Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Werkgever, let op mijn gezondheid!’
Gezonder werken

‘Werkgever, let op mijn gezondheid!’

gezonde medewerkers

Teveel zitten, teveel suiker overal in stoppen en beroerd slapen zijn de grootste bedreigingen voor de leefstijl, en dus ook de inzetbaarheid. Twee van elke drie werkenden vindt dat de werkgever hierop als eerste mag worden aangesproken. Onder werkenden jonger dan 30 jaar vindt zelfs driekwart dat. Zo blijkt uit onderzoek van XpertHR onder 1.288 Nederlanders in loondienst voor minimaal 32 uur per week.

De uitkomst onderstreept de verschuiving in de discussie over de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van werkenden sinds 2015. Toen bleek uit het Nationaal Onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid nog dat amper de helft van de HR professionals geen moeite heeft met bemoeienis van de werkgever met de leefstijl. ‘Het financieel belang voor de werkgever is groot dat werknemers gezond aan het werk blijven. Daar mag hij zich dan ook mee bemoeien,’ was een van de reacties toen.

Privé was taboe, behalve…

Die bemoeienis moest dan wel beperkt blijven tot adviezen, en bij stimuleren van gezonder leven, door bijvoorbeeld gezondere lunch of snacks in de kantine of de koffiecorner. Het mocht zeker niet gaan om daadwerkelijke bemoeienis met het privéleven. Nou ja, behalve bij uitwassen, zoals hoog ziekteverzuim, of wanneer de medewerker door zijn leefstijl zijn werk niet goed kan doen. Maar dan nog mag dat alleen binnen werktijd en de ‘muren van de organisatie’.

Respectvol inspelen

De persoonlijke leefstijl respecteren, maar respectvol inspelen op de gevolgen voor het werk, dat vonden de meesten in 2018 acceptabel. Bleek toen uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus. Of betaal me voor een gezonde leefstijl, riep 1 op elke 3 werknemers toen in onderzoek van Willis Towers Watson.

Werkgever heeft groot belang bij gezonde mensen

Sindsdien mag er voor een duidelijke meerderheid nog wel een tandje bij de bemoeienis van de werkgever met de gezondheid. Wieneke Brandt, Product Director bij XpertHR maakt duidelijk waarom. ‘Als organisatie is het waardevol om te kijken wat je kan doen om de vitaliteit van de medewerkers te verhogen. Stimuleer bijvoorbeeld dat er gewandeld wordt in de lunchpauze of organiseer bootcamps direct na werktijd. Gezondere medewerkers zijn gemiddeld genomen gelukkiger en minder vaak ziek, wat natuurlijk positief is voor de werkgever.’

Verplicht sport aanbieden?

De overheid kan er ook een rol bij spelen. Zo vindt bijvoorbeeld vier op de tien werkenden volgens XpertHR dat de overheid bedrijven moet verplichten om sportfaciliteiten aan te bieden. Vrouwen vinden dat met 45 procent wat vaker dan mannen (38%).

Heeft u een beleid?

HR kan zich nadrukkelijker bemoeien met de gezondheid van de werkenden in het bedrijf, kortom. En om te beginnen bij het begin: onderzoek van  uit 2017 liet zien dat 2 van elke drie werkgevers heeft geen aparte doelstellingen voor gezondheid en welzijn van de medewerkers. Acht op elke tien werkgevers heeft ook geen formele gezondheids- en welzijnsstrategie, ondanks de grote hoeveelheid stress op de werkvloer. Tijd om (weer eens) te kijken naar het vitaliteitsbeleid?

Ontzie de ouderen!

Uit het onderzoek van XpertHR blijkt ook dat veel werkenden ontziemaatregelen voor ouderen helemaal niet zo gek vinden. Zo vindt ruim twee derde (68%) dat oudere werknemers recht hebben op een kortere werkweek. En dat niet alleen: 87 procent vindt dat het makkelijker moet worden om vervroegd met pensioen te gaan. Zouden ze hierbij alleen aan zichzelf denken?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

3 reacties op ‘Werkgever, let op mijn gezondheid!’

 1. Alex Daems

  In de Arbowet (artikel 18) is uitdrukkelijk de verplichting opgenomen om de werknemers een PAGO aan te bieden. Aandacht voor de leefstijl hier aan toevoegen maakt een PMO. Veel organisaties bieden dit niet aan, zeker niet actief.
  Bij de toetsing van de RI&E zou een PAGO- of PMO advies moeten worden gegeven. Dit gebeurt vaak niet of er staat als advies dat dit zou kunnen worden aangeboden.
  Begin hier maar eens mee.
  De ondernemingsraad (OR) zou de naleving van dit voorschrift moeten stimuleren (WOR art. 28).

 2. Wilga Janssen

  Interessant om te lezen hoe het denken over verantwoordelijkheid en bemoeienis mbt gezondheid en inzetbaarheid verschuift. Ik vraag me af:
  1. welke beelden en gedachtes onder deze verschuivingen zitten; waarom vinden mensen dit.

  2. welke beelden en gedachtes hebben mensen bij de uitvoering. Zoals ik het nu lees lijkt het vooral op ‘biedt als werkgever meer faciliteiten zoals sporten, gezond eten, flexibelere werktijden, beter werkfaciliteiten als sta-bureaus enz. aan. Vraag me af of de 3/4 en 2/3 vd medewerkers die vinden dat de werkgever als 1e aangesproken mag worden, ook vinden dat ze zelf aangesproken mogen worden op hun buiten-werk-tijd-activiteiten. Of op het ook gebruik maken van deze faciliteiten.

  Het gezond balanceren in verantwoordelijkheden en bemoeizorg is een ingewikkelde. Ben benieuwd waar deze ontwikkeling naar toe beweegt.

 3. Piet Van Loon, orthopeed

  Waar ernstig rekening mee moet worden gehouden, is de intrinsieke achteruitgang in de individuele gezondheid van de huidige werkende mens. En dat de toekomstige werkende bevolking, nu nog de schoolgaande jeugd, nog meer achteruitgang in fysieke en mentale gezondheid met zich meedraagt. Daar waar jongeren fysieke prestaties moete leveren is deze verminderde inzetbaarheid het meest inzichtelijk: bij Defensie ( 60% uitval fysieke opleidingen) de (top)sport met verdubbeling blessurekans in 20 jaar en de zwangeren waar de problematiek rond bv bekkenbodem en baringskracht grote zorgen oproepen. Dit door het lang gelden verdwenen zijn van de preventiekennis en-kunde op het gebeid van houding en bewegen. De sedentaire leefstijl, nu al vanaf de wieg en het gebrek aan beweging, buitenspelen of compenserende gymnastiek, voorkomt de in de natuur zo goed lopende ontwikkeling van de menselijke houding en mogelijkheden van het bewegingsapparaat. Het loopt in de groei, thuis en in het onderwijs al breed mis. Daar valt met nog verdergaande ARBO regelingen etc. niet veel aan te veranderen. De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid en de bevolking zelf om de jeugd weer gezond aan de start van het arbeidzame leven te krijgen. Het individu, juist als ouder, moet dus worden aangesproken vanuit geneeskundig oogpunt. Gezond blijven moet je zelf doen. Maar het kind heeft alle hulp en begeleiding van de volwassenen nodig tot ze dit zelf snappen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid