Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Wie pauze neemt, neemt het er niet van
Gezonder werken

Wie pauze neemt, neemt het er niet van

Zes op de tien Nederlandse werknemers neemt elke werkdag minder pauze op dan toegestaan. Dat komt naar voren uit onderzoek van Paralax Planning Solutions, leverancier van personeelsplanningssoftware. Niet alleen heeft u recht op die rust, u heeft het ook nodig. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

De meeste werknemers zeggen zelf dat ze minder pauze opnemen dan zou mogen volgens hun arbeidsovereenkomst. In het onderzoek gaf niemand aan juist langer pauze te nemen. Langer of vaker pauzeren wordt meestal niet op prijs gesteld. 11 Procent van de werknemers ergert zich aan collega’s die de grenzen van de lunchpauze oprekken, en 9 procent geeft aan dat collega’‘s te lang weg zijn voor een rookpauze. Iets minder dan 5 procent van de werknemers neemt zelfs nooit pauze op.

Misvatting

Waarom nemen de meeste mensen te weinig pauzes? De achterliggende gedachte is veelal: als ik meer werk, doe ik ook meer. Een misvatting, want net zoals het lichaam moe wordt, hebben ook de hersenen op een bepaald moment rust nodig. De verwerkingscapaciteit van het menselijk brein is beperkt. Je helemaal concentreren lukt meestal niet langer mogelijk dan 45 minuten. Regelmatig even een korte pauze nemen helpt om even af te schakelen en door de dag heen zo goed mogelijk te denken.

Arbeidstijdenwet

Hierbij komt dat zowel werkgevers als werknemers zich niet altijd bewust zijn van de wettelijke wet- en regelgeving over arbeids- en rusttijden. Dennis Zuurhout, Product & General Marketing Manager van Paralax: ‘‘De arbeidstijdenwet is daar redelijk duidelijk in. Wie langer dan vijfeneenhalf uur werkt, heeft recht op minimaal een halfuur pauze. In een werkdag van tien uur heeft een werknemer zelfs recht op 45 minuten pauze. Sommige cao’s wijken daar enigszins van af, maar elke cao heeft uitgebreide bepalingen over pauzetijden.” Misschien goed om de cao er nog eens op na te slaan?

(PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid