Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Wie leert, die blijft …
Arbeidsvoorwaarden

Wie leert, die blijft …

We blijven opleiden, ondanks de aanhoudende crisis. Maar dan vooral hoger opgeleiden: zij volgen steeds vaker een opleiding en leren van collega’s dan werknemers met een lagere vooropleiding. Ook ouderen volgen steeds vaker een cursus of training. Daarmee komen ze steeds vaster te zitten in hun huidige baan. Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek `Werken en leren in Nederland’, door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Het rapport brengt trends in beeld in het formele en informele leren en de kennisontwikkeling in Nederland in de jaren 2004-2013. Er is volgens de onderzoekers in Nederland veel aandacht voor de mate waarin de beroepsbevolking haar vaardigheden op peil houdt en nieuwe vaardigheden opdoet die noodzakelijk zijn voor een duurzamer inzet op de arbeidsmarkt.

Leren-van-het-werk
Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken, laat zien dat werkenden hun competenties vooral op peil houden door informeel te leren op het werk. Bijna alle tijd die werkenden in 2013 aan leeractiviteiten besteedden ging naar dit learning by doing: 96 procent. Slechts 4 procent van de opleidingstijd zat men in de schoolbanken. Daarnaast deed 41% van de werkenden aan zelfstudie thuis. Zij besteedden daar per maand gemiddeld ongeveer 3 uur aan.

Vooral hoger opgeleiden leren van hun werk. Zij zijn hier meer tijd aan kwijt dan tien jaar geleden: 38% van de totale werktijd in 2013, tegen 34% in 2004. Laagopgeleiden steken steeds minder op van hun werk. Het percentage werktijd besteed aan nuttige leeractiviteiten (>> Hoe bepaal je dat? >>) daalde met 5% van 31 in 2004 naar 26 in 2013.

Iedereen heeft vorig jaar minder tijd aan cursussen besteed dan tien jaar geleden. Vooral bij laagopgeleiden daalde de opleidingstijd van gemiddeld 20 uur naar 15 uur per cursus, tegenover een daling van 30 naar 27 uur voor hoogopgeleiden.

Leer-kloof
De ‘leerkloof’ tussen hoog- en laagopgeleiden is sinds 2004 alleen maar groter geworden. Laagopgeleiden volgen minder vaak een cursus, de cursussen die zij volgen zijn korter en zij leren minder van de werkzaamheden die zij doen op het werk. Had tien jaar geleden bijna de helft (46%) van de laagopgeleiden de afgelopen 2 jaar een cursus of training gevolgd, vorig jaar kon nog maar 37 procent dat van zichzelf zeggen.

Ook ouderen leren meer
Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen steeds meer tijd steken in scholing. Onder werkenden van 55-66 jaar is de deelname aan cursussen en trainingen gestegen van 40% in 2004 naar 52% in 2013. Ander onderzoek laat zien dat deze stijging samenhangt met de afschaffing van de prepensioenregelingen. Wie later met pensioen gaat, heeft er belang bij om kennis en vaardigheden langer op peil te houden.

Gouden ketenen
Bij 55-plussers is het meestal de werkgever die het initiatief neemt tot scholing. En de opleiding is vooral gericht op de huidige functie. De onderzoekers concluderen dat oudere werknemers hierdoor meer kans hebben om hun baan te behouden. Maar het maakt ze ook kwetsbaarder als ze toch op zoek moeten naar ander werk.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized

One reacties op Wie leert, die blijft …

  1. vincent vrooland

    Dat is een nuttig onderzoek. Er past wel een kanttekening. In sommige sectoren, waaronder een deel van de overheid, lijkt het of leren op het eigen werk net ontdekt is en wordt het tegenover externe leermogelijkheden gezet. Feitelijk wordt er altijd al veel meer op en rond de werkplek geleerd. Maar ergens wordt her en der een denkfout gemaakt: intern leren is goed, extern leren niet. Dat is een risico op leren van “gisteren” en een staphorster variant van ontwikkelen

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid