Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Werkgeluk als businessmodel
Gezonder werken

Werkgeluk als businessmodel

gezond en gelukkig gevoel

Werkgeluk als businessmodel, dat is volgens inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal het geheim van succesvolle organisaties. En de sleutel tot duurzame inzetbaarheid.

Werknemers zijn pas duurzaam inzetbaar als hun kernwaardes passen bij die van het bedrijf, zegt inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal en expert op het gebied van werkgeluk. “Het gaat om iemands drijfveren en niet om het cv.”

Het gaat om de ‘fit’

Het gaat er dus vooral om of iemand bij het bedrijf past. Alleen dan krijg je bevlogen medewerkers. “Werkgeluk heeft vaak iets zweverigs”, erkent Van der Wal. Maar als bedrijf heb je er wel degelijk invloed op: je kunt zorgen dat je werknemers op de juiste plek zitten.  Vier vragen over werkgeluk en de rol van HR.

Waarom is het zo belangrijk dat werkgeluk op de HR-agenda staat?

“Je kunt de mooiste systemen hebben, strakgelijnde processen invoeren, focussen op efficiency of agile werken; als er mensen zitten die niet bevlogen zijn, dan boek je geen resultaat. De inrichting van de werkprocessen is immers maar één pijler van succes, bevlogen personeel is de andere noodzakelijke pijler. De medewerker is de belangrijkste factor én actor voor verandering. Bij een hoge mate van bevlogenheid stijgt de effectiviteit, de klantgerichtheid en de productiviteit en daalt het ziekteverzuim.”

Is werkgeluk niet gewoon een hype?

“Als je op LinkedIn kijkt, dan krijg je inderdaad dat idee. Iedereen werpt zich erop. Het krijgt ook vaak iets zweverigs, alsof je heel eenvoudig werknemers kunt sturen op geluk. Maar het is wetenschappelijk bewezen door onder meer Wilmar Schaufeli en Arnold Bakker dat bevlogenheid en werkgeluk een samenspel is tussen mens en organisatie. En natuurlijk gaat het ook om iemands persoonlijkheid: is hij of zij optimistisch, open, veerkrachtig? Maar als bedrijf heb je hier wel invloed op; je kunt de werknemers op weg helpen, zorgen dat ze op de juiste plek zitten.”

Bevlogenheid, hoe bereik je dat dan?

“Bevlogenheid heeft te maken met onder andere vitaliteit. En dan heb ik het niet over fitheid, maar over veerkracht, toewijding aan het bedrijf. Wat heb je hiervoor nodig? Professor Martin Euwema noemt het wel het abc’tje van werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competenties. Autonomie in het werk is heel belangrijk. Geef werknemers dus het gevoel van verantwoordelijk zijn of leer ze dit zo nodig aan. Leidinggeven aan het gevoel van autonomie, dat is echt een taak voor de organisatie. Dat de werknemers het idee hebben dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze ertoe doen, is van groot belang. Wat zouden jullie graag anders willen doen? Maar geef dat dan ook opvolging, anders wordt het hem niet. Ook kun je medewerkers faciliteren bij het maken van juiste keuzes, zowel zakelijk als privé. Bijvoorbeeld door een leefstijlcoach aan te bieden.”

U heeft het over werkgeluk als businessmodel. Wat houdt dat in?

Tachtig procent van de organisaties kijkt bij sollicitaties naar het cv en het functieprofiel. Maar het gaat om iemands drijfveren. Daar moet HR veel meer naar kijken. Passen zijn of haar kernwaardes bij die van het bedrijf? Je bent als werknemer in mijn ogen pas duurzaam inzetbaar als je je kernwaardes kent. Blijkt dat iemand niet op zijn plek zit, dan moet je als werkgever slim zijn en hem of haar helpen een geschiktere baan te vinden, ook buiten de organisatie. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het keuzes maken, ook van de werknemer zelf. Als je ‘s avonds uitgeput met een zak chips op de bank ploft, moet je actie ondernemen. Met werknemers die niet bij de kernwaardes van je bedrijf passen, zul je een lagere productie en een hoger ziekteverzuim hebben. Als je je kernwaarden kent, heb je daar uiteindelijk allen profijt van: van value to profit.”

Meer informatie

Paul ter Wal legt u alles uit over geluk als businessmodel tijdens het vakevent Inzet op Maat op 20 en 21 november 2017 in de Fokker Terminal in Den Haag. Schrijf nu in vanaf 30 euro.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid