Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Werkenden willen meer steun in de rug
Langer werken

Werkenden willen meer steun in de rug

‘Wij kunnen meer!’ Dat vindt ruim de helft (54%) van alle werknemers. Tenminste, als je af mag gaan op het onderzoek ‘Veerkracht voor de Toekomst’ van Aon. En dan bedoelen de meesten niet zozeer ‘meer van hetzelfde’, maar ‘ook andere zaken’.

Wat houdt ze tegen, denk je dan. Om te beginnen is er nu veel onzekerheid over de baan en het bestaan. Ruim een op elke 3 ondervraagden vraagt zich af hoelang hij of zij nog door kan werken bij de huidige werkgever. En bijna de helft (46%) voelt zich niet erg sterk verbonden met het bedrijf. Bovendien vindt 54 procent dat de huidige werkgever ze onvoldoende tot hun recht laat komen. Dit drukt zwaar op de vitaliteit en de weerbaarheid van medewerkers. De gevolgen zijn: verminderde gezondheid, lagere productiviteit en een gebrek aan motivatie.

We waren al vòòr de crisis minder weerbaar

Opvallend is dat deze bevindingen al vòòr de coronacrisis aanwezig waren. Want toen werd dit onderzoek gehouden. Bas van der Tuyn van Aon Health Solutions, organisator van het onderzoek, vindt de uitkomsten daarom nog zorgelijker. En dan vooral dat zoveel medewerkers zich niet veilig genoeg voelen, een gevoel van saamhorigheid missen en zich niet volledig kunnen ontwikkelen. ‘Hoe hoger de weerbaarheid, hoe beter medewerkers zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden, stressbestendig zijn, gemotiveerd en productief blijven. Dat is zeker in tijden van een coronacrisis van essentieel belang,’ zegt van der Tuyn.

Veel dynamiek rond organisaties en carrières

Maar ook vorig jaar was er al veel in beweging in en rond organisaties en carrières. ‘Denk aan de toegenomen wereldwijde concurrentie, de invloed van technologie, oplopende zorgkosten en het feit dat we met meerdere generaties op de werkvloer actief zijn. Dit vraagt iets van veel organisaties en medewerkers, daarom vonden wij een verdiepend onderzoek naar succesfactoren van belang.’

5 Peilers van een volledig vitaliteitsprogramma

Bijna alle werkgevers zien de voordelen van vitaliteitsprogramma’s wel in. Ook is ruim de helft (55%) van plan om de komende jaren hier meer in te investeren. Maar met geld alleen rendeert zo’n programma nog niet volgens Van der Tuyn. ‘Hoe je daar vervolgens invulling aan geeft, maakt uiteindelijk het verschil. Eerder onderzoek wijst namelijk uit dat vijf pijlers van belang zijn in een breed vitaliteitsprogramma: fysiek, sociaal, emotioneel, financieel en professioneel.”

Minstens 2 peilers ontbreken

Nog niet alle werkgevers hebben een volledig ingericht vitaliteitsprogramma. ‘In bijna de helft (47%) van de vitaliteitsprogramma’s bij Nederlandse bedrijven missen twee of meer van de bovengenoemde 5 pijlers.’ Daarmee scoren Nederlandse werkgevers volgens van der Tuyn wel iets beter dan bij de meeste Europese collega’s.

Maatwerk en communicatie

In andere landen hebben de meeste bedrijven geen brede aandacht voor vitaliteit binnen hun organisatie. ‘Wij zien dat in Nederland onderwerpen als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit al langer in de Nederlandse HR top vier staan. Maar ook hier valt nog veel winst te behalen door vitaliteitsbeleid veel meer op data te baseren, door koppelingen met bijvoorbeeld een verzuimaanpak en zorgverzekeringen, maar vooral door maatwerk en goede interne communicatie.’Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid