Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Werkstress bestaat niet!
Blog

Werkstress bestaat niet!

man die erg druk is

Op de radio werd onlangs het eerste Nationale Stressdebat aangekondigd. Een grote verzekeraar haakte in op dit evenement, met de stelling dat werkstress, in de volksmond onterecht synoniem met burn-out, inmiddels beroepsziekte nummer één is. Hoog tijd dus voor een Nationaal Debat. En voor het afsluiten van een abonnement bij deze verzekeraar natuurlijk, als je een werkgever bent dan.

Ik werk midden in deze problematiek. Dus mag mijn interesse in het onderwerp vanzelfsprekend worden geacht. Toch was deze aankondiging voor mij genoeg om met de volste overtuiging te beslissen het debat niet te volgen. Een grotere dwaling dan deze heb ik in tijden niet meer gehoord, dacht ik stilletjes. Werkstress als beroepsziekte. Nummer één nog wel. Het moet niet gekker worden!

Het veelkoppige stressmonster

Een volgend hoogtepunt, het jaarlijkse evenement met de naam ‘week van de werkstress’ is ondertussen alweer bijna gehouden. En omdat we met zijn allen weer de rode loper uitrollen voor het veelkoppige stressmonster, lijkt het mij hoog tijd om het wezen eens recht in de ogen te kijken en stelling te nemen: weg met werkstress!

Wat is stress?

Wikipedia, de huidige go-to informatiebron voor haast alles, definieert stress als “…een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties.”

Twee belangrijke factoren

Deze definitie bevalt mij wel, omdat er twee belangrijke factoren worden benoemd. Ten eerste spreekt men hier over ‘externe prikkels’, duidelijk dus invloeden van buitenaf. Op de tweede plaats, gaat het om een fysiologische reactie. Een moeilijk woord, maar fysiologie is de wetenschap die de natuurlijke verrichtingen van (organen van) levende wezens onderzoekt. Met andere woorden, het gaat over de lichamelijke functies.

Prikkels van buitenaf

Dit betekent: stress heeft te maken met lichamelijke reacties op prikkels van buitenaf. En eigenlijk maken we het nog te moeilijk, omdat stress in algemene zin niets anders betekent, dan “spanning” of “druk”. Een brug wordt ook vaak onderworpen aan een ‘stresstest’, om te kijken hoe stevig hij is, net als een bank of andere organisatie een stresstest kan ondergaan, of software, of…

Werkstress?!

Stress is dus spanning of druk, als reactie op externe prikkels en leidt tot fysiologische reacties. Dit kunnen overigens positieve reacties zijn, net zo goed als negatieve reacties. Maar we beperken ons hier tot de negatieve, ziekmakende reacties. Hoe zit het dan met werkstress? Het simpele antwoord is: die bestaat niet. Tenminste, niet zoals het doorgaans begrepen en misbruikt wordt. En al zéker niet als beroepsziekte.

Werkstress als lucratief concept

Heuh? Maar driekwart van de Nederlanders heeft er toch last van? En die reclames op de radio dan, van verzekeraars, arbodiensten, consultants en tv-makers? Die zullen toch wel weten waar ze het over hebben? Zeker wel, alleen niet wat betreft werkstress. Wel hoe je met het concept werkstress geld kunt verdienen. En dat kan op de meest vindingrijke manieren. Maar daar gaat dit stukje niet over.

Psychische stress

Laten we het beestje nu eindelijk bij de naam noemen. De stress waar we het over hebben als we spreken over werkstress, gaat over psychische stress. De ‘psyche’, waar psychisch naar verwijst, is volgens de definitie ‘de totaliteit van de menselijke geest, bewust én onbewust’. Psychische stress is dus stress van de geest. De druk en spanning komen daarbij dus niet van buitenaf, maar van binnenuit (behalve als we het hebben over geesten). Deze vorm van stress kent weliswaar een fysiologische reactie, meetbaar en voelbaar in het lichaam, maar de reactie volgt op niet de externe omstandigheden, maar op innerlijke processen, met name het denken.

“Ik denk, dus ik stress”

Met andere woorden, werkstress heeft niet te maken met (de omstandigheden van) het werk, maar met: wat ik mijzelf vertel daarover. En psychische klachten, waar steevast over wordt gestrest in de politiek en de media, zijn dus al zeker niet het gevolg van die externe (werk)omstandigheden, maar van mijn eigen psyche of geest en alles wat ik daarmee verzin over de wereld om mij heen. “Ik denk, dus ik stress”, had Descartes beter kunnen zeggen. Dan hadden wij vast minder gewicht gehangen aan het heilige denken. En dat had ons een hoop problemen én stress gescheeld.

Bron zit vanbinnen

Ik stel dat het hoog tijd is, dat wij de stressklachten waarmee werkend Nederland zo massaal kampt aanpakken bij de bron: en die zit binnenin. Als de definitie aangeeft dat stress de reactie is op een externe prikkel, dan valt een stressreactie als gevolg van interne processen buiten de boot. En als een beroepsziekte het gevolg moet zijn van niet deugdelijk(e) werk(omstandigheden), dan valt ziekte als gevolg van mijn innerlijke (denk)processen ook uit de definitie.

Stress zit in mensen

Kortom: stress zit niet in werk, maar in mensen. Net zoals werkgeluk overigens, om die discussie maar ook meteen te slechten. De omstandigheden waaronder we werken moeten natuurlijk op orde zijn, wat betreft de invloeden die ons systeem van buitenaf binnendringen en de integriteit van het lichaam aantasten. Maar voor psychische stress moet vooral het innerlijk klimaat op orde worden gebracht. En daar zijn geen miljardeninvesteringen voor nodig, geen dure consultants en al zeker geen beleidsmakers in Den Haag. Het enige middel dat nodig is om de stressklachten op te lossen, is hetgeen ze veroorzaakt: de eigen geest. En deze is altijd dichtbij. De enige ‘resource’ zelfs, die altijd binnen ons bereik is én tot onze beschikking staat. Ingebouwd gereedschap, simpel gezegd.

Tijd om aan de slag te gaan!

Lees het complete blog van Jan Machek, behandelaar en stafpsycholoog bij ArboNed op PW.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid