Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Werkgevers houden nadrukkelijker een vinger aan je pols
Arbeidsomstandigheden

Werkgevers houden nadrukkelijker een vinger aan je pols

Duizend miljard dollar. Dat onvoorstelbare getal drukt de emotionele schade uit die de Covid-crisis heeft toegebracht aan de economie. Tot nu toe. Overdreven? Misschien. Wel maken steeds meer werknemers èn werkgevers zich zorgen om de mentale gemoedstoestand van het leger onvrijwillige thuiswerkers, en gedwongen bankzitters. Het regent nieuwe gadgets om je gemoedstoestand te peilen, en op peil te houden. Maar ja…

‘Door de pandemie en het thuiswerken realiseren zowel werkgevers als werknemers dat de fysieke én mentale gezondheid van henzelf en collega’s een belangrijk goed is’, stelt Arjan Vissers van Indeed. ‘Die ontwikkeling is door de gezondheidscrisis van het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt.’ Zijn vacaturesite deed onderzoek naar het geestelijk welzijn van de werknemers. Vier van de tien Nederlandse werkgevers heeft daar dit jaar meer aandacht voor.

Flexibeler werkuren

Flexibeler werkuren mogelijk maken is een veelgekozen oplossing. Bijna de helft van de werkgevers verruimt de werkuren dit jaar. Vissers vindt dat in lijn met de toegenomen aandacht voor de gezondheid van de werknemers. ‘Werknemers krijgen meer de ruimte om de werkweek naar eigen wens in te vullen. Doel is om de fysieke- en mentale gesteldheid op peil te houden. Ook in buurlanden België en Duitsland zie je dat de invoering van arbeidscontracten met flexibele werktijden in toenemende mate populair is onder werkgevers.’

Technische oplossingen

Toch kleven er aan flexibeler werkuren en meer faciliteiten voor thuiswerken als oplossingen tegen eenzaamheid en depressies een luchtje. Want in hetzelfde onderzoek van Indeed geeft 13 procent van de werkgevers ook aan dat ze de kantoorruimte verminderen. Zo snijdt het mes aan beide kanten. Maar of comfortabeler thuiswerken eenzame en depressieve mensen echt helpt? Vooral Engelse en Amerikaanse bedrijven zoeken het meer in technische snufjes om je te motiveren.

De moodband

Zoals de moodband. Een echte polsband, met twee knoppen: een gele en een blauwe. Zelf raden waar die knoppen voor staan. Je drukt tijdens het werk een van beide knoppen in en je leidinggevende weet hoe je je voelt. De manager houdt de moodswings van zijn mensen tijdens het werk in de gaten met een blik op het dashboard. Dat laat zien wie er doorheen zit. Sommige organisaties met 500 werknemers gebruiken de polsband al. Ze kunnen direct de mensen oppeppen die het nodig hebben, zonder eerst 500 telefoontjes of videocalls te plegen.

Waterige scheiding tussen werk en privé

In San Francisco laat een bedrijf het initiatief toch liever over aan de werkenden zelf. Wie zich daar depressief voelt van het thuiswerken, kan zef direct hulp zoeken via een app. Vul een korte vragenlijst in, en je wordt verwezen naar de meest passende geestelijke bijstand. Het mentale gezondheidsplan kan videosessies omvatten met therapeuten en meditatiecaoches. Het bedrijf dat de hulp via de app aanbiedt, wijt de stijgende behoefte vooral aan het verwateren van de scheiding tussen werk en privéleven bij steeds meer thuiswerkers.

De app die met je meeleeft

Een bekend probleem, ook hier, en dus heeft computergigant Microsoft er ook iets op bedacht. Wie veel werkt via Teams kan zijn nog openstaande workload aan het einde van elke werkdag afschuiven naar een speciale app. Die houdt voor de volgende dag bij waar je gebleven was, en vraagt bij je dagafsluiting hoe je deze werkdag hebt beleefd. Virtueel forenzen, noemt Microsoft dit concept. Het is te combineren met een online meditatiesessie als de spanningen te hoog zijn opgelopen.

Liever toch menselijk contact?

Maar, zoals Suzanne Bearne, de schrijfster van het artikel op de website van de BBC met deze informatie een HR-professor laat zeggen: voor veel eenzame thuiswerkers gaat er toch niets boven menselijk contact om je weer verbonden te voelen met ‘de zaak’. Helaas kan dat voorlopig alleen virtueel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid