Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
43
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Werken aan vitaliteit? Ga eerst praten en luisteren’
Anders werken

‘Werken aan vitaliteit? Ga eerst praten en luisteren’

Pepijn Louisse

Pepijn Louisse is een aanpakker. Hij gelooft in mensen zelf verantwoordelijk maken. Zo ook voor vitaliteit. Hij heeft dat gedaan met bijna elk beroep, van vuilnismannen en monteurs via HR tot kappers en directieleden. Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni in de Jaarbeurs, Utrecht neemt Pepijn u mee naar de werkplaats vitaliteit .

Vitaliteit is een veel gebruikte en dus ook misbruikte term. Wat is het volgens jou?

Gezond en met plezier werken. Met net zoveel energie naar je werk gaan als thuiskomen.

“Je weet zelf het beste wat je nodig hebt om gezond en met plezier te werken” staat in de congresinformatie. Waarom zou een bedrijf er dan nog beleid op maken?

Bedrijven die hun mensen op deze manier vitaler willen laten werken moeten wel de juiste snaar weten te raken. Anders snappen veel medewerkers niet waarom dat zou moeten, en dan doen ze er ook niks mee. Volgens mij moet je beginnen met de taal te spreken die zij ook spreken. Vooral bij uitvoerende beroepen zoals vuilnismannen, monteurs en ook kappers is dat erg belangrijk. Sluit eerst aan op hun belevingswereld, en kom niet direct aan met initiatieven die je over hen wilt uitrollen.

Waarin verschilt vitaliteit voor een vuilnisman van vitaliteit bij een directeur van een beursgenoteerde financial? Moet een vuilnisman meer letten op zijn fysieke gezondheid en een directeur meer letten op stress en burn-out?

Iedere doelgroep heeft zijn eigen risico’s op het gebied van vitaliteit. Dit betekent concreet dat ze hun hoofd en lichaam allebei op een andere manier belasten. Monteurs zijn de hele dag buiten en bewegen relatief veel, daar is het risico op een burn-out lager maar de kans op lichamelijke klachten groter. Dit is precies andersom bij een financial. Wat voor iedereen net zo belangrijk is, of je nu praat over financials of monteurs, dat ze ze zelf kunnen aangeven wat voor hen de grootste uitdagingen zijn. Het is voor een werkgever onwijs belangrijk om de doelgroepen in je organisatie te kennen en te ontdekken wat hun risico’s op het gebied van vitaliteit. Ga je hieraan voorbij, dan ontstaat er vroeg of laat weerstand tegen het onderwerp en dit los je niet op met fruit in de kantine.

Hoe ga jij om met die weerstand?

Ik ga eerst naar ze luisteren, neem hun bezwaren serieus. Dan vraag ik: wat zou jij anders doen als jij directeur was? De werkvloer wil wel, maar ze worden vaak onvoldoende meegenomen in wat het voor hen betekent. Je kunt beter eerst begrip proberen te kweken voor andere belangen. Ik begeleid nu een groep monteurs, die werken ook in de storingswachtdienst (een 24-uurs bereikbaarheidsdienst). Op latere leeftijd wordt het steeds zwaarder om midden in de nacht uit bed gebeld te worden en na een storing weer door te kunnen slapen. De eerste reactie van die mannen is: verlaag de AOW-leeftijd! Maar als ze daar even over nadenken zien ze vaak wel in dat dit niet per se de oplossing is. Uiteindelijk gaat het erom dat zij zelf de beste oplossing weten. Als je mensen de ruimte geeft om hier goed over na te denken, krijg je de beste en meest onverwachte oplossingen waar HR nooit op was gekomen.

De meest voor de hand liggende oplossing zien we vaak over het hoofd?

Ja, en dat komt vooral omdat we niet goed praten en luisteren met de mensen om wie het gaat. Bij overgewicht denken veel mensen als eerste: o, die eet ongezond. Dus moeten mensen meer sporten. Hup, fitnessabonnement aanbieden. Maar dit is teveel denken in oplossingen zonder het probleem te kennen.

Jouw workshop tijdens het congres wordt een werkplaats vitaliteit, waarbij de deelnemers onder meer leren hoe ze beleid kunnen visualiseren en draagvlak creëeren voor vitaliteit op grote schaal. Noem één manier.

Vaak komt de manager met een dik plan, met allemaal acties. Ik vraag dan eerst aan hem: denk je dat de werkvloer dit leest? En dan, wanneer hij daar eerlijk over is: denk je dat überhaupt iemand het leest? Is het goed plan? Ja. Maar hoe breng je het over? Visualiseer het met een infographic of stripverhaal, of een filmpje. Breng het niet top-down. Ga eerst luisteren naar de werkvloer en maak dan een plan op maat voor elke doelgroep. De workshop wordt heel interactief; ik ga veel vragen stellen en ik kom met veel hulpmiddelen. We gaan niet discussiëren over de betekenis van een woord of term. Aanpakkers betekent: praktisch en hands-on aan de slag.

Aan de slag met Pepijn!

Wilt u leren hoe u de medewerkers zo goed mogelijk stimuleert om gezond en met plezier te werken? Hoe u slagvaardig beleid creëert waar uw organisatie écht enthousiast van wordt? Kom dan naar de Werkplaats Vitaliteit met Pepijn Louisse tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni in de Jaarbeurs, Utrecht. Hier vindt u meer informatie over het programma en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid