Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Wet Flexibel Werken voegt weinig toe’
Anders werken

‘Wet Flexibel Werken voegt weinig toe’

Drukke mulittaskster-werkdruk

Modern werkgeverschap betekent aandacht voor een verantwoorde combinatie van arbeid en andere levensaspecten (zorg, opleiding, opvoeding, ontspanning) van de medewerker. Sinds twee jaar hebben we de Wet Flexibel Werken die daarbij moet helpen. Maar wat heeft die wet tot nu toe opgeleverd?

Volgens arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels niet zo heel veel. “Volgens mij heeft de wet geen enkele toegevoegde waarde. Voor de komst van de wet waren er al regels om bijzonder verlof te regelen voor privézaken, als dat nodig was.” De wet heeft de regels alleen maar ruimer en vrijer gemaakt, stelt hij. “Ik zie niet in hoe de wet bijdraagt aan de doelen die we er voor ogen mee hadden, zoals minder ziekteverzuim, een toename van thuiswerkers, meer preventie, betere werk-privébalans en meer duurzame inzetbare werknemers. Daar heeft het niet aan bijgedragen.”

Maar het geeft toch meer maatwerk aan werknemer en ook aan werkgever?

Diebels: “Ik benader het thema Het Nieuwe Werken vanuit juridisch oogpunt. Wat zijn de mogelijkheden binnen de wet Flexibel Werken? Wat mag je vragen van je werknemers? Wat moet je toestaan als werkgever?” Diebels zoekt nog naar de wederzijdse belangen. “De wet heeft met name invloed op de werk-privébalans van werknemers, van mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben, of mantelzorg doen. Die grens vervaagt steeds meer. Je ziet bijvoorbeeld dat er in Frankrijk een verbod is om ’s avonds mailtjes te sturen naar je werknemers en collega’s. Zo ver zijn we in Nederland nog niet en interessant is of we dit wel willen. Wat zijn nu de kaders waar je rekening mee moet houden? Hoe kun je dat vormgeven?”

Hoe zit het met de wet?

In 2016 is de Wet Flexibel Werken in werking getreden, waarmee alle werknemers het recht hebben om te vragen om thuis te mogen werken. De Wet geeft geen recht om thuis te mogen werken, maar regelt het recht om een verzoek te doen om te mogen thuiswerken. Een werknemer mag het verzoek om flexibel te werken één keer per jaar doen vanaf het moment dat hij zes maanden in dienst is. Hij moet het verzoek doen twee maanden voordat de wijziging zou moeten ingaan. De werkgever moet het verzoek volgens de wet serieus overwegen en bij afwijzing daarover een gesprek met de werknemer voeren. Afwijzen kan als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen tegen zijn. U kunt dan denken aan ernstige problemen met de veiligheid op het werk, roostertechnische problemen, of financiële of organisatorische problemen. De eventuele afwijzing moet schriftelijk aan de werknemer worden meegedeeld.

Betere werk-privébalans

Kan wet- en regelgeving überhaupt wel helpen aan een beter werk-privébalans, vraagt Diebels zich af. “Ik betwijfel of wet- en regelgeving wel het juiste middel is om dit soort doelen te bereiken. Ik denk dat het veel meer moet komen uit collectieve afspraken in cao’s of uit de innerlijke motivatie van bedrijven om dit onderdeel van hun cultuur willen maken. Meer regels leveren geen snel resultaat, culturele verandering is nu eenmaal een veel langduriger proces. In de kern denk ik dat de overheid belemmeringen moet wegnemen. Wat er dan specifiek nodig is, moet je vooral zelf regelen als werkgever en werknemer.”

Verzuurde werksfeer

Wat komt er verder eigenlijk van die wet in de praktijk? Wat voor conflicten ontstaan er door de wet? Komen er veel in de rechtbank terecht? “In 95 procent van alle reguliere gevallen worden in alle redelijkheid en in onderling overleg afspraken gemaakt.” legt Diebels uit.“Er wordt weinig geprocedeerd over flexibel werken. Dat is het vaak niet waard omdat er een levensgrote kans bestaat op een verzuurde werksfeer.”

Het achterliggende probleem

Diebels denkt dat er soms méér speelt dan een conflict over werktijden en –plaatsen. “Het lastige is dat bij rechtszaken waarin het wél gaat over flexibel werken vaak ook een achterliggend probleem speelt, zoals verzuim of een arbeidsconflict. Juridisch is in elk geval belangrijk om houvast te hebben bij het maken van afspraken. Weet waar de grens ligt en weet wat redelijk is, om een oplossing te bereiken die voor beiden werkt”.

(Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid