Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
3
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Werkstress aanpakken begint bij beter leiderschap
Langer werken

Werkstress aanpakken begint bij beter leiderschap

De rol van de leidinggevende blijft vaak onderbelicht bij werkstress. Medewerkers die een hoge werkdruk ervaren én weinig steun krijgen van de leidinggevende, hebben een hoger risico op een burn-out. Hoog tijd dus om (nog) eens goed te kijken naar de rol van de leidinggevende bij oplopende werkdruk en werkstress. Hoe doe je dat? Gea Peper, eigenaar van de consultancy HappinessBureau geeft je 3 tips.

Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat van de medewerkers die deze combinatie ervaren, zo’n 45% met burn-outklachten kampt. Van de werknemers die een hoge werkdruk ervaren maar wél steun krijgen van de leidinggevende, is dat maar 18%. Kortom: de leidinggevende maakt een groot verschil.

Hoewel organisaties en daarmee leidinggevenden zelfs wettelijk verplicht zijn om hun medewerkers te behoeden voor werkstress, is de realiteit nog te vaak dat ze juist bijdragen aan het probleem. Incompetente leiders zorgen voor demotivatie, frustratie en stress. Wil je als goede werkgever werken aan het werkgeluk van je medewerkers? Dan is een van de basisvoorwaarden het aanstellen van capabele leiders.

1. Kijk eerder naar potentie dan naar behaalde prestaties

Dit zal je bekend voorkomen: een medewerker presteert bovengemiddeld, krijgt promotie en groeit door naar een leidinggevende functie. Maar sterk zijn in de inhoud wil niet zeggen dat iemand ook goed is in het aansturen van een team. Te vaak komt het voor dat leidinggevenden die vanuit de inhoud zijn gepromoveerd een gebrek aan visie hebben, gaan micromanagen en hun team onvoldoende kunnen ondersteunen. Dit leidt tot stress en frustratie bij het team.

Het Peter-principe

Deze veel voorkomende fout in organisaties heeft zelfs een naam: het Peterprincipe, vernoemd naar de Canadese organisatiekundige Laurence Peter, die er onderzoek naar deed en er een boek over schreef. Wat moet je dan wel doen? Selecteer leidinggevenden op eigenschappen als empathie, nieuwsgierigheid, verantwoordelijkheid, integriteit, veerkracht en visie. De inhoudelijke kracht komt uit het team zelf en het is aan de manager om die zo goed mogelijk te faciliteren.

2. Help managers hun coachende rol te ontwikkelen

Uit onderzoek van het HappinessBureau blijkt dat de mate waarin een leidinggevende een coach en mentor is voor medewerkers van groot belang is voor het werkgeluk van die medewerkers. Hoe meer zij ervaren dat hun manager een coach is, hoe hoger zij scoren op werkgeluk. Medewerkers die hun manager niet als coach en mentor ervaren, geven hun werkgeluk zelfs een onvoldoende.

Indirecte investering in de hele organisatie

Help managers daarom bij het ontwikkelen van vaardigheden die helpen bij hun rol als mentor en coach. Investeren in je leidinggevenden betekent dat je indirect investeert in de gehele organisatie, en gezien de schrikbarende cijfers over werkstress en burn-out is dat echt de moeite waard.

3. Vervang slechte leidinggevenden

Het klinkt als een open deur, maar het is een van de belangrijkste acties om te ondernemen als het gaat om leiderschap: vervang slechte managers. Het vervangen van een ‘giftige’ werknemer door een gemiddeld presterende medewerker heeft volgens de Harvard Business School zelfs een veel groter effect op een organisatie dan het vervangen van een doorsnee-werknemer voor een ‘superster’.

Slecht voorbeeld verspreidt zich heel snel

Ondermijnend en schadelijk gedrag als de sfeer verzieken, pesten of autoritair zijn verspreidt zich veel sneller in een organisatie dan voorbeeldgedrag, zeker als het een leidinggevende betreft. Slecht management is daarnaast sterk bepalend voor de bevlogenheid van medewerkers. Let daarom bij het aanstellen van leidinggevenden ook op hun potentieel ‘giftige’ eigenschappen en durf in te grijpen waar nodig.

Voorspelbaarheid is goed

Een van de grootste stressfactoren op het werk is onvoorspelbaarheid. Niet weten wat er komen gaat, wat er van je wordt verwacht of welke resultaten wanneer behaald moeten worden leidt tot onzekerheid en stress. Dit principe geldt ook voor leiders. Daarom is een voorspelbare, zelfs saaie manager altijd beter dan een excentriek, flamboyant figuur van wie je nooit zeker weet wat er komt en hoe het eruit komt. Want een voorspelbare manager is in ieder geval betrouwbaar. Voor het aanstellen van leidinggevenden is het dus echt belangrijk dat je weet wie je tegenover je hebt en je niet laat misleiden door iemands charisma.

Geeft veel positieve energie

Wil je als organisatie écht de stress op de werkvloer aanpakken, dan moet je dieper durven duiken in hoe teams, en vooral leidinggevenden in jouw organisatie functioneren. Zijn er managers die de sfeer verzieken of hun team tegenhouden in plaats van ze vleugels te geven? Concentreer je daarop. De energie die je steekt in het verbeteren van het leiderschap, zal zich als een inktvlek uitspreiden in de organisatie. Het is geen ‘quick fix’, maar het levert des te meer op, voor individuele medewerkers én voor de organisatie als geheel.

Gea Peper | Eigenaar van het HappinessBureauPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Leiderschap, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid