Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Weten wat je wilt werkt duurzamer!
Anders werken

Weten wat je wilt werkt duurzamer!

Veel HR-professionals of managers vinden het lastig om loopbaanwensen bespreekbaar te maken en medewerkers denken er vaak te weinig (gestructureerd) over na.

Marco van Basten koos voor demotie. Hij was werkzaam als hoofdtrainer bij AZ en koos vervolgens voor een functie als assistent-trainer. Dat vind ik een inspirerende zet van Marco, zeker in de voetbalwereld! Niet vanwege de demotie, maar vanwege het feit dat hij een bewuste en ook minder voor de hand liggende loopbaankeuze maakt.

Check je energiebalans
Er zijn in een loopbaan verschillende momenten dat het goed is je bewust af te vragen of je je werk nog leuk (genoeg) vindt, of je goed in je vel zit op je werk, en of de energiebalans m.b.t. het werk nog wel in orde is en de goede kant uit slaat.

Zelf kiezen
Zo kiest Marco van Basten voor minder stress in zijn werk, ken ik een stel van 58 en 60 jaar dat de keuze maakt om voor zichzelf te beginnen, gaat een vriendin 1 dag minder betaald werken in ruil voor een dag vrijwilligerswerk en gaat de gepensioneerde gemeentesecretaris van 66 jaar lesgeven op de universiteit. Allemaal het gevolg van een bewuste loopbaankeuze.

Niets doen is geen optie
Waar het vooral om gaat is, dat je kiest! Niet afwachten of collega’s of je leidinggevende je aanspreekt op (het vervolg van) je loopbaan, maar zélf het initiatief nemen. Dit zorgt ook voor ‘duurzame inzetbaarheid’: een term die steeds vaker opduikt. Dit betekent dat mensen er zélf voor zorgen dat ze tot hun pensioen prettig en goed kunnen werken, door bewuste loopbaankeuzes te maken. Niet omdat het werk of de leidinggevende daar geen verantwoordelijkheid in zou hebben, maar omdat je je prettiger en gelukkiger voelt (zo blijkt uit onderzoek) als je ‘regiemogelijkheden’ ervaart en pakt t.a.v. je eigen loopbaan.

Dus regelmatig een pas op de plaats maken, wellicht begeleid door een loopbaancoach, en reflecteren op jezelf in relatie tot je werk. En hij / zij werkte nog lang en gelukkig!

Lees het hele artikel op HR-Base

>> Er staat veel interessants over demotie op PW De Gids Vakbase >> Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid