigd zijn om naar de zonnige kant van het leven te kijken. Maar dat wil volgens Hoedeman niet zeggen dat minder positief ingestelde mensen gedoemd zijn om meestal gestrest door het (werkzame) leven te gaan. “De grootste piekeraar of sombermans kan het zich aanleren om te kijken naar wat hij kan veranderen. Veel mensen met stress blijven energie stoppen in wat ze niet kunnen beïnvloeden. Een reorganisatie of ontslagronde kun je zelf niet beïnvloeden. Maar je kunt wel met je leidinggevende praten en zien wat wel mogelijk is. Misschien heb je over een jaar wel de ervaring die nodig is om die ene leuke functie te krijgen of moet je een opleiding volgen.”

Zoek de balans
Activatie is dan ook de belangrijkste stap om uit een overspannenheid of een burn-out te komen. Voorbij is de tijd dat mensen wie het werk boven het hoofd was gegroeid, gedurende lange tijd in de ziektewet werden geparkeerd. “Je moet op zoek gaan naar de hulpbronnen die maken dat de balans terugkomt. Je moet het anders gaan doen, maar hoe? Misschien moet je vaker om hulp vragen? Misschien moet je beginnen met sporten? Vaak betrekken we hier ook de leidinggevende bij, die meestal ook wel ziet dat het niet goed ging en zich afvraagt hoe het beter kan.”

Meer informatie
Er is geen medicijn voor iedereen tegen werkstress. Een baaierd aan maatregelen en acties kan helpen om de balans terug te vinden. Wat werkt, hangt erg af van iemands persoonlijkheid. Wie dus iets wil of moet doen aan werkstress, voor zichzelf of voor zijn collega’s, zal meerdere invalshoeken moeten kennen. Laat u daarom in een dag bijpraten over de meest gebruikte signalen, oorzaken, interventies, technieken en oplossingsrichtingen. Op de training ‘Werkdruk de baas’, donderdag 30 oktober in Doorn. Meer informatie en inschrijven? Klik hier.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Langer doorwerken, Tools, Uncategorized
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid