Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken ‘Werkplek veilig maken, anders thuiswerken
Het Nieuwe Werken

‘Werkplek veilig maken, anders thuiswerken

Eén op elke vijf werkenden is bang om op kantoor besmet te raken met corona. Ze vinden dat de werkplek op de zaak onvoldoende bescherming biedt tegen het virus. Zo blijkt uit onderzoek van het CNV bij 900 thuiswerkers die voor een deel weer terugkeerden naar de zaak. Ook mensen die niet thuis kunnen werken voelen zich toenemend onveilig op hun werk. Ondertussen is de thuiswerkvergoeding bezig aan een opmars in de cao’s. 

Elke zesde ondervraagde werknemer in het CNV-onderzoek stelt dat collega’s en werkgevers geen rekening houden met de coronaregels. Iets meer dan de helft (52%) vreest voor een snellere verspreiding van de Delta-variant nu de kantoren weer opengaan. Toch hebben veel werkgevers de kantoorruimte aangepast op het coronavirus. Zo meldt 60 procent dat de werkgever werkplekken heeft geschrapt. En bij 65 procent is het kantoor anders ingericht. Dat heeft niet alleen voordelen, vinden de ondervraagden. Ruim 1 op de 5 heeft nu moeite om een beschikbare werkplek op kantoor te vinden. Bij 42 procent is de kantine nog dicht.

Onveilig gevoel op het werk

CNV-voorzitter Piet Fortuin begrijpt dat de kantoren weer opengaan nu thuiswerken niet langer het dringende advies is. ‘Maar de werkplek moet wel veilig zijn tegen coronabesmetting. En veel werkplekken zijn dat nog niet. Veel thuiswerkers voelen zich onveilig op kantoor.’ Omgekeerd voelen ook steeds meer mensen die niet thuis kunnen werken zich onveilig op hun werk. Zo bleek onlangs ook uit ander onderzoek van het CNV bij mensen met een vitaal beroep, zoals buschauffeurs, zorgmedewerkers en supermarktpersoneel. Iets meer dan de helft (54%) ziet dat klanten, omstanders en patiënten zich nauwelijks meer houden aan de coronamaatregelen.

Naar kantoor komen

Als de werkplek op de zaak niet veilig kan worden gemaakt, zou thuiswerken de regel moeten blijven, vindt Fortuin. Veel werkgevers denken daar nu anders over. Bijna de helft van de ondervraagden wordt nu door de werkgever gevraagd om gedeeltelijk weer naar kantoor te komen. Bij 3 procent heeft de werkgever terugkomst naar de zaak verplicht gesteld. Een ruime meerderheid van 84 procent werkt momenteel hybride: deels op kantoor, deels thuis. In totaal gaat 8 procent weer volledig naar kantoor.

Werknemers maken kosten

Van elke tien thuiswerkers krijgt 6 niet alle kosten van thuiswerken vergoed. Ruim de helft (54%) krijgt geen thuiswerkvergoeding. En 39 procent krijgt geen reiskostenvergoeding meer sinds de coronacrisis. Ook niet als compensatie voor thuiswerken. Vooral dat laatste schiet de CNV-voorzitter in het verkeerde keelgat. ‘Tegen zowel reiskosten als thuiswerken moet een vergoeding staan. Werknemers blijven namelijk wel kosten maken, of ze nou thuiswerken of naar kantoor reizen. We gaan hier met werkgevers de komende tijd afspraken over maken in de cao’s,’ aldus Fortuin.

Thuiswerkvergoeding in opmars

Toch staat de thuiswerkvergoeding steeds vaker in cao’s. Vooral bij grotere bedrijven. Volgens onderzoek van de AWVN bevat nu iets meer dan de helft van de nieuwe of vernieuwde cao’s afspraken over een vergoeding voor thuiswerken. Dat was een half jaar geleden amper 20 procent. De meest gemaakte afspraak gaat over de thuiswerkvergoeding. Die is meestal 2 euro per werkdag, conform de Nibud-berekening van vorig jaar. Dat betekent een thuiswerkvergoeding tussen €26 en €43 netto per maand. De onbelaste reiskostenvergoeding gebruiken als thuiswerkvergoeding kan nu tot 1 oktober 2021. Voorwaarde is dat het recht op de vaste vergoeding al vaststond op 12 maart 2020. En dat de vergoeding is gebaseerd op het (reis)patroon van de vaste vergoeding.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid