Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Werkstress blijft taai en veelkoppig monster
Arbeidsomstandigheden

Werkstress blijft taai en veelkoppig monster

werkstress bij jongere

Tussen 2014 en 2016 steeg het percentage werkgevers met actief beleid tegen werkstress van 69 naar 77 procent. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van SZW de Tweede Kamer per brief laten weten. Toch wil dik 45 procent van de werknemers nog meer maatregelen.

“Er is geen algemeen werkend medicijn tegen werkstress”, schrijft Van Ark. “Het gaat om maatwerk, passend bij de organisatie.”De brief van Van Ark gaat specifiek in op de stand van zaken rond psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daaronder vallen werkstress, pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie.

Veilige omgeving

“Een belangrijke voorwaarde om te kunnen komen tot effectieve afspraken is het creëren van een veilige cultuur, waarbij geen taboe rust op psychosociale arbeidsbelasting. Een veilige omgeving vormt voor betrokkenen de basis voor het voeren van een open gesprek over het welbevinden van de medewerker in relatie tot het bedrijf, de manier waarop het werk georganiseerd is, de ambities en de werk-privé balans.” Volgens de staatssecretaris verschilt het per organisatie hoe zo’n gesprek vormt krijgt.

Burn-out bij jongeren

TNO en CBS houden jaarlijks, samen met het ministerie van SZW, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Zo’n 42.000 werknemers doen mee aan het onderzoek. Uit de NEA van 2017 blijkt dat 15,9 procent van de werknemers kampt met burn-outklachten. Dat is meer dan in afgelopen jaren. Zulke klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (respectievelijk 17,1% en 14,9%). Maar de grootste risicogroep zijn jongeren van 25-34 jaar. Burn-outklachten komen vooral voor in het onderwijs (22,1%), de zorg (17,9%) en de ICT (17%). Daarbij zijn belangrijke oorzaken: weinig zeggenschap over het werk, hoge werkdruk, gebrek aan steun door collega’s of leidinggevenden en ongewenst gedrag op het werk.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie kan leiden tot stress, ziekte en uitval. Van al die vormen heeft vooral ongewenst gedrag door collega’s vaak grote impact op het slachtoffer, stelt Van Ark. Van alle ondervraagde werknemers had 16,3 procent hier in 2017 mee te maken. Bij 8,2 procent van de werknemers ging het om pesten, bij 2,1 procent om seksuele intimidatie. Pesten komt voor in alle sectoren en onder alle opleidingsniveaus.

Klant heeft niet altijd gelijk

Ongewenst gedrag door derden – denk: agressie of (seksuele) intimidatie door klanten, cliënten of gasten – kwam in 2017 voor bij 23,7 procent van de werknemers. Het meest gebeurt dit in de gezondheidszorg en de horeca. Vrouwen hebben hier meer mee te maken dan mannen. Ook doordat zij vaker in deze sectoren werken.

Weinig PSA, veel agressie

Nederlandse werknemers scoren “relatief gunstig” op PSA vergeleken met de EU. Uitzondering is de hoge score op agressie en geweld door derden. De staatssecretaris geeft aan dat die vermoedelijk komt door het grote aantal dienstverlenende functies in Nederland.

Bron: Arbo-onlinePrint Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid