Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Werkdruk of druk met je werk?
Arbeidsomstandigheden

Werkdruk of druk met je werk?

preventie

Als coach ziet John Vrakking veel cliënten lijden onder wat ze ervaren als werkdruk. Toch vindt hij het moeilijk om, zelfs onder gelijke omstandigheden, één oorzaak aan te wijzen. Waar de één wel last van heeft, hindert een ander niet. Waarin zit het verschil? Werkdruk lijkt John een subjectief gegeven…

Dat komt volgens John omdat er twee soorten ‘druk’ zijn. De ene soort is een gezonde druk, waardoor een uitdaging ontstaat om het werk klaar te krijgen. En het gevoel dat je wat nuttigs hebt gedaan. De andere soort is een ongezonde druk, die ontstaat als je zelf niet kunt besturen hoe je het werk aanpakt. En zo weinig grip hebt op het resultaat. Je kunt dan snel het gevoel hebben dat een hele dag werken voor niets is geweest. Zo kan het gebeuren dat de één al ver vóór de middag futloos is en de ander na een lange dag fluitend naar huis fietst.

Door de vering gedrukt

Die fluiters zie ik zelden in mijn praktijk. Die komen pas als een externe omstandigheid ze door hun vering heeft gedrukt. Meestal is dat een combinatie van factoren die hun gewone leven op zijn kop heeft gezet. De energie die ze normaal gesproken uit hun werk halen, is dan niet meer genoeg om bij te laden.

Twee opties

Met de uitgeblusten kom ik meestal uit op twee opties. De ene groep heeft domweg teveel werk. Door ze te laten tijd-schrijven, kunnen we samen meestal binnen een week herleiden dat ze teveel hooi op hun vork hebben. Werk schrappen dus, of een mannetje (m/v) ernaast.

Werk stapelen

De andere groep pakt het werk gewoon niet goed aan. Zij maken werk-van-werk. Met hen inventariseer ik eerst hun takenpakket. Als dan blijkt dat die taken in hun normale uren zouden moeten passen, gaan we op zoek naar wat ze ‘teveel’ doen. Dat kan zitten in inefficiënt werken of perfectionisme. Maar ook dingen die gewoon slecht geregeld zijn in de organisatie of het hebben van vage doelstellingen zijn tijdvreters. Die komen in uren uitgedrukt bovenop de normale werktijd.

De drukfactor

Als we die stapel werk in beeld hebben, kijken we ook naar hoeveel (werk)druk dat geeft. Afhankelijk van de manier waarop men met werk omgaat, levert dat een vermenigvuldigingsfactor op tussen de 1 en 1,3 (lees het vervolg van John’s blog). Zo kan het dus dat iemand, die een normaal takenpakket heeft, maar rommelig werkt en daar last van heeft, een werkdrukbeleving heeft van 55 uur.

Doe er wat aan!

Wie zijn werk als last ervaart, doet er goed aan eens kritisch te kijken naar de oorzaak. Want hoewel het heel onsympathiek klinkt, klopt de uitspraak in sommige gevallen wel degelijk: dan ben je zo druk als je je maakt!

Hoe doe je er wat aan?

Lees de complete blog van John Vrakking, inclusief de tips om met werkdruk om te gaan van Angela Kouwenhoven en Annemieke Schoemaker met de begrippen ‘werkstapelaar’ en ‘multiplier’ op LinkedIn Pulse.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Blog, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid