Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Werkgeluk is soms ver te zoeken
Gezonder werken

Werkgeluk is soms ver te zoeken

Eenzaam en ongelukkig

Misschien is dit wel een goed onderwerp voor maandag. Onder het motto ‘dan kan de week alleen maar beter worden.’ Bijna twee van elke drie werknemers heeft minstens een baaldag elke week. Sommige mensen hebben er elke werkdag een. Zo blijkt uit onderzoek van Woohoo Inc naar baaldagen op het werk. Wereldwijd deden er 700 mensen aan mee.Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deze ondermijners van werkgeluk en duurzame inzetbaarheid?

De ‘geluksacademie’ omschrijft een baaldag op het werk niet als een dag waarop het allemaal niet zo lekker loopt. Het gaat om dagen waarop mensen zich echt beroerd voelen door het werk. Als ze thuis komen moeten ze er niet aan denken om morgen weer aan het werk te gaan.

Bijna een op vijf

Bijna een werknemer op elke vijf heeft dat gevoel aan het eind van elke werkdag ‑ die zitten niet op de goede plek, zou je denken. Maar het gaat wel om 19 procent van de medewerkers, met als uitschieter Noord-Amerika waar 21 procent dagelijks ziek is van zijn werk. In Europa heeft 15 procent dat structurele inzetbaarheidsprobleem. Wel nemen de baaldagen af als mensen een hogere functie bekleden.

Denen wel werk-gelukkig

Tel je de mensen op die dagelijks, meermaals per week of eenmaal per week er goed doorheen zitten door hun werk, dan kom je op 68 procent in Noord-Amerika. Meer dan twee op elke drie werkenden baalt daar van de baas. Europese werknemers doen het beter: 56 procent kan minstens eenmaal per week zijn werk wel schieten. Toch ook bij ons dus nog ruim de helft die niet lekker zit in zijn of haar huidige werk. Mannen en vrouwen balen even hard van hun werk; ook de verschillen tussen het bedrijfsleven en de overheid zijn minimaal. Opvallende uitschieter naar boven: de Denen. Daar baalt ‘maar’ een op elke drie wekelijks grondig van zijn werk.

It’s the manager!

Het nare gevoel komt vooral door het werk, geeft driekwart van de respondenten duidelijk aan. En waar komt dat dan door? Te weinig ondersteuning van mijn manager en begrip van mijn collega’s is voor 40 procent de belangrijkste oorzaak. Maar ook gebrek aan waardering voor mijn werk en de behaalde resultaten, en een onduidelijke bedrijfsstrategie en visie scoren met 37 procent hoge ogen als oorzaken van baaldagen op het werk. Maar net iets meer dan hoge werkdruk (36%).

Foute managementstijl ondermijnt werkgeluk

De kwaliteit van het management komt met stip op één, als het gaat om oorzaken van teveel werkende baaldagen. Wat dat veroorzaakt? Hierarchie, stroperigheid en bureaucratie waardoor initiatieven en creativiteit vaak in de kiem wordt gesmoord. Ook micromanagen (vaak uit onzekerheid bij de manager) wordt vaak genoemd als oorzaak. Zeker als het gaat om werk dat de professional al lange tijd zelfstandig doet, en meestal tot tevredenheid. En in de relaties met collega’s? Dan gaat het vooral om een slechte sfeer onderling, geklaag, elkaar niet steunen en achter de rug om roddelen.

Bevorder werkgeluk

Hoe u werkgeluk bevordert? Lees deze acht tips en u heeft acht aandachtspunten voor de to-dolijst tot het eind van dit jaar. En hou het programma van Hét event Duurzame Inzetbaarheid in de gaten, op 20 november aanstaande in Utrecht . Bram Bakker, uitgever, psychiater en voormalig medisch-directeur zal er een keynote houden over het vraagstuk ‘Ben jij fit for the job?’. Met instrumenten waarmee mensen zichzelf inzetbaar kunnen (en misschien ook wel moeten) houden voor het werk en de organisatie. En daarvoor is het gelukkige gevoel dat jij de juiste m/v bent op deze plek onmisbaar…Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid