Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Werkt u vooruit of achteruit?
Achtergrond

Werkt u vooruit of achteruit?

Voordat een organisatie begint aan een nieuwe overname, reorganisatie, uitbreiding of andere manier van werken, zouden de managers zich moeten afvragen of de mensen die het moeten uitvoeren dat wel kunnen bolwerken.

Nadenken over werkdruk loopt parallel met alles wat de organisatie doet, stelt Marc van Veldhoven, hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden aan de universiteit van Tilburg. Op de vraag of een werkgever iets kan doen aan werkdruk in tijden van vergrijzing, globalisering, economische malaise en technologisch gedreven vooruitgang, antwoordt hij: “Neem globalisering. Als je in het buitenland een zware klus wilt aannemen, dan is het ondenkbaar dat je dan niet nadenkt over hoe je het ook haalbaar maakt voor degenen die de klus moeten uitvoeren.”

Professioneel
De vraag wie voornamelijk verantwoordelijk is voor het aanpakken van werkdruk, de werkgever, werknemer of misschien wel de wetgever, vindt Van Veldhoven een gepasseerd station. “Vroeger zou ik hebben gezegd: ‘Dat moet vooral de baas regelen’. Directe leiding bestaat in de kern uit ervoor zorgen dat mensen van een afdeling (samen of individueel) de dingen kunnen doen die gedaan moeten worden in de tijd die daarvoor staat. Maar steeds meer werk is professioneel van aard. Dat is het meest duidelijk in de groep zzp’ers. Werknemers moeten hierdoor tegenwoordig steeds meer zelf bepalen wat zij nodig hebben aan uitrusting, middelen, uitdaging en rust om hun werk goed te kunnen doen.”

Geen norm
Twintig jaar onderzoek naar werkdruk en stress hebben volgens Van Veldhoven geen standaard antwoord op de vraag gegeven hoe je een balans vindt zodat werknemers noch een burn-out, noch een bore-out krijgen. “Het is niet mogelijk gebleken om een norm te maken die aangeeft of de blootstelling aan werkdruk te hoog of te laag is. Je moet uiteindelijk toch aansluiten bij wat een individu op een bepaald moment ondervindt, kan en wil verdragen. En dat wisselt, zelfs binnen een werkdag. Het is daarom wellicht interessanter om de vraag te stellen waarom het sommigen wel lukt om hun werk zo naar hun hand te zetten dat ze het naar hun zin hebben. Er zijn altijd mensen geweest die als het druk was op het werk daar wegen omheen wisten te vinden. Dat heeft ten dele te maken met persoonlijkheidsstijlen, maar je kunt het ook wel aanleren.”

Job crafting vraagt lef
Op een andere manier kijken naar je werk, met de vraag of je het zo aan kunt passen dat je het wel naar je zin hebt, vraagt lef, erkent Van Veldhoven. Maar niet alleen de werknemer moet lef hebben, ook de manager en de directie. Van Veldhoven: “Dat speelt op alle niveaus. Als een winkelketen wordt overgenomen door een groot internationaal investeringsfonds dat alleen maar oog heeft voor de winst, dan is het aan het lokale management om per vestiging te zeggen: ‘Ik wil toch regelmatig met mijn mensen overleggen om te weten hoe het gaat en hoe dingen anders kunnen, en daar dan ook iets mee te doen, desnoods een beetje tegen de stroom in.’”

Prof. dr. Marc van Veldhoven is een van de sprekers op het congres Over Werkdruk. Klik hier voor meer informatie over zijn keynote. Meer lezen over werkdruk en het congres? Ga naar www.overwerkdruk.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Competentiemanagement, Implementatie, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid